AIK vann måstematchen

2020.03.09, kl 22:15
AIK var tvungna att besegra Kalmar FF för att ta sig vidare till kvartsfinal i Svenska cupen 2019/20 och man frälste hemmapubliken på Skytteholms IP då man vann med 3-1 (1-0) efter att Saku Ylätupa blivit stor matchhjälte med sina två mål.

AIK hade ryggen mot väggen då man i den sista gruppspelsmatchen ställdes mot Kalmar FF på ett kolsvart Skytteholms IP i Solna. AIK kom till spel i sitt nya försäsongsställ som var en modern kopia av 1910 års modell. Vit tröja med ett stort AIK-märke, svarta shorts och svarta strumpor med två gula ränder. Stilrent och otroligt vackert. Matchen hann endast spelas i 38 sekunder innan domaren Mohamed Al-Hakim stoppade den då rökutvecklingen från pyrotekniken på ena kortsidan osynliggjorde AIK:s målvakt Budimir Janošević. Efter knappt tre minuters avbrott återupptogs spelet igen.

Det var en pigg matchinledning från båda lagen och det syntes omgående att det skadedrabbade hemmalaget var skärpta och ville visa att man var att räkna med. Den första riktiga målchansen kom i den 22:a matchminuten och blev AIK:s. Saku Ylätupa hade inlett matchen bra och han ryckte ned på vänsterkanten och slog ett inlägg mot en fristående Henok Goitom som bara skulle sätta huvudet till, men sekunden innan så fick AIK:s lagkapten en knuff i ryggen av Sebastian Ring som även fick inlägget på sig. Bollen studsade ut över kortlinjen och de flesta förväntade sig en signal för straffspark, men domaren valde att ge AIK en vänsterhörna som blev resultatlös. Sex minuter senare var rollerna ombytta. Henok Goitom spelade ut bollen till Saku Ylätupa på vänsterkanten och han avlossade omgående ett markskott som gick en dryg meter utanför den bortre, högra stolpen.

Matchen tände helt plötsligt till fysiskt och det var stundtals riktigt irriterat på planen, som det ska vara i en vinna-eller-försvinna-match. De fullsatta hemmaläktarna var inte helt nöjda med Viktor Elm & Co och skanderade taktfast “en jävla massa bönder”. I den 35:e matchminuten slog Jasir Asani ett lågt inspel från högerkanten mot Henok Goitom centralt, men målvakten Lucas Hägg Johansson kastade sig ut framför fötterna på AIK-kaptenen och fångade in bollen. Minuten därefter kom Henok Goitom fram i ett bra läge centralt och överraskade med ett hårt långskott som gav bortamålvakten vissa problem. Ytterligare en minut senare slog Saku Ylätupa ett inlägg från vänsterkanten mot den bortre delen av straffområdet där Stefan Silva vann en luftduell och lobbnickade bollen i ovansidan av ribban.

I halvlekens sista ordinarie minut slog Piotr Johansson en vänsterhörna som nådde huvudet på Fidan Aliti, men träffen blev inte ren och bollen studsade utanför den högra stolpen i vad som var bortalagets första avslut mot mål. Domarna signalerade för tre stopptidsminuter och när den sista av dessa började så slog Karol Mets en långboll från eget straffområde längs vänsterkanten. Saku Ylätupa vann bollen i en duell med Henrik Löfkvist, tog sig in i straffområdet och vände bort Henrik Löfkvist en andra gång innan han behärskat slog in bollen vid den närmaste stolproten och AIK var i ledning precis innan pausvilan. Hemmapubliken hyllade målskytten med att taktfast skrika “Saku, Saku, Saku” vilket säkerligen stärkte finländaren. Inför den andra halvleken ersattes Ebenezer Ofori av Enoch Kofi Adu. I den 54:e matchminuten tryckte sig Isak Jansson förbi Robin Tihi och kom fri med Budimir Janošević, men AIK-målvakten kom ut fint och svarade för en minst sagt viktig räddning. Kalmar FF hade en bra period under inledningen av den andra halvleken och man låg på för en nödvändig kvittering.

I den 67:e matchminuten slog Sebastian Larsson en vänsterhörna mot den bortre stolpen där Jasir Asani satte fram pannan, men avslutet gick ett par meter utanför stolpen. Tre minuter senare petade Henok Goitom fram bollen för Saku Ylätupa på vänsterkanten och han nådde bollen före vilt utrusande Lucas Hägg Johansson och lobbade från en snäv vinkel. Det blev farligt, men bollen hamnade på taket av målet. En minut senare slog Jasir Asani en magisk löpboll för Saku Ylätupa som kom fri från halva planen, rundade utrusande Lucas Hägg Johansson och slog in 2-0 i det öppna målet. Vilt jubel på Skytteholms IP och “Saku, Saku, Saku” dånade återigen från läktarna.

Några minuter senare spelade Sebastian Larsson fram Stefan Silva till ett bra läge till höger i straffområdet, men passningen in framför mål bröts precis. Matchen var dock inte vunnen än och med kvarten kvar kom en reducering då Fidan Aliti från nära håll slog in Piotr Johanssons centrerande passning. Kalmar FF fick momentum av målet och det kändes nervöst fram tills den 79:e matchminuten då Enoch Kofi Adu slog en lång passning för Jasir Asani. Lånet från Albanien sprang ifrån Fidan Aliti och Sebastian Ring och rullade ensam med målvakten in bollen till vänster om honom innan han bugande tog emot publikens jubel. Matchen var mer eller mindre avgjord efter målet och Kalmar FF såg slagna ut. I den 91:a matchminuten skapade man dock ett reduceringstillfälle då Alexander Ahl Holmström fick bollen till höger i straffområdet, men precis när han skulle skjuta så rensade inhopparen Felix Michel bort bollen till en resultatlös vänsterhörna. Efter fyra stopptidsminuter blåste domaren av matchen och AIK var klara för kvartsfinal.