Tung AIK-förlust på Malmö IP

2024.04.29, kl 15:07
3–0 skrevs slutresultatet till när AIK gästade FC Rosengård på Malmö IP under lördagen. Skånelaget tog ledningen redan i den åttonde matchminuten och följde därefter upp med både ett och två mål. Noterbart var att samtliga mål gjordes via nick. AIK är fortsatt poänglösa efter tre spelade matcher i OBOS Damallsvenskan.

Malmö var för helgen välfyllt med svartgula AIK:are, såväl spelare som supportar. Utöver det damallsvenska mötet var både P19 och herrlaget på besök hos de himmelsblå från staden. P19-mötet spelades redan klockan 11:00 på lördagsförmiddagen där AIK segrade med 4–1. Inför mötet på Malmö IP kom FC Rosengård med full pott i ryggen efter dubbla segrar mot Vittsjö GIK (5–0) och Kristianstads DFF (3–1) – medan AIK, som ställts mot identiskt motstånd, dessvärre hade blank rad i poängkolumnen och var på jakt efter säsongens första poäng.

Klockan 15:00 var det dags för avspark och chefstränaren Jesper Björk ställde upp med följande startelva: Serina Backmark – Monica Hagström, Jennie Nordin, Patricia Fishcerova, Silja Jaatinen – Ella Reidy, Felicia Saving, Michelle Rojas Flores – Moa Sjöström, Adelisa Grabus och Beata Olsson. En elva som innebar flertalet ändringar från föregående match. Matchinledningen tillhörde till stora delar av hemmalaget och redan i den åttonde spelminuten fick de utdelning. Isländskan Gudrun Arnardottir nickade in hörnan från höger och 1–0 var ett faktum. Serina Backmark hade trots ett tidigt insläppt mål redan parerat vid flertalet tillfällen. Rosengård fortsatte trycka på och AIK hade stora problem att få kontroll både på försvar och spelet med boll. I den 34:e matchminuten var det åter dags för jubel på hemmaläktaren. Ett snabbt kortpassningsspel följdes upp av ett flackt inlägg som Momoko Tanikawa kunde styra in med pannan. Inga målchanser tillskrevs AIK och 2–0 var resultatet efter 45 spelade minuter.

När andra halvlek rullades i gång var det oförändrade uppställningar i de bägge lagen. Efter fyra minuter kom AIK:s första, och kanske enda riktigt vassa, målchans för dagen. Ella Reidys djupledsboll nådde inte Beata Olsson i förstaläget, men strax därpå fick Adelisa Grabus ett fritt läge vid bortre stolpen i sekvensen efter. Eartha Cumings i hemmamålet var dock välplacerad och kunde enkelt greppa nicken från Grabus. I den 65:e matchminuten kom i stället 3–0, och det var inte helt olikt de två föregående målen. Ett nickmål. Målskytt, Anni Hartikainen.

Med knappa 20 minuter kvar av matchen kom ytterligare ett bakslag för AIK. Serina Backmark utgick med skada efter att vid tidigare tillfällen i matchen visat skadekänning. Detta innebar att Vendela Persbeck byttes in – och höll nollan under sista delen av matchen.

Trots att det beräknades vara en stor supporterskara i staden var det en gles AIK-läktare på Malmö IP under lördagen med endast ett 30-tal svartgula anhängare. Matchen fortgick och 3–0 stod sig även på slutvisslan. FC Rosengård fortsätter därmed toppa OBOS Damallsvenskan och AIK stannar på jumboplats. Nya tag tas redan nästkommande helg när IFK Norrköping FK gästar Skytteholms IP. Säkra din biljett till matchen redan nu på AIKbiljett.se.

Text: Filip Wiklund