Tredje raka hemmasegern

2024.04.24, kl 21:57
Det var försvararnas afton på Friends Arena under onsdagskvällen när AIK ställdes mot IFK Värnamo på Nationalarenan. Förutom att man såg till att hålla tätt bakåt, så gjordes även båda AIK:s mål av försvarsspelare i form av Eskil Edh och Benjamin Tiedemann.

Annons:

Den 24 april 2024 var det dags för den femte omgången av årets säsong i Allsvenskan. AIK kom med vind i seglet efter att man endast tre dagar tidigare tagit en övertygande seger mot den lokala rivalen Djurgårdens IF. Den segern var såklart ljuvlig på så många sätt, men det tog dock inte bort vikten av att göra en bra prestation och ta tre poäng mot IFK Värnamo som var dagens motstånd.

Hening Berg ställde upp med följande elva under onsdagskvällen: Kristoffer Nordfeldt – Eskil Edh, Benjamin Tiedemann, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Rui Modesto, Anton Salétros, Bersant Celina, Taha Ayari – Victor Andersson, Ioannis Pittas.

Kl 19:00 var det dags för avspark, bortalagets nummer 10, Ajdin Zeljkovic, tog hand om avsparken och matchen var i gång. Matchens inledande två minuter bestod av ett avvaktande spel och det skulle dröja till matchminut tre innan den första riktiga duellen skedde efter att Modesto pressade högt och glidtacklade ut en boll över linjen på den östra kortsidan, vilket också innebar att publiken vaknade till ordentligt. Det var däremot bortalaget som hade ägt större delen av bollinnehavet när matchklockan närmade sig tio spelade minuter, AIK låg dock rätt i sina positioner och Värnamo hade därför svårt att skapa någonting framåt. I den tionde matchminuten kom kvällens första hörnspark för Värnamo efter att man löpt sig fram fint på vänsterkanten för att sedan försöka få in bollen i straffområdet, norske Eskil Edh fick en tå på bollen och lyckades styra ut den till en resultatlös hörnspark. AIK gjorde en del tappra försök att ta sig framåt i banan men hittills så verkade det som att vitklädda spelare ville mer och man kunde därför vinna sina dueller för att sedan vårda bollen inom laget.

I matchminut 19 kom däremot ledningsmålet för AIK! Celina hittade ut med en långboll till Pittas som gett sig av på vänsterkanten, han hittade i sin tur in till Andersson som sedan fick ut bollen till Björnström som kom på överlapp – bollen skickades därefter in i straffområdet och gick förbi samtliga spelare och det såg ut som att läget skulle rinna ut i sanden, men då dock Edh upp som gubben i lådan och tryckte in bollen i öppet mål. Ett viktigt mål efter en ganska sval inledning från bägge lag.

I den 24e matchminuten fick Emin Hasic syna det gula kortet efter han rivit ner svartklädd spelare. Strax därefter kom AIK på anfall igen, denna gång på högerkanten. Bollen lyftes in till Pittas som befann sig vid den bortre stolpen, den cypriotiska anfallaren sög ner bollen på ett imponerade sätt men hamnade sedan för nära intill målvakten och avslutet blockerades därför ut till en resultatlös hörnspark. Hemmalaget hade vaknat till efter ledningsmålet och man hade tagit kontroll på matchbilden. I matchminut 25 lämnade Papagiannopoulos sin post i backlinjen och avancerade med full fart mot mittcirkeln för att sedan skicka i väg en långboll med vänsterfoten till en framåtrusande Rui Modesto som valde att dra till direkt på volley – vilket han nog ångrade i efterhand då bollen hamnade flera meter utanför målburen. Strax därefter kom nästa läge för AIK. Pittas som ännu en gång gett sig av i djupled fick bollen serverad på fötterna och tog sin in i straffområdet och vinklade upp kroppen för att ta avslut med högerfoten, lite för tidigt med facit i hand då även detta avslutsförsök hamnade flera meter utanför målburen.

Efter en bra period för hemmalaget så spelade bortalaget upp sig och man lyckades ta sig förbi de svartklädda spelarna på mittfältet, men där tog det oftast stopp då försvaret backade upp och avvärjde anfallsförsöken. Man skulle däremot ha ett läge drygt 30 minuter in i matchen efter att man kommit på anfall centralt i banan, avslutet fick däremot ingen ordentlig fart och Nordfeldt i hemmamålet samlade enkelt in bollen i sin famn. AIK var någorlunda tillbakapressat vid det här tillfället, det var däremot just AIK som skulle komma till nästa farliga läge. Ännu en gång var det Pittas som fick bollen vid fötterna när han tog sig framåt i djupled för att komma ensam med tre försvarare, detta var ingenting som stoppade anfallaren då han fick i väg ett rappt avslut som såg ut att tryckas in i första krysset – men Viktor Andersson i bortamålet gjorde en högklassig räddning och lyckades styra ut bollen till en resultatlös hörna. I matchminut 41 kom ett gyllene läge för Värnamo att kvittera matchen efter att Engvall löpt sig fri och fått i väg ett avslut som såg ut att skruva sig in vid Nordfeldts högra stolpe – men avslutet gick några centimeter utanför.

Det såg länge ut som att AIK skulle gå till pausvila med en uddamålsledning, men i den sista ordinarie minuten av första halvlek så rasslade det ännu en gång till i nätet bakom Andersson. Celina hittade Tiedemann som hade dröjt sig kvar i straffområdet efter en hörnspark, den danske försvararen mötte bollen med pannan och nickade distinkt in hemmalagets andra mål i matchen. 2–0 till AIK, vilket inte alls kan räknas som orättvist trots att bortalaget ägt majoriteten av bollinnehavet under den första halvleken. Kort därefter var det Gustav Engvalls tur att syna det gula kortet. Efter 48 minuters spel blåste dagens domare Tess Olofsson av den första halvlek och AIK gick till pausvila med en betryggande tvåmålsledning.

Efter 15 minuters vila var det återigen dags för fotboll igen. AIK kom med till den andra akten med samma manskap som första medan bortalaget genomförde ett byte då Viktor Bergh lämnat planen och in kom i stället Carl Johansson. Efter 52 minuters spel genomförde även Berg sitt första byte och publiken tackade Victor Andersson för dagens insats och välkomnade Ismaila Coulibaly in på planen.

Det bjöds inte på skönlir från något av lagen under de tio första minuterna av andra halvlek då det mest handlade om att Värnamo rullade bollen inom backlinjen för att sedan testa att lägga den långt på antingen Engvall eller Zeljkovic. AIK hade bra koll på anfallsförsöken, men i matchminut 58 kom ett farligt avslut från nära håll efter att bollen tryckts fram mellan benen på svartklädda spelare. Nordfeldt var däremot säkerheten själv och räddade ut bollen över kortlinjen.

Bortalaget var det klart spelförande laget under den andra halvleken, man hade däremot fortsatt stora problem med att skapa några farliga målchanser. Berg valde att i den 68e matchminuten att sätta in Dino Besirovic på plan med, vad man kan anta, förhoppningen att få in lite mer fart i spelet då AIK såg rätt sömniga under vid det här tillfället. Ut gick Taha Ayari. Bortalaget ville inte vara sämre och valde även de att genomföra ett byte kort därefter, ut gick Hampus Näsström och in kom i stället Kenan Bilalovic.

Det var inte mycket som hände nu i matchen, men i den 73e matchminuten kombinerade Salétros och nyinbytte Besirovic fint på mittplanen vilket innebar att nämnde Salétros kunde slita sig loss och avancera mot målet, han hade även med sig Modesto på högerkanten och bollen hamnade till slut hos honom, Rui tittade in mot straffområdet och gjorde ett försöka att pricka Pittas panna men vitklädda försvarare var snabbare att komma till bollen och kunde få ut den till en hörnspark. Drygt tre minuter senare såg det ut som att Pittas skulle sätta dit trean efter att Celina växlat upp tempot från mittcirkeln för att sedan få fram bollen till nämnde Pittas. Avslutet fick stora delar av den västra läktaren att ställa sig upp och fira för en millisekund innan man insåg att bollen hamnat utanför målramen.

I jakt på ett reduceringsmål så valde bortalaget att i matchminut 81 att genomföra ett dubbelbyte – ut gick Wenderson Oliveira do Nascimento och Gustav Engvall och in kom William Kenndal och Marco Antonio Bustos. Tre minuter senare fick man även ett intressant frisparksläge cirka fem meter utanför hemmalagets straffområde, Zeljkovic stegade upp och tog hand och frisparken, avslutet hade dock mer att önska och Nordfeldt kunde kolla på när bollen rann ut över kortlinjen.

I matchminut 88 rullade AIK-valsen varmt inne på arenan då den norra läktaren och den östra läktaren växeldrog med att sjunga högt. Kort därefter var det nära att AIK utökade sin ledning efter att Modesto varit snabbare än sin försvarare och försökt hitta in bollen till en friställd Pittas, vitklädd spelare fick dock dit en fot och bollen rann i stället ut till ännu en resultatlös hörnspark. I matchminut 92 delades nästa gula kort ut, denna gång var det en svartklädd spelare i form av Besirovic som fick syna den skriftliga varningen. Frisparken blev inte farligare än att den rann ut till en inspark för AIK. Det var också det sista som skulle hända i årets möte mellan AIK och IFK Värnamo på Friends Arena, 2–0 till AIK och tre rätt så enkla poäng in på kontot.

Nästa hemmamatch är om elva dagar då ett annat kamratlag i form av IFK Norrköping kommer på besök – men innan det ska laget resa ner till Skåne för att spela en minst sagt tuff match mot Malmö FF på Eleda Stadion.

Text: Freddy Montan