Mållöst i Elitettans sista omgång

2018.10.28, kl 17:27
AIK svarade för en bra match mot seriesegrarna Kungsbacka DFF hemma på Skytteholms IP i Elitettans sista omgång, men fick nöja sig med 0-0 inför 123 åskådare och slutade därmed på nionde plats i tabellen.

Solna bjöd på ett utmärkt höstväder med en strålande sol under uppvärmningen då AIK i Elitettans sista omgång tog emot Kungsbacka DFF på Skytteholms IP, men strax innan avspark föll ett lätt snöfall över arenan samtidigt som solen försvann bakom moln. AIK:s startelva ställde inför avspark upp i en guard of honour för de redan klara seriesegrarna.

Det hände inte mycket under de inledande minuterna, men i den nionde minuten sköt Malin Broberg ett bra distansskott som precis seglade över det bortre, vänstra krysset och det var inte långt ifrån ett drömmål av spelaren som i augusti kom från IF Brommapojkarna och kanske är årets nykomling i Gnaget. Gästernas första skott på mål kom i den tolfte minuten då Klara Folkesson sköt från straffområdeslinjen, men Lovisa Koss svarade för en enkel räddning. I den 18:e minuten tilldömdes AIK en frispark precis utanför straffområdet efter att Nicole Odelberg Modin fällts i ett bra centralt läge. Madeleine Stegius tog hand om frisparken och gick på kraft, men bollen gick en decimeter över ribban samtidigt som solen kom tillbaka.

Det var en chansfattig inledning på matchen, men en spelmässigt knapp fördel för hemmalaget. I den 29:e minuten fick Kungsbackas Klara Andrup bollen till höger i AIK:s straffområde, vände bort en motståndare och sköt ett hårt skott mot AIK-målet, men sista utposten Lovisa Koss räddade matchens dittills bästa målchans till en högerhörna som AIK-målvakten boxade bort från målområdet. AIK bjöd i den 35:e minuten på ett elegant anfall och Madeleine Stegius frispelade Nicole Odelberg Modin som satte in bollen i den vänstra gaveln, men den assisterande domarens signalerade för offside och målet godkändes inte.

I det efterföljande anfallet var det istället nära ett ledningsmål för Kungsbacka DFF då Ida Pettersson vann en duell med AIK:s lagkapten Matilda Rosqvist till vänster i straffområdet och sköt ett skott som gick förbi Lovisa Koss och träffade den bortre, högra stolpen. Efter att ha fört spelet under den första halvtimmen gick initiativet mer och mer över till bortalaget under avslutningen av halvleken.

Gästerna inledde den andra halvleken något starkare, men AIK kom omgående tillbaka och jämnade ut spelet igen. Efter snabba spelvändningar från hemmalaget fick både Madeleine Stegius (58′) och Nicole Odelberg Modin (65′) skottlägen i fritt läge från den högra delen av straffområdet, men båda avsluten gick knappt över ribban. I den 70:e minuten slog nyinbytta Fanny Lång in en frispark i straffområdet och i andraläget gick bollen till Matilda Rosqvist som sköt utanför den vänstra stolpen. Kungsbackas inhoppare Mimmi Asperot fick i den 81:a minuten ett skottläge från ca 18 meter, men avslutet gick utanför den högra stolpen.

I den 89:e minuten kom jättechansen för AIK då Fanny Lång lyfte in en frispark från högerkanten som gick mot Rebecca Rulander vid den bortre stolpen och AIK-mittfältaren hade bara behövt att få träff med pannan för att AIK skulle ta ledningen, men hon missade bollen. Ett jätteläge för hemmalaget att säkra segern och målchansen skulle också bli matchens sista och AIK:s enda 0-0-match för 2018 var ett faktum.