Pittas hattrick säkrade nytt allsvenskt kontrakt

2023.11.12, kl 17:41
Ett äkta hattrick från Ioannis Pittas i den första halvleken gav tre AIK-poäng i söndagens allsvenska säsongsavslutning. Matchen mot IFK Värnamo slutade 3–1 (3–0) inför 24 327 åskådare på Friends Arena. Därmed står det klart att AIK slutar på elfte plats i Allsvenskan 2023 och därmed säkrat kontrakt i högsta serien.

Annons:

AIK tog sig till Nationalarenan den 12 november för att spela sin sista match i Allsvenskan 2023 och ett formstarkt IFK Värnamo stod för motståndet. Eftersom AIK spelat till sig en poäng nere i Göteborg sex dagar tidigare så skulle det för första gången i år finnas ett lugn inför avspark. Det skulle räcka med att hemmalaget tog poäng i matchen för att säkra det allsvenska kontraktet. Publiken hade ännu en gång kraftsamlat för att ta sig till ett kylslaget Friends Arena med förhoppningar om att få fira tre poäng.

Chefstränare Henning Berg kom till matchen med en startelva bestående av: Kristoffer Nordfeldt – Erick Otieno, Alexander Milosevic (K), Benjamin Tiedemann Hansen, Mads Thychosen – Taha Ayari, Anton Salétros, Bersant Celina, Rui Modesto – Ioannis Pittas, Omar Faraj.

Klockan 15:00 blåste dagens huvuddomare Mohammed Al-Hakim i gång matchen. Gästernas Ajdin Zeljkovic tog hand om avsparken och rullade den mot sina medspelare som befann sig i riktning mot den södra läktaren. Omar Faraj och Ioannis Pittas var på tårna redan från start när man pressade gästerna så pass ordentligt att man kunde få fast bollen på offensiv planhalva redan efter några sekunders spel. Faraj dribblade sig loss från sina motståndare på ett elegant vis, däremot skulle avslutsläget utebli på grund av ett samlat och solitt Värnamoförsvar. AIK började piggt och i den andra matchminuten skulle man bli tilldelade dagens första hörnspark. Bollen serverades fint in av Anton Salétros mot straffområdet, men ingen svartgul spelare lyckades ta sig dit bollen landade, och läget skulle försvinna. AIK fortsatte att vinna bollar och hålla sig på offensiv planhalva. Omar Faraj skulle starta matchen väldigt piggt och i matchminut fem skulle första avslutet på mål komma. Detta efter nämnde Faraj blivit tilldelad bollen en bit utanför straffområdet, några snabba sulfinter och vrickningar senare hade han dribblat sig till ett fint avslutsläge. Vänsterskottet skulle däremot inte störa Jonathan Rasheed något nämnvärt, och bortalagets målvakt kunde samla upp bollen. Efter en bra start från AIK skulle bortalaget växa in i matchen, man fick vila med bollen och kunde emellanåt ta sig elegant uppåt i banan. AIK höll sig däremot vakna i försvarsspelet och kunde se till att bortalaget inte tog sig till några farligheter. Drygt tio minuter in i första halvlek skulle bortalaget däremot vara nära att komma i en två mot en kontring, men vindsnabbe Erick Otieno höll sig kall och kunde bryta bollen innan gästerna kommit in på offensiv planhalva. IFK Värnamo spelade upp sig något och i matchminut 14 skulle bortalaget få sin första hörnspark i matchen. Hörnan skulle inte resultera i någon farlighet, i stället skulle Viktor Bergh i bortalaget bli tilldelad matchen första gula kort efter att Ioannis Pittas blivit nedriven när han var på väg att påbörja ett farligt kontringsläge.

Bortalaget skulle ta över bollinnehavet efter en pigg AIK inledning. Däremot skulle det vara hemmalaget som skulle göra första målet i matchen. Detta efter att Mads Thychosen skickat upp en boll på en framåtrusande Ioannis Pittas. Cyprioten lyckades få med sig bollen i steget och kunde ta sig förbi sin försvarare, för att sedan komma fri med målvakten. Efter att han till synes lyckats dribblat bort både motståndarna och sig själv såg det ut som att läget skulle försvinna. Men är det något man lärt sig om Pittas är det att han har ett öga för mål. Han snappade upp bollen och kunde retfullt rulla in bollen i öppet mål. 1–0 AIK efter en övertygande start av de svartklädda spelarna. Det skulle inte dröja länge innan andra målet skulle komma. Strax efter avspark kunde Erick Otieno löpa sig fri på vänsterkanten för att sedan ta sig in i straffområdet och få iväg ett avslut. Jonathan Rasheed kunde parera avslutet, men inte bättre än att bollen letade sig fram till Ioannis Pittas som bevisade ännu en gång vilken målskytt han är. En fin mottagning och ett distinkt avslut i krysset innebar att AIK nu leder med 2–0 efter 19 spelade minuter.

Efter de två snabba AIK-målen var känslan att luften gick ur bortalaget en aning. I matchminut 26 skulle även det första bytet komma från Kim Hellberg i förhoppning om att ta tag i matchbilden. Ut gick Albion Ademi, in i han ställe kom Frank Adjei Junior.

IFK Värnamo skulle fortsatt äga mycket boll men hade svårt att ta sig igenom hemmalagets linjer och AIK kunde vid flertalet gånger och ta sig framåt i banan. Visste man inte innan matchminut 31 att den här kvällen skulle tillhöra Ioannis Pittas skulle man få veta det nu. AIK hade tagit sig fram på vänsterkanten. Bersant Celina hittade stekhete Pittas strax utanför straffområdet som stod med ryggen mot mål. Nämnde Pittas vände på en femöring och gjorde det en målskytt gör, det vill säga skjuter bollen i krysset. 3–0 till AIK och ett publiken hade precis fått bevittna ett tvättäkta hattrick. Hemmalaget hade kopplat ett rejält grepp om matchen och det Allsvenska kontraktet. Det var tydligt att det fanns spelglädje bland spelarna. Omar Faraj skulle få ännu ett läge i matchminut 36 efter han gjort bort sina motståndare på ett elegant vis. Avslutet skulle däremot ha mer att önska, då det hamnade någon meter ovanför bortalagets överliggare. Nämnde Faraj skulle fortsätta att vara riva och slita. I matchminut 39 slet han till sig bollen i straffområdet och var så när att få i väg ett avslut. Bollen blockerades däremot fint av bortalagets försvarare och det hela slutade med att Anton Salétros blev serverad bollen och fick i väg ett avslut. Bortalagets målvakt fick strecka ut ordentligt och lyckades styra ut bollen till en resultatlös hörnspark. I matchminut 40 skulle nästa gula kort komma. Den här gången var det tillägnat Gustav Engvall.

Resterande fem minuter av första halvlek skulle komma att vara avslagen och AIK tillät bortalaget att rulla boll inom laget medan man försökte ta sig framåt i plan när tillfälle gavs. Efter en minuts tillägg blåste Mohammed Al-Hakim matchens första halvlek och AIK kunde gå in i pausvilan med en betryggande 3–0-ledning efter en imponerande insats av samtliga spelare.

Klockan 16:03 satte Mohammed Al-Hakim pipan i munnen och AIK kunde rulla i gång den andra halvleken. Inför andra halvlek skulle bortalaget genomföra ett dubbelbyte. Ut gick Viktor Bergh och Ajdin Zeljkovic. In kom i stället Emin Hasic samt Albin Lohikangas. Andra halvleken skulle fortsätta på samma sätt som den första avslutades, det vill säga med att IFK Värnamo höll bollen inom laget och rullade runt bollen mellan sina försvarare. Man kunde vid några enstaka tillfällen fördela in bollen vackert på centrala delar av banan. I matchminut 49 skulle bortalaget även bli tilldelade en frispark i ett fint läge strax utanför straffområdet. Skottet skulle däremot komma att bli ofarligt då bollen hamnade högt ovanför Kristoffer Nordfeldts överliggare. Inte helt förvånande skulle den andra halvleken kännas något avslagen. AIK låg rätt i sina försvarspositioner, medan bortalaget rullade runt bollen i baklinjen. Det skulle däremot dyka upp en chans för bortalaget när man i matchminut 56 vände ut bollen fint på högerkanten. Bollen levererades sedan in i en bra yta i straffområdet där Gustav Engvall hade löpt in. Nämnde Engvall såg till att vara först på bollen och kunde elegant klacka in bollen i nätmaskorna. 3–1 på resultattavlan och det återstod att se om det här skulle inbringa tillräckligt med energi till gästerna för att fortsätta kämpa för att ta sig tillbaka in i matchen. AIK vaknade till något i och med reduceringsmålet och kunde vinna fler dueller och på så sätt etablera ett eget spel utan att ordentligt hota bortalagets försvar. I matchminut 65 skulle nästa byte för gästerna komma. Ut gick Hampus Nasström och in kom Carl Johansson.

I samma stund skulle kvällens fjärde högsta jubel utbryta på läktaren. Detta efter att dagens speaker kommit med informationen om att Varbergs BoIS tagit ledningen mot IFK Göteborg, ett mål som innebär att Blåvitt vid det tillfället befann sig på kvalplats. I matchminut 71 skulle Henning Berg avvända sig av sitt första bytestillfälle. Omar Faraj och Taha Ayari tackade för sig, och publiken välkomnade in Jonah Kusi-Asare och Abdussalam Magashy. Strax efter bytena skulle gästerna komma till ett farligt läge efter att man ännu en gång tagit sig fram på vänsterkanten. Bollen hamnade centralt i Nordfeldts straffområde där flera IFK spelare befann sig. Gästerna hann med att få i väg tre skott på bara några sekunder, men uppoffrande försvarsspel av bland annat nyinbytte Magashy innebär att bollen till slut kunde rensas bort. Bortalaget skulle äga den större delen av bollinnehavet under andra halvlek men det skulle sällan innebära några direkta farligheter. AIK låg rätt i sina positioner och försvarade sig effektivt. Gästerna skulle däremot ta sig in i straffområdet emellanåt, men skärpan fanns inte riktigt där och Nordfeldt kunde se avslutet hamna utanför ramarna. I matchminut 83 skulle nästa byte komma. Anton Salétros lämnade planen till stående ovationer, in kom i stället Abdihakin Ali. I matchminut 85 skulle Alexander Milosevic bli tilldelad ett gult kort efter han sparkar ned Gustav Engvall en bit utanför eget straffområde. I samma sekvens genomförde bortalaget nästa byte. Ut gick Victor Eriksson och in i hans ställe kom Freddy Winsth.

AIK fortsatte att försvara sig bra och känslan var att bortalaget hade gett upp förhoppningarna om att lyckas vända matchen. Efter 90 spelade minut visade dagens fjärdedomare upp att det återstod tre minuter av matchen. I samma sekvens genomförde AIK sina sista byten. Ut gick tremålsskytten Ioannis Pittas och Erick Otieno, in i deras ställe kom Zachary Elbouzedi samt Axel Björnström. Efter 94 spelade minut satte huvuddomare Mohammed Al-Hakim pipan i munnen och blåste av matchen. AIK vinner matchen med 3–1 och säkrar därmed det allsvenska kontraktet.

Dagens publiksiffra skrevs till 24 327, vilket innebär att AIK har ett publiksnitt på imponerande 25 740 under den allsvenska säsongen 2023. I och med årets fina publiksiffror vinner AIK publikligan, den 41:a gången man lyckas med den bedriften.

Text: Freddy Montan