Kämpainsats gav tre viktiga poäng

2019.09.01, kl 19:41
AIK besegrade Djurgården med 1-0 inför 45 367 åskådare på Friends Arena efter att Sebastian Larsson slagit in en straffspark i den 23:e minuten sedan Henok Goitom fällts i straffområdet.

AIK kom till matchen för att ta in tre poäng på de serieledande gästerna samtidigt som man hade en fin svit att försvara då Gnaget inte förlorat ett allsvenskt derby mot Djurgården på åtta år. Ett öronbedövande vrål från 45 367 åskådare i Friends Arena mötte spelarna då de äntrade planen och det var nog flera av dem som hade både gåshud och ståpäls. Redan i den andra minuten slog Enoch Kofi Adu en fin crossboll till Robert Lundström som kom in perfekt till höger i straffområdet och avslutade lågt. Djurgårdens målvakt Tommi Vaiho räddade, men bollen fortsatte mot målet och slog i stolpen. Målchansen renderade i en högerhörna för AIK som Sebastian Larsson slog och i andraläget fångade Rasmus Lindkvist upp bollen och slog den mot högerdelen av straffområdet där hörnläggaren drog till på volley och tvingade Tommi Vaiho till en ny bra räddning. Under de första fem-sex minuterna sköljde AIK över Djurgården och påeldade av ett massivt publikstöd så kändes det redan som om ett mål hängde i luften.

Djurgården arbetade sig dock in i matchen och jämnade ut spelet. I den 15:e minuten bjöd Djurgårdens lagkapten Markus Danielson på en indianare från eget straffområde då han sköt bollen rakt på Tarik Elyounoussi som försökte frispela Henok Goitom, men Jacob Une Larsson bröt i sista stund. Efter den första kvarten började Djurgården att ta över spelet och etablerade ett visst tryck på AIK:s planhalva, men mitt i “pressen” vände AIK spelet snabbt. Rasmus Lindkvist lyfte i den 21:a minuten upp bollen på vänsterkanten och Henok Goitom löpte in perfekt i straffområdet och fick Markus Danielson på sig och klumpigt nog fällde han AIK-kaptenen och straffsparken var solklar. Tommi Vaiho försökte psyka Sebastian Larsson genom att påpeka att bollen låg fel och domaren gav honom rätt. Larsson fick lägga om bollen, men den rutinerade mittfältaren gjorde inget misstag och satte för andra matchen i rad en straffspark, då till höger denna gång till vänster. Tommi Vaiho var nära, men agerade lite märkligt då han inte sträckte ut efter bollen. 1-0 till AIK och hade taket varit på Friends Arena hade det lyft av ljudvolymen då AIK-supportrarna vrålade ut sitt måljubel.

AIK blev lite avvaktande efter ledningsmålet och i den 30:e minuten slog Curtis Edwards ett instick mot Mohamed Buya Turay i straffområdet, men Karol Mets rensade bort bollen från det farliga området. I den 39:e minuten svarade Kolbeinn Sigþórsson för ett jättejobb defensivt då han stal bollen från Jonathan Augustinsson och Robert Lundström kunde sätta fart framåt och passa Tarik Elyounoussi till höger, men inlägget seglade förbi Henok Goitom. Strax därefter fick Aslak Fonn Witry iväg ett tungt distansskott som såg ut att toucha någon spelare framför mål, men Oscar Linnér agerade säkert och boxade bort bollen. AIK sjönk ner djupt under de avslutande minuterna av den första halvleken, men Djurgården lyckades inte skapa några fler målchanser. Den sista chansen blev AIK:s och Sebastian Larsson då han i den första stopptidsminuten sköt en frispark från vänsterkanten som såg ut att bli farlig mot det bortre, högra hörnet, men Henok Goitom försökte utan lycka klacka in bollen och var även i offsideposition.

Djurgården kopplade ett spelmässigt grepp under inledningen av den andra halvleken då AIK såg mer defensiva ut. Den första rejäla målchansen blev dock AIK:s efter att Henok Goitom i den 55:e minuten bjudits på bollen vid motståndarnas straffområde och han drev höger, höger och höger i straffområdet innan han avslutade, men skottet täcktes av försvaret. Tre minuter senare slogs en boll från Djurgårdens vänstersida in bakom Daniel Granli och Per Karlsson och för en sekund såg det farligt ut då två spelare såg ut att komma in bra mot AIK:s straffområde, men Karol Mets svarade för en bra aktion då han kom inlöpande bakom kollegorna och rensade bort bollen till inkast.

I den 62:a minuten gjorde AIK två spelarbyten då Sebastian Larsson och Kolbeinn Sigþórsson ersattes av Anton Salétros och Nabil Bahoui. I den 65:e minuten lyftes bollen in i AIK:s straffområde och inhopparen Astrit Ajdarević hade ett fritt läge, men försökte hoppande avsluta på volley och träffen blev inte ren utan bollen rann ut till inspark. Det blev i mitten av halvleken mer och mer Djurgården och kvitteringen kändes nästan som om den hängde i luften. Med 20 minuter kvar stämde AIK-supportrarna på den östra läktaren upp i “kom igen Gnaget, kom igen Gnaget” för att ge energi till flera tröttkörda spelare efter det intensiva matchandet under sommaren. I den 70:e matchminuten fick Fredrik Ulvestad ett jätteläge efter att Curtis Edwards hållit kvar bollen i spel innan kortlinjen till vänster i straffområdet. I andraläget hamnade bollen hos Ulvestad som sköt ett farligt skott som troligen hade gått in om inte Per Karlsson täckt bollen några meter framför mållinjen.

I den 74:e minuten slog Curtis Edwards en kort högerhörna till Jonathan Ring som avslutade hårt, precis utanför den närmaste, högra stolpen. Djurgårdens offensiv bedarrade därefter och AIK kunde ganska enkelt spela av de följande minuterna. I den 87:e minuten fälldes Henok Goitom på mittlinjen i en spelvändning av Markus Danielson och hemmapubliken vädrade ett andra gula kort, men domaren valde att hålla kortleken kvar i fickan. I den 90:e matchminuten kom AIK i en fin kontring genom Tarik Elyounoussi, men norrmannen slarvade bort läget vid offensivt straffområde och istället kunde bortalaget vända spelet. Domaren blåste helt plötsligt av spelet då en upprörd Enoch Kofi Adu låg ner på planen och tog sig för vänstersidan av huvudet efter att ha fått en törn i anfallet dessförinnan. Domaren valde att ge den upprörda AIK-spelaren sitt andra gula kort för eftermiddagen och det var därmed färdigspelet för honom med fyra stopptidsminuter kvar av matchen.

Djurgården satsade allt framåt under slutet och i den 93:e minuten fick Fredrik Ulvestad ett nytt jätteläge, men återigen täckte Per Karlsson avslutet i eget straffområde. Att poängen var viktig visade Anton Salétros i den sjätte stopptidsminuten efter att Djurgården slagit ut en enkel passning till ett AIK-inkast och Salétros med vilda gester uppmanade publiken att öka volymen under matchslutet. Domaren valde att lägga till tid för det röda kortet på Enoch Kofi Adu och hemmapubliken var i upplösningstillstånd när matchklockan tickade upp i den 97:e minuten. Djurgården skapade ett nytt skottläge genom Astrit Ajdarević till vänster utanför straffområdet och det blev touch på bollen som smet precis utanför den vänstra stolpen. Det suckades och stönades då storpubliken såg bollen i det närmaste smeka utsidan av stolpen och kvitteringen var enormt nära. Domaren lät Djurgården slå vänsterhörnan i den 98:e minuten och sekunder senare rensades bollen bort av AIK-försvaret och matchen var slut. Utmattade AIK-spelare omfamnade varandra medan andra låg på planen och lyssnade på jublet från en överlycklig AIK-publik som konstaterade att Allsvenskan lever i allra högsta grad.