AIK chanslöst i Malmö

2024.04.28, kl 16:35
AIK var aldrig nära att ta någon poäng på Eleda Stadion. Hemmalaget Malmö FF vann klart med 5–0 (3–0) och avslutade med besked AIK:s förlustfria svit.

Annons:

Inför den sjätte omgången av Allsvenskan 2024 var det endast två lag som kunde stoltsera med att man var fortsatt obesegrade i landets högsta serie: Malmö FF och AIK. Förväntningarna var därför höga på söndagens möte lagen emellan på Eleda Stadion. Att det var hemmalaget som fick gälla som favoriter på förhand var nog de flesta överens om, inte minst med tanke på att de ljusblå är regerande svenska mästare och att AIK inte har vunnit en seriematch i Malmö sedan säsongen 1996.

AIK:s chefstränare Henning Berg hade viss huvudbry inför sin laguttagning då det visade sig att varken Kristoffer Nordfeldt (sjukdom) och Omar Faraj (skadekänning) kunde starta matchen. I målet fick i stället Ismael Diawara göra sin första tävlingsstart i AIK-tröjan, och på topp bredvid Ioannis Pittas fick Dino Beširović sin första chans från start för säsongen. Startelvan i sin helhet: Ismael Diawara – Mads Thychosen, Sotirios Papagiannopoulos, Benjamin Tiedemann, Eskil Edh – Rui Modesto, Anton Salétros (K), Bersant Celina, Ismaila Coulibaly – Dino Beširović, Ioannis Pittas.

Matchinledningen var spelmässigt jämn. I den sjätte matchminuten blir det dock för första gången riktigt farligt framför AIK:s mål, då Sebastian Nanasi kan avancera inne i straffområdet och slå in en hård boll mot framstormande lagkamrater. Eskil Edh är dock först på inspelet och kan slå undan bollen till hörna MFF. I situationen kolliderar AIK-backen med egen målvakt och blir liggandes i smärtor, men kan efter behandling av lagläkare snart vara tillbaka i spel igen.

I matchminut 11 får AIK matchens första riktigt farliga läge då man tilldöms en frispark till höger om MFF-målet, ett par meter från kortlinjen. Vinkeln att slå bollen direkt på mål är snäv, så istället väljer AIK-kaptenen för dagen, Anton Salétros, att testa en variant: snett bakåt mot Bersant Celina som har placerat sig i halvcirkeln utanför straffområdet. Celina möter med högerfoten och drar till direkt – men i bollbanans väg löper huvuddomaren Joakim Östling in och blockerar avslutet. En dråplig situation där Östling bara kan blåsa av spelet och be om ursäkt för misstaget, för att sedan återuppta matchen med ett nedsläpp.

Efter kvarten spelad skruvar hemmalaget upp tempot rejält och spräcker också målnollan: Erik Botheim målnickare från nära håll på ett inlägg från Jens Stryger Larsen. Efter målet tar de ljusblå ett rejält grepp om matchen och pressar tillbaka AIK. I matchminut 27 visar det sig att Eskil Edh inte kan fortsätta efter smällen tidigare i halvleken. In i hans ställe kommer Axel Björnström. Fem minuter senare utökar MFF sin ledning efter ett vackert anfall där Isaac Kiese Thelin är sist på bollen med pannan, fint framspelad av forwardskollegan Botheim.

AIK försöker flytta upp spelet i jakten på en reducering, med ett par hörnor och avslut som resultat. Farligast blir det i den 43:e matchminuten på en snabb omställning längs högerkanten. Mads Thychosen och Rui Modesto kombinerar sig fram innan Modesto spelar in bollen till Dino Beširović i ett fint läge precis innanför straffområdet. Bosnierns direktavslut blir dock alldeles för högt och bollen seglar över ribban.

I stället för reducering innan paus och nytt hopp för AIK skulle uppförsbacken bara bli ännu brantare innan halvtidsvisslan ljuder. I den första tilläggsminuten nickas nämligen en MFF-hörna i nät via en olycklig Benjamin Tiedemann och vi har 3–0 till hemmalaget.

Den andra halvleken blir sedan mest en transportsträcka mot de tre MFF-poängen. I matchminut 57 kommer 4–0 då Sebastian Nanasi får på en kalasträff från distans. I samband med målet skadar sig även Mads Thychosen som likt Eskil Edh i den första halvleken tvingas kliva av. Även Ioannis Pittas, Rui Modesto och Dino Beširović går ut i samma veva i vad som blir ett kvadrupelbyte från Henning Berg. In i spel kommer Ahmad Faqa, Victor Andersson, Erik Ring och Taha Ayari.

Matchen sista mål sitter i den 71:a matchminuten då Isaac Kiese Thelin blir tvåmålsskytt. AIK avslutar matchen med tio man då Anton Salétros får en känning av en skada som tränarteamet inte vill riskera ska förvärras, utan väljer att plocka av mittfältaren trots att alla byten redan var genomförda.

En blytung AIK-förlust förkunnades av att domare Östling blåste av tillställningen efter 93 spelade minuter. Dagens enda ljusglimt var de drygt 2 000 tillresta supportrarna som höll i gång med sång genom alla matchens minuter. Förhoppningsvis får man anledning att jubla kommande söndag i stället då laget återvänder hem till Friends Arena för att försöka studsa tillbaka in på vinnarspåret igen då IFK Norrköping kommer på besök.

Text: Olle Östman