Damlaget derbyvann över Djurgården

2021.02.14, kl 17:48
Nyförvärvet Honoka Hayashi gjorde matchens enda mål då AIK besegrade Djurgården på Tele2 Arena. Målet föll i den 56:e minuten och AIK höll sedan undan till seger, vilket innebär att man slutar på tredje plats i försäsongsturneringen Volkswagen Stockholm Challenge.

AIK, BP, Djurgården och Hammarby var de fyra lagen som skulle göra upp om segern i Volkswagen Stockholm Challenge. Under första helgen ställdes AIK mot Hammarby, där det tillslut blev förlust med 2–0. Detta innebar en match om tredjepriset där motståndet blev Djurgården, som tidigare förlorat mot BP.

Matchinledningen skulle bli en aning chansfattig. Två lag som inte ville riskera något, väntade på att motståndarna skulle göra ett första misstag. Efter 45 spelade minuter hade inte matchbilden förändrats. De få chanser Djurgården hade skapat, räddade Serina Backmark i AIK-målet utan några konstigheter. Offensivt sätt visade AIK:s amerikanska nyförvärv Caroline Murray prov på fin löpvilja och kunde vid ett flertal tillfällen gå i djupled och spela in bollen i Djurgårdens straffområde, dock utan vidare framgång.

Andra akten skulle däremot bli annorlunda. När domare Lovisa Johansson blåste igång var det två lag som hade känt färdigt på varandra och började nu satsa lite mer för att skapa oreda i motståndarnas försvar. AIK:s trebackslinje med Hallin, Finndell och Becker skulle även dem få att göra. Men med en styrande Evelina Finndell i backlinjen hade Djurgården svårt att ta sig förbi.

Dock skulle matchen öppnas och målchanserna skulle därmed börja komma. I matchminut 53 väggade Djurgårdens nummer 17, Hanna Ekengren sig in i AIK:s straffområde. Men en lugn och sansad Serina Backmark skulle även denna gång visa att det var hennes dag på jobbet. Som ett sträck i luften lyckades hon styra ut bollen till en hörna.

Tre minuter senare skulle matchens första och enda mål komma. Honoka Hayashi och Rosa Kafaji stod för uppvisningen. Kafaji vinner en lös boll på Djurgårdens planhalva och via ett väggspel med Hayashi springer den nyblivne landslagsforwarden i djupled. Ett lågt inlägg in i straffområdet och med en touch på Jenny Danielsson hittade bollen tillslut fram till en glidande Hayashi. Målet innebar det första i den svartgula tröjan för AIK:s nyblivna nummer 16.

Därefter skulle Djurgården ta över matchbilden en aning. AIK-lägret gick ner i ett lågt försvar med försök att stänga matchen. Ett fåtal bra målchanser till Djurgårdens favör under den sista halvtimmen skulle däremot inte bli något mer. Matchen slutar 1–0 till AIK som därmed slutar trea i Volkswagen Stockholm Challenge.

Text: Filip Wiklund