AIK utslagna ur Svenska cupen

2023.03.13, kl 23:42
AIK föll med 1–2 (1–1) mot Hammarby inför 28 279 åskådare på Tele2 Arena i kvartsfinalen av Svenska cupen 2022/2023. AIK är därmed utslagna och får fokusera på Allsvenskan då det inte blir något Uefa-spel i sommar.

Det 126:e mötet mellan AIK och Hammarby stod på programmet och för det förlorande laget skulle nog måndagen den 13:e kännas mer som fredagen den 13:e. AIK jagade sin 64:e seger genom tiderna mot Hammarby, men kom till derbyt med tre raka förluster mot Bajen i Svenska cupen, 2021, 2016 och 2015. Vi fick inför matchen gå tillbaka nästan 21 år för Gnagets senaste cupseger mot just Hammarby. Den 18 juli 2002 möttes lagen i kvartsfinalen på Råsunda och vi som var där glömmer aldrig vad som befann sig på den norra läktaren i den matchen. I cupmatchen 2002 fick vi för första av totalt två gånger stifta bekantskap med det mytomspunna Råsunda-spöket som svajande i vinden ovanför den norra läktaren triumferande log åt motståndarna till AIK-klackens taktfasta sånger “Råsunda-spöket allez, allez, allez” och “Hammarby kan inte vinna”. AIK vann även den matchen efter mål av Stefan Ishizaki och Krister Nordin och det var då den nionde matchen i rad utan förlust mot Hammarby på Råsunda.

För Andreas Brännström var det första Stockholmsderbyt i karriären som chefstränare och han namngav en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Rui Modesto, Alexander Milošević, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Vincent Thill, Aboubakar Keita, Bilal Hussein, Jetmir Haliti, Vincent Fischer och John Guidetti. På bänken satt Omar Faraj, Axel Björnström, Robin Tihi, Jimmy Durmaz, Budimir Janošević, Jesper Ceesay och Taha Ayari. I samband med spelarnas entré tändes det pyroteknik från bägge kortsidorna. Speakern annonserade kl 19:05 som ny avsparkstid, men då spelarna ställde upp för match var domaren tvungen att gå ut till sidlinjen då man knappt såg över halva planen från läktarplats och det är tveksamt om dimman var tätare i Lützen 1632 då den svenske kungen Gustav II Adolf mötte sitt öde. Klockan 19:17 lämnade spelarna och funktionärerna planen och gick ner till omklädningsrummen och ett nytt beslut gällande avsparkstid skulle tas tio minuter senare. 19:31 återvände alla till planen igen, men det var från läktarplats ännu helt omöjligt att se den bortre linjen av straffområdet.

Domaren Mohammed Al-Hakim dömde AIK för 41:a gången och klockan 19:35 kunde han till slut blåsa igång cupderbyt. Tesfaldet Tekie satte bollen i rullning och AIK inledde mot den norra läktaren där hemmaklacken stod. Hemmalaget kopplade omgående greppet om spelet och de första minuterna tillbringades på AIK:s planhalva. I den sjunde matchminuten kom matchens första gula kort då Abdelrahman Saidi knuffade omkull Alexander Milošević. Fyra minuter senare klev Alexander Milošević fram centralt och spelade ut bollen till Rui Modesto vars inlägg gick mot John Guidetti som nickade mot mål, men målvakten Oliver Dovin svarade för en låg räddning precis framför mållinjen i vad som var ett bra läge för AIK. Minuten därefter fick Tesfaldet Tekie iväg ett distansskott som seglade strax utanför den bortre, vänstra stolpen. I den 15:e matchminuten inträffade en omdiskuterad situation då Bilal Hussein lyfte in en boll mot framrusande John Guidetti i straffområdet, men AIK-forwarden obstruerades av nyförvärvet Simon Strand och gick omkull i en situation då domaren mycket väl kunde ha signalerat för en straffspark.

I den 18:e matchminuten kom Joel Nilsson fram till vänster i straffområdet och sköt mot den närmaste stolpen där Kristoffer Nordfeldt räddade bollen till en vänsterhörna. Hörnan slogs av lagkaptenen Nahir Besara och nickades bort framför mål. Minuten därefter skapade Hammarby ännu en hörna från vänster och även denna slogs av Nahir Besara och det blev farligt då bollen slickade längs mållinjen till ny hörna, denna från höger. Nahir Besara var återigen servare och samtidigt ryckte mittbacken Edvin Kurtulus ifrån Viktor Fisher vid straffområdeslinjen och då Sotirios Papagiannopoulos samtidigt blockerades från att komma ut så fick Edvin Kurtulus fritt nickläge. Hemmaspelaren kom upp högt i luften och nickade distinkt in bollen mellan den högra stolpen och AIK-målvakten och det var 1–0 till Hammarby efter 20:05. Två minuter senare skapade AIK ett läge efter en vänsterhörna. I andraläget lyfte Bilal Hussein in bollen till Rui Modesto till vänster i straffområdet och hans språngnick räddades av målvakten.

I den 26:e matchminuten kom Abdelrahman Saidi igenom till höger i AIK:s straffområde och sköt ett skott efter marken mot den närmaste stolpen där Kristoffer Nordfeldt svarade för en fotparad till en resultatlös högerhörna. Tre minuter senare ställde Nahir Besara upp för att ta en frispark något till vänster utanför offensivt straffområde och avslutet gick strax utanför den vänstra stolpen. Rui Modesto blev förste AIK-spelare att varnas då han tilldelades ett gult kort efter en knapp halvtimmes spel. AIK-klacken körde igång med ”kom igen Gnaget” redan i den 39:e matchminuten och fyra minuter senare var det dags för matchens första byte då debutanten Aboubakar Keita ersattes av Jimmy Durmaz. Fjärdedomaren Richard Sundell aviserade fyra stopptidsminuter och i den första av dessa slog Jimmy Durmaz en snabb frispark mittplan till Bilal Husein som från sin centrala position hittade ut till Rui Modesto som tog sig förbi vänsterbacken Shaquille Pinas och in till höger i straffområdet. Portugisen tittade upp och spelade in bollen mot John Guidetti framför mål, men målskytten Edvin Kurtulus var ivrig och olycklig då han sparkade in bollen i eget mål, utan chans för Oliver Dovin, som täckte sin vänstra stolpe, och det var 1–1 efter 45:51.

Hammarbys chefstränare Martí Cifuentes gjorde ett byte inför den andra halvleken då Jusef Erabi ersatte Abdelrahman Saidi. John Guidetti satte bollen i rullning och AIK anföll mot den svartgula klacken på den sydöstra kortsidan. Efter en minuts spel bröt Jimmy Durmaz fram mot offensivt straffområde och fälldes strax utanför detsamma. Eller? Reprisbilderna visade att Loret Sadiku träffade bollen i vad som måste benämnas som en grym brytning. Hammarby lyfte istället upp bollen längs vänsterkanten och fick tryck på AIK som inte riktigt lyckades få bort bollen. Mittbacken Nathaniel Adjei vann en luftduell till vänster om mittcirkeln och bollen gick fram till Nahir Besara som med ett instick till vänster i straffområdet hittade inhopparen Jusef Erabi som med hjälp av högerhanden vände bort Alexander Milošević och i steget sköt ett skott efter marken som på något märkligt sätt passerade genom AIK-målvaktens ben. 2–1 till Hammarby efter 46:51. Viktor Fischer lyfte i den 51:a matchminuten in en frispark från högerkanten och bollen hamnade i andraläget hos Jimmy Durmaz till vänster om straffområdet. Den rutinerade mittfältaren lyfte in bollen centralt i straffområdet där John Guidetti mötte, men avslutet täcktes av en försvarare till en vänsterhörna. Hörnan slogs kort av Viktor Fischer till Jimmy Durmaz vars inlägg boxades bort av målvakten och Hammarby vände spelet vilket resulterade i en frispark till höger på offensiv planhalva.

Omar Faraj, med ett mål och två målgivande passningar på kontot, ersatte Vincent Thill i den 63:e matchminuten. AIK hade ett stort bollinnehav utanför Hammarbys straffområde, men hade oerhört svårt att skapa några målchanser under den första halvan av den andra akten. Med mindre än 20 ordinarie minuter kvar hettade det dock till framför hemmalagets mål vid några tillfällen. I den 72:a matchminuten spelade Oliver Dovin upp bollen kort till Tesfaldet Tekie som attackerades av Jimmy Durmaz som även stal bollen och var på väg mot mål, men föll omkull då hemmaspelaren drog lite i AIK-spelaren, men domaren värderade inte situationen som värd en frispark. Två minuter senare var det dags för ett bra läge för kvittering. Rui Modesto tog sig fram längs högerkanten och spelade in en fin boll till Viktor Fischer som i fritt läge mötte direkt, men avslutet efter marken mot det bortre, högra hörnet gick för nära målvakten som kunde fånga in bollen i famnen. I den 77:e matchminuten var det återigen dags för Rui Modesto att måtta ett inlägg från högerkanten och denna gång mötte Viktor Fischer med huvudet vid den främre stolen, men bollen seglade en meter utanför stolpen.

Hammarby stack i den 78:e matchminuten upp i ett farligt läge där Shaquille Pinas avslutade från vänsterkanten av straffområdet, men avslutet gick utanför den närmaste stolpen. Strax därefter var det nära att rullgardinen gick ner för AIK efter att Jetmir Haliti från mittlinjens vänstersida slagit in bollen centralt utan adress och det höll på att bli en klassisk indianare. Bollen fångades upp av Nahir Besara som satte fart mot AIK-målet och sköt ett skott som Kristoffer Nordfeldt såg ut att ha bra kontroll på, men bollen gled honom ur händerna och gick rakt upp i ribban innan han fångade in bollen i famnen. Tid på ribbträffen var 78:16. Det började bli mer och mer irriterat på planen samtidigt som AIK gjorde sitt sista taktiska drag då Axel Björnström ersatte Jetmir Haliti med åtta minuter kvar av ordinarie tid.

I den 84:e matchminuten vann Jimmy Durmaz återigen boll på offensiv planhalva och hittade fram till John Guidetti utanför straffområdet. AIK:s nummer 11 sökte efter ett skottläge och fick på ett riktigt bra skott från straffområdeslinjen mot det högra krysset. Målvakten Oliver Dovin svarade för matchens räddning och styrde bollen till en högerhörna som resulterade i en ny hörna som blev resultatlös. När ordinarie tid passerades visade fjärdedomaren upp att det var sex stopptidsminuter kvar. Alexander Milošević tvingades till en paus då han låg kvar på marken utanför eget straffområde efter att jagat ikapp inhopparen Saidou Alioum och glidtacklat honom. AIK fick inte till något tryck alls inför de 28 279 åskådarna och Hammarby kunde hålla undan relativt enkelt. Domaren fick dock jobba hårt under slutminuterna då ytterligare fem gula kort delades ut, bland annat till AIK:s John Guidetti och Jimmy Durmaz. Efter sju stopptidsminuter blåste domaren av matchen och signalen förkunnade att AIK:s hemska cupfacit fortsätter och även att det inte blir några internationella cupresor i sommar.

Som helhet var det en för svag AIK-insats där laget under den första halvleken aldrig kom upp i nivå och kvitteringsjakten i den andra halvleken var uddlös till det första skottet på mål i den 74:e matchminuten. Därefter skapades ytterligare två bra lägen, men det räckte inte och AIK noterade därmed sin fjärde raka cupförlust mot Hammarby. Bästa AIK-spelare var John Guidetti som låg bakom det mesta av AIK:s offensiva chanser, Rui Modesto som hade ett flertal fina inlägg samt inhopparen Jimmy Durmaz som läste spelet väl i den enorma dimman och vann en mängd bollar på offensiv planhalva.