28

Ioannis Pittas

Den 30 juli 2023 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Ioannis Pittas om ett kontrakt som sträcker sig till och med den 30 november 2025.

  • Född
    10 juli 1996
  • Längd
    180
  • Vikt
    --
  • Födelseort
    Limassol, Cypern
  • Tävlingsmatcher i AIK (inför 2024)
    14

Ioannis Pittas (Ιωάννης Πίττας på grekiska), född onsdagen den 10 juli 1996 i cypriotiska Limassol, har de senaste åtta säsongerna spelat i Cyta Championship, den högsta fotbollsligan på Cypern. Han började spela i Apollon Limassol FC då hans far Pambos Pittas, född 1966, spelade för klubben mellan 1986 och 2002. Pambos spelade även 82 A-landskamper för Cypern och bar lagkaptensbindeln i både i klubblaget och landslaget. Apollon bildades 1954 och har även sektioner för basket och volleyboll. Staden Limassol ligger på Cyperns sydkust och är landets näst största stad efter huvudstaden Nicosia.

Tävlingsdebuten skedde den 31 oktober 2015 då hans Apollon Limassol FC i den nionde omgången tog emot Doxa Katokopias FC (2–1) hemma på Tsirion Athlítiko Kentro i Limassol. Ioannis Pittas inledde på bänken i tröja nummer 52 under ledning av den nye portugisiske tränaren Pedro Emanuel. I den 90:e matchminuten ersattes ivorianen Abraham Guie Gneki av Ioannis Pittas. Hans första ligamatch från start kom den 13 december 2015 då Apollon ställdes mot Aris FC Limassol (2–2) i ett bortaderby på den gemensamma hemmaarenan Tsirion Athlítiko Kentro. Aris var på väg mot seger då man med endast några minuter kvar av ordinarie tid ledde med 2–0 samtidigt som Apollon fått kroaten Dejan Mezga utvisad. Ioannis Pittas byttes ut mot Georgios Kolokoudias i den 62:a matchminuten och inhopparen svarade för två sena mål vilket gav Apollon en poäng.

Då grundserien var färdigspelad efter 26 omgångar låg Apollon på femte plats i tabellen, vilket gav en plats i Mästerskapsserien och Apollon slutade till slut trea i tabellen, 15 poäng efter APOEL FC som vann ligan för fjärde gången i rad.  Tabellplaceringen gav en plats i Uefa Europa League 2016/2017. Ioannis spelade i elva matcher, varav två från start. Det blev fem matcher på bänken för honom då Apollon vann den inhemska cupturneringen Cypriot Coca-Cola Cup. Efter att ha besegrat AEL Limassol med sammanlagt 3–0 i kvartsfinalen så ställdes man mot APOEL FC i semifinalen och efter 1–1 i båda matcherna gick Apollon vidare till finalen efter straffsparkar. Finalen spelades inför 12 076 åskådare på Tsirion Athlítiko Kentro den 18 maj 2016 och för motståndet stod AC Omonia. Apollon vann med 2–1 efter mål av Fotis Papoulis och Angelis Charalambous och cuptiteln var klubbens åttonde genom tiderna. Cupsegern innebar även att man gick in i den tredje kvalomgången i Uefa-spelet.

Det blev sommaren 2016 en match från start i Uefa Europa League 2016/2017 då Apollon ställdes mot Grasshopper Club Zürich i returen och föll med 1–2 efter 3–3 i det första mötet. Den 10 augusti 2016 möttes Apollon och APOEL FC i Supercupen som spelas mellan ligasegrarna och cupmästarna. Apollon vann med 2–1 efter mål av kroaten Anton Maglica och polacken Arkadiusz Piech. Ioannis Pittas satt på bänken i hela matchen på GSP Stadium. Säsongen 2016/2017 blev det endast spel i sju seriematcher för Ioannis Pittas, varav två från start, men han noterades även för sina två första mål i ligan för Apollon. Det första målet kom hemma mot AEL Limassol (1–1) i Mästerskapsserien den 23 april 2017 då han efter åtta minuter på planen fastställde slutresultatet i den 90:e matchminuten. Hans andra ligamål kom i den sista omgången av Mästerskapsserien då han borta mot mästarna APOEL FC (2–2) gav Apollon ledningen med 2–1 i den 86:e matchminuten, men hemmalaget kvitterade strax innan slutsignalen.

Apollon slutade trea i tabellen, sju poäng efter APOEL FC, vilket resulterade i en plats i Uefa Europa League 2017/2018. Klubben radade under säsongen upp 22 raka matcher utan förlust och man noterade även den största bortasegern under 2016/2017 då man den 20 november 2016 vann med 6–0 mot Karmiotissa Polemidion FC, med Ioannis Pittas på bänken. Apollon vann Cypriot Coca-Cola Cup för andra året i rad och för nionde gången totalt, och under denna cupresa blev det spel i fyra matcher för Ioannis Pittas, varav två från start. Han var inhoppare i de båda semifinalerna mot Anorthosis Famagusta FC då Apollon noterade sammanlagt 6–1, men fick sitta på bänken i finalen. Finalen spelades inför 13 906 åskådare på GSP Stadium i Stróvolos, Nicosia den 24 maj 2017 och för motståndet stod APOEL FC. Apollon vann med 1–0 efter att brassen Paulo Vinícius gjort segermålet i den 79:e matchminuten. Cupsegern gjorde att Apollon klev i den andra kvalomgången i Uefa-spelet.

Det blev inte mycket speltid för Ioannis under säsongen 2017/2018 då Apollon slutade på andra plats, fyra poäng efter APOEL FC som vann ligan för 27:e gången genom tiderna. Genom ligaspelet kvalificerade sig Apollon för Uefa Europa League 2018/2019. Det blev sammanlagt spel i sex seriematcher, varav en match i startelvan, under säsongen för Ioannis. Apollon noterades för andra säsongen i rad för den längsta obesegrade sviten i Cyta Championship då man inte besegrades på 21 raka matcher. Ioannis spelade två matcher, en från start, i Cypriot Coca-Cola Cup då Apollon tog sig fram till sin tredje raka final, denna gång mot AEK Larnaca. Apollon var på väg mot seger då man ledde med 1–0 med 20 minuter kvar av ordinarie tid efter mål av maltesen André Schembri, men AEK vände till seger med 2–1 inför 11 800 åskådare på GSP Stadium. Ioannis Pittas satt på bänken i finalen.

Apollon tog sig till gruppspelet i Uefa Europa League 2017/2018 efter en stor dramatik i play-off mot danska FC Midtjylland där Ioannis Pittas i det inledande hemmamötet blev stor matchhjälte med sitt 3–2-mål på stopptid. I returen i Herning fick Apollon med sig 1–1 och avancerade till gruppspelet där man hamnade i samma grupp som Atalanta BC, Olympique Lyonnais och Everton FC. Apollon och Everton slogs ut medan de övriga två lagen gick vidare från gruppen. Ioannis gjorde fyra inhopp i Uefa-spelet och svarade för ett mål.

Ioannis Pittas gjorde två inhopp mot FC Stumbras (2–1) från Litauen i den första kvalomgången i Uefa Europa League 2018/2019. Apollon tog sig för andra året i rad till gruppspelet och ställdes denna gång mot Eintracht Frankfurt, SS Lazio och Olympique de Marseille. Cyprioterna tog sju poäng, men det räckte inte till vidare avancemang utan man fick tillsammans med OM tacka för sig. Den 29 augusti 2018 meddelade Apollon att man under hela den kommande säsongen lånade ut Ioannis Pittas till seriekonkurrenten Enosis Neon Paralimni FC, detta för att forwarden skulle få nödvändig speltid. Debuten för den nya klubben skedde i den andra omgången då Enosis den 2 september 2018 tog emot Nea Salamis Famagusta (3–5) på Stadio Tasos Markou i Paralimni. Den nederländske tränaren André Paus tog ut Ioannis i startelvan och efter 35 minuters spel slog nyförvärvet i tröja nummer 77 till och kvitterade till 1–1.

Efter 22 spelade omgångar av grundserien stod det klart att Enosis Neon Paralimni FC fick fortsätta i kvalserien för att hänga kvar i Cyta Championship och det blev en dramatisk avslutning på säsongen. Med en omgång kvar låg Enosis på nedflyttningsplats till andraligan, men man ställdes i serieepilogen mot Alki Oroklini på hemmaplan och en seger skulle ge fortsatt spel i den cypriotiska högstaligan. Ioannis Pittas startade matchen och ersattes i den 68:e matchminuten av Sokratis Fytanidis då Enosis ledde med 2–1. Bortalaget kvitterade dock till 2–2 med två minuter kvar av ordinarie tid vilket skickade ner Enosis under strecket igen. I den tolfte stopptidsminuten frälstes hemmapubliken av Sokratis Fytanidis som skickade in segermålet och räddade på målskillnad kvar Enosis i Cyta Championship.

Ioannis Pittas fick under säsongen mycket speltid och noterades för 28 seriematcher, varav 20 från start, och det blev nio mål för honom. Det blev dock inte spel för honom i någon av matcherna mot Apollon. Enosis gick bra i Cypriot Coca-Cola Cup och avancerade till semifinal där man föll med sammanlagt 2–3 mot APOEL FC. Ioannis startade sex matcher och svarade för tre mål, bland annat ett i semifinalen.

Under sommaren 2019 återvände Ioannis Pittas till Apollon Limassol FC och efter att haft tröjnummer 52 under sin första sejour i klubben blev det nu nummer 9 på ryggen. Apollon hade även bytt tränare och serben Ivan Vukomanović var nu ansvarig. Säsongen inleddes med kvalspel i Uefa Europa League 2019/2020 och efter att ha slagit ut FK Kauno Žalgiris (6–0), Shamrock Rovers FC (4–3 efter förlängning) och FK Austria Wien (5–2) föll Apollon med 0–7 i play-off mot PSV. AIK var framme i samma play-off och föll med sammanlagt 1–6 mot Celtic FC. Ioannis spelade i alla åtta Uefa-matcherna, varav tre från start, och svarade för ett mål mot FK Kauno Žalgiris. Det blev under säsongen spel i 19 matcher i Cyta Championship, varav sex från start och han svarade för två mål, hemma mot AEK Larnaca (3–1) den 8 december 2019 och borta mot Pafos FC (2–3) den 12 februari 2020.

Endast en match hann spelas av Mästerskapsserien innan ligaspelet sköts upp med anledning av pandemin covid-19. Den 15 maj 2020 meddelade fotbollsförbundet att Cyta Championship 2019/2020 ställdes in och ingen mästare utsågs. Apollon låg på fjärde plats i tabellen då spelet avbröts, sju poäng efter serieledande AC Omonia. Tabellplaceringen gav dock en plats i Uefa Europa League 2020/2021. Det blev inte heller någon mästare i den inhemska cupen då spelet avslutades efter kvartsfinalerna på grund av pandemin. Apollon skulle ha ställts mot AEL Limassol, men det blev inget cupderby. Ioannis spelade fyra matcher i cupen, varav två från start, och svarade för ett mål.

Säsongen 2020/2021 slog den då 24-årige Ioannis Pittas igenom på allvar och började ösa in mål i Cyta Championship och det skulle på de tre kommande säsongerna bli hela 41 mål på 95 matcher i högstaligan på Cypern, varav 38 spelmål och endast tre mål från straffpunkten. Hösten 2020 startade Uefa Europa League 2020/2021 något senare än vanligt med anledning av pandemin och kvalmatcherna spelades endast i ett enkelmöte. Apollon besegrade FC Saburtalo Tbilisi (5–1) och OFI Crete FC (1–0) innan man föll mot KKS Lech Poznań (0–5) i den tredje kvalomgången. Ioannis spelade alla tre Uefa-matcherna, varav två från start.

2020/2021 svarade Apollon för en stark säsong i ligan och man slutade på andra plats i tabellen, fem poäng efter mästarna AC Omonia, efter att bland annat noterat 5V-5O-0F i Mästerskapsserien. Andraplatsen gav en plats i nya Uefa Europa Conference League 2021/2022. Ioannis spelade 34 seriematcher, varav 30 från start, och noterade 13 mål. Tolv av målen kom i grundserien. Apollon stod också för den största bortasegern i ligan då man i den andra omgången mot Ermis FC Aradippou vann med 6–0. Ioannis spelade hela matchen, men gick mållös från planen. I Cypriot Coca-Cola Cup slogs Apollon ut i den andra omgången av APOEL FC (1–2) och Ioannis Pittas hoppade in i en cupmatch.

Apollon klev i juli 2021 in i den andra kvalomgången i Uefa Europa Conference League 2021/2022 och man ställdes mot MŠK Žilina (3–5) från Slovakien och det blev respass direkt för cyprioterna. Ioannis startade bägge Uefa-matcherna. Säsongen 2021/2022 kopplade Apollon Limassol FC greppet om ligatiteln redan i grundserien då man efter 22 spelade omgångar var sju poäng före APOEL FC och AEK Larnaca. I premiären hemma mot Ethnikos Achna FC (4–2) den 23 augusti 2021 svarade Pittas för karriärens första hattrick då han slog in 2–1, 3–2 och 4–2.

När Mästerskapsserien var slutspelad stod Apollon som cypriotiska mästare för fjärde gången, fyra poäng före AEK Larnaca. Ioannis Pittas bidrog med tio ligamål på de 25 spelade matcherna där han var uttagen i startelvan vid 21 tillfällen. Efter två andraplatser i ligan 2020/2021 och 2017/2018 fick Ioannis den 22 maj 2022 lyfta pokalen hemma på Tsirion Athlítiko Kentro. Det firades stort efter klubbens första ligatitel sedan säsongen 2005/2006. Ligatiteln gav även spel i Uefa Champions League 2022/2023 för Apollon. För andra året i rad slogs Apollon ut i den andra omgången av Cypriot Coca-Cola Cup, denna gång av AEL Limassol efter förlängning (1–2), och Ioannis gjorde inhopp i två av cupmatcherna.

Den 3 augusti 2022 klev Apollon in i den tredje kvalomgången i Uefa Champions League 2022/2023 då man inför 30 000 åskådare på Sammy Ofer Stadium i Haifa, Israel ställdes mot Maccabi Haifa FC och hemmalaget vann det första mötet med 4–0. Apollon svarade för en klart godkänd retur inför 3 936 åskådare på GSP Stadium och hade en tvåmålsledning innan en spelad halvtimme, men det blev bara 2–0 och Apollon fick fortsätta i play-off i Uefa Europa League 2022/2023. Grekiska Olympiacos FC stod för motståndet och efter 1–1 på Cypern i det första mötet så ledde Olympiacos FC returen med 1–0 då Ioannis Pittas kvitterade i den 90:e matchminuten och matchen gick till en mållös förlängning och ett avgörande från straffpunkten. Hemmalaget gjorde 3–1 i straffsparkarna och den ende som målade för Apollon var Ioannis Pittas. Avancemanget till play-off innebar dock en plats i gruppspelet i Uefa Europa Conference League 2022/2023 och Apollon hamnade i en grupp med AZ Alkmaar, SC Dnipro-1 och FC Vaduz. Apollon spelade ihop sju poäng, men det räckte inte till avancemang. Ioannis Pittas spelade tio Uefa-matcher, varav åtta från start, och svarade för två mål, borta mot Olympiacos (2–4 efter straffsparkar) och hemma mot SC Dnipro-1 (1–3).

Den 12 augusti 2022 väntade Supercupen för Apollon och man ställdes mot AC Omonia (2–0) på AEK Arena – Georgios Karapatakis i Larnaca. Apollon vann titeln efter mål av fransmannen Bagaliy Dabo och Vá från Angola. Ioannis ersatte Bagaliy Dabo fem minuter in i den andra halvleken. Apollon gick in i ligaspelet som regerande mästare med ambitionen att försvara titeln, men det blev endast en femteplats då lokalrivalerna Aris Limassol FC vann mästerskapet för första gången genom tiderna. Apollon var tolv poäng efter och missade europaspel för första gången sedan sommaren 2012. I mitten av säsongen flyttade Apollon in i en ny hemmaarena, Alphamega Stadium.

I den sista omgången av Mästerskapsserien möttes Pafos FC och Apollon och skytteligatiteln stod på spel då hemmalagets brasse Jairo och Ioannis Pittas ställdes mot varandra. Pittas slog in 1–0 i den 35:e matchminuten, men Pafos FC vände till seger med 2–1 efter två sena mål. Både Jairo och Pittas slutade på 18 seriemål för säsongen 2022/2023 och de delade därmed titeln som skyttekung i Cyta Championship. Den 11 januari 2023 föll Apollon mot AEL Limassol i den andra omgången av Cypriot Coca-Cola Cup efter straffsparkar då det var 0–0 efter full tid och förlängning.

Ioannis Pittas har spelat 33 A-landskamper för Cypern och 14 U21-landskamper. Debuten för A-landslaget skedde den 8 juni 2019 då Cypern mötte Skottland (1–2) inför 31 277 åskådare på Hampden Park i Glasgow. Landskampen tillhörde EM-kvalet och Ioannis inledde på bänken i tröja nummer 23 under ledning av den israeliske förbundskaptenen Ran Ben Shimon. I den 80:e matchminuten ersatte han Andreas Makris. Han har svarat för tre mål i A-landslaget, hemma mot Slovenien (1–0) den 30 mars 2021, borta mot Israel (3–2) den 20 november 2022 och hemma mot Georgien (1–2) den 17 juni 2023.

Ioannis Pittas lämnar Cypern för Sverige efter 217 tävlingsmatcher, varav 145 från start. Han svarade för 62 mål och det disciplinära facit blev 18 gula kort och inga röda kort. Ioannis svarade för ett hattrick och gjorde två mål i sju matcher. Han ansluter inom kort till verksamheten på Karlberg och kommer bära tröja nummer 28 i AIK. Tröja 28 har tidigare burits av Rasmus Bonde (2022), Adam Ben Lamin (2020), Jack Lahne (2019), Niclas Eliasson (2014-2016), Viktor Lundberg (2009-2013), Lucas Valdemarín (2007) och Pierre Bengtsson (2006).

När Ioannis Pittas föddes den 10 juli 1996 var det sommaruppehåll i Allsvenskan och AIK låg efter 13 spelade omgångar på nionde plats i tabellen. Den 5 augusti 1996 drog Allsvenskan igång igen för AIK:s del och man radade då upp fyra raka segrar, hemma mot IK Oddevold (3–1), hemma mot IFK Göteborg (6–0), borta mot Malmö FF (3–0) och hemma mot Örgryte IS (1–0). Det blev en fjärdeplats till slut för AIK i Allsvenskan 1996.

Text: AIK Fotboll
  • Moderklubb
    Apollon Limassol FC
  • Apollon Limassol FC (U)
  • 2015-23
    Apollon Limassol FC
  • 2018-19
    Enosis Neon Paralimni FC (lån)
  • 2023-
    AIK

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll