Storförlust borta mot BK Häcken

2020.07.22, kl 22:57
AIK föll med 0-4 (0-2) mot BK Häcken på Bravida Arena efter en svag match där bortalaget hade svårt att komma till avslut. Förlusten var AIK:s största genom tiderna mot BK Häcken.

Annons:

I den tionde omgången av Allsvenskan 2020 var det dags för AIK att återigen besöka väskusten då BK Häcken och Bravida Arena på Hisingen stod på agendan. BK Häcken har varit ett stort favoritlag för AIK och Gnaget hade endast noterat tre förluster på de 39 spelade tävlingsmatcherna mot dem. AIK kom till matchen med den ordinarie backen Karol Mets avstängd efter fyra gula kort och tillbaka på bänken efter en lång skadefrånvaro var Nabil Bahoui. Göteborg bjöd på strålande väder då matchen blåstes igång av domaren Mohammed Al-Hakim. Efter några jämna inledningsminuter blev det första avslutet AIK:s då Eric Kahl från vänsterkanten i den femte matchminuten slog in ett inlägg som nådde huvudet på Felix Michel, som var tillbaka efter att ha missat en match p g a skada, och nicken räddades av hemmamålvakten Peter Abrahamsson. Minuten därefter kunde BK Häcken mycket enkelt ta ledningen. Godswill Ekpolo lyfte iväg en långboll djupt ner från egen planhalva som studsade på mittplan och fram till Ali Youssef som med en touch enkelt frispelade Leo Bengtsson. Bengtsson höll undan för jagande Robin Tihi och tog sig långt in i straffområdet innan han enkelt placerade in bollen lågt i det vänstra hörnet och Andreas Alm & Co fick en drömöppning med ett tidigt 1–0-mål.

Hemmalaget ökade tempot efter ledningsmålet och försökte ta tillvara på situationen. AIK hade svårt att få till ett ordnat spel och det dröjde tills den 13:e matchminuten innan man kom upp i ett nytt ordnat anfall som avslutades med att Felix Michels inlägg rensades bort. I den 36:e matchminuten spelade Erik Friberg från mittplanen ut bollen till den före detta AIK-spelaren Ahmed Yasin på högerkanten. I andraläget fick Yasin tillbaka bollen i straffområdet och avslutade direkt. Bollen fastnade på täckande Felix Michel och Ali Youssef kunde från målgården stöta in bollen i mål fram till 2–0. Två minuter därefter vädjade hemmalaget efter ett andra gula kort på Eric Kahl som hade fått ett första i den 32:a matchminuten, men domaren lät sig inte övertalas. 2–0 till hemmalaget i paus och AIK:s enda avslut på mål var nicken från Felix Michel i matchens inledning. Inför den andra halvleken valde AIK:s chefstränare att sätta in Henok Goitom istället för Felix Michel.

Den första heta målchansen i den andra halvleken blev hemmalagets då Ahmed Yasin i den 51:a matchminuten drev centralt innan han spelade ut till Daleho Irandust till vänster i straffområdet och hans avslut gick strax utanför den bortre, högra stolpen. AIK var lite mer offensiva i inledningen av den andra halvleken vilket dock öppnade upp fina ytor för det kontringsskickliga hemmalaget. I den 64:e matchminuten vädjade hemmalaget återigen efter ett andra gula kort på Eric Kahl, denna gång efter att han på mittplanen kommit in i ryggen på spelare i en spelvändning. I den 74:e matchminuten var matchen över för AIK efter att Daleho Irandust från högerkanten lyft in bollen i straffområdet och vid den bortre stolpen kom Leonard Zuta rusande och satte dit foten och bollen satt lågt i det högra hörnet och 3–0 var ett faktum. Två minuter därefter kom hemmalaget i en ny snabb spelvändning och Ahmed Yasin fick ett skottläge till höger i straffområdet, men Jakob Haugaard räddade.

I den 77:e matchminuten var det dags för en efterlängtad comeback då Nabil Bahoui klev in i matchspel för första gången sedan den 25 september 2019. Med drygt två minuter kvar av ordinarie tid lyfte hemmalaget upp en ny långboll till Ahmed Yasin på vänsterkanten och han bröt in i planen och sköt ett skott som Jakob Haugaard lämnade retur på och Gustaf Nilsson kunde enkelt trycka in 4–0 på returen. Efter tre minuters stopptid blåste den för kvällen utmärkte domaren Mohammed Al-Hakim av matchen och signalen förkunnade att AIK:s största förlust någonsin mot BK Häcken var ett faktum.