Noll poäng på Behrn Arena

2022.09.19, kl 13:48
Det går fortsatt kräftgång för AIK i OBOS Damallsvenskan 2022. Trots en bra matchinledning blev Kif Örebro DFF under söndagen både ett, två och tre nummer för stora. Slutresultatet tillskrevs 5–1 och AIK fortsätter jaga poäng i kampen om ett nytt Allsvenskt kontrakt.

Sju omgångar återstod av OBOS Damallsvenskan när AIK reste till skostaden och Behrn Arena i jakten på tre minst sagt viktiga poäng. AIK som kom från en rad med två kryssmatcher, en förlust och en seger i bagaget saknade under söndagen flertalet namntunga spelare. Linda Hallin och Emma Engström adderade till den redan långa skadelistan medan Agnes Nyberg  var avstängd efter sitt tredje gula kort mot Kristianstads DFF. Lägg därtill ett tungt tapp i Honoka Hayashi som föregående vecka satte bläcket på pappret för West Ham United. När lagen ställdes mot varandra i den damallsvenska premiären segrade AIK med 2–0.

Matchinledningen var intensiv. En slarvig hemåtpassning från AIK-försvaret gav Heidi Kollanen ett briljant läge att ge sitt rödklädda lag ledningen. Väckarklockan ringde och AIK skulle snabbt därefter hitta rätt. Bara minuten senare kom första möjligheten. Kaisa Collin med inlägget från höger och Remy Siemsen på plats inne i straffområdet. Moa Öhman i hemmamålet parerade och bollen gick ut till hörna. Efter nio minuter kom nästa chans. Nyförvärvet Allison Abbe petade bollen till vänster och sprang runt försvaren på högersidan innan hon satte bollen på Adelisa Grabus pannlob. Trots att nicken hade bra fart – lyckades Öhman stå emot även här. När hemmalagets Katie Lockwood i den 31:a minuten hamnade i en sprintduell med Natasha Thecki-Jamgotchian skulle dock nollan spräckas åt andra hållet. En diagonal passning till Berglind Ros Augustdottir och Kif Örebro hade ledningen. Ett resultat som stod sig till halvtidsvilan.

När andra halvlek gick i gång var det totaldominans från hemmalaget. Redan efter fem spelade minuter tog Nathalie Hoff Persson fart och sprang slalom genom det svartgula försvaret innan hon med en lätt lyftning hittade Regan Steigleder som nickade in bollen. Bara minuter senare kom så även trean. Bollen på ett snöre gick fram till Katie Lockwood som inte gjorde några fel när hon enkelt satte dit bollen. I den 68:e matchminuten gjorde AIK ett dubbelbyte. Wilma Ljung Klingwall och Matilda Nildén ersatte Kaisa Collin och Adelisa Grabus, vilket var ett byte som visade sig bära frukt. Nildéns pigga ben låg till grund för reduceringen som Remy Siemsen tryckte in i den 69:e minuten. Ett mål som innebar 3–1 och matchen kändes något mer levande igen.

Om de få AIK-supportrarna som tagit sig till Örebro möjligen fick upp hoppet igen, var det snart dags för hemmalaget att släcka det hoppet. Efter att nyligen inbytta Sara Nordin kastat sig för att täcka skott i eget straffområde pekade Jim Eriksson istället mot straffpunkten för hands. Heidi Kollanen tog sats och skickade bollen via ribban och in bakom Backmark. Spiken i den berömda kistan kom på tilläggstid. Michaela Kovacs var först på bollen på Amanda Rantanens inlägg och med en elegant klackskarv var matchen stängd.

AIK går fortsatt trögt i tabellen och står fortsatt på åtta inspelade poäng efter 20 spelade omgångar. Nästkommande match spelas mot Eskilstuna United DFF, innan dubbla stockholmsderbyn i oktober är att vänta. Ta er till Skytteholms IP och stötta AIK i jakten på ett nytt kontrakt – biljetter finner du via AIKbiljett.se.

Text: Filip Wiklund