AIK klara för kvartsfinal

2019.03.02, kl 18:19
AIK besegrade Örgryte IS FF med 1-0 inför 7 875 åskådare på Friends Arena och avancerade i och med segern till kvartsfinal i Svenska cupen 2018/19. AIK:s segermål kom i den 85:e minuten då inhopparen Henok Goitom nickade in bollen i bortamålet.
DSC_9630

AIK:s startelva mot Örgryte.

AIK välkomnade på lördagen Örgryte IS FF till Friends Arena och det var första gången någonsin som ”Sällskapet” besökte den nya nationalarenan. Senast AIK och Örgryte möttes i Solna var den 21 september 2009 då ett guldjagande hemmalag körde över göteborgarna med 3-0 efter mål av Martin Kayongo-Mutumba, Markus Jonsson och Mauro Iván Óbolo. Förutsättningarna inför mötet var att AIK var tvungna att vinna om Jönköpings Södra IF samtidigt vann hemma mot Norrby IF. Annars skulle ett oavgjort resultat räcka för att AIK skulle avancera till kvartsfinal.

I den fjärde minuten vädjade AIK efter en straffspark efter att Tarik Elyounoussi gått omkull i en duell med Anton Lans, men domaren Kristoffer Karlsson friade och bollen rann ut till en resultatlös hörna. Fem minuter senare lyfte Anton Salétros in bollen i straffområdet från vänsterkanten, men Tarik Elyounoussi bedömdes vara offside. I den tolfte minuten borde gästernas Oliver Stanisic fått syna det gula kortet efter att ha hoppat in en tackling mot Heradi Rashidi och dessutom missat bollen, men det blev inte ens en frispark till AIK. I den 17:e minuten brände det till för första gången framför Örgrytes mål efter en AIK-hörna. Bollen hamnade i andraläget hos Enoch Kofi Adu som med en känslig passning hittade ut till framrusande Daniel Sundgren till höger i straffområdet. Sundgren centrerade bollen mot Tarik Elyounoussi och Magnar Ødegaard framför mål, men David Engström lyckades rensa bollen till en resultatlös hörna.

Matchen gick därefter i stå och det tände till först i den 36:e minuten då Örgrytes Gustav Ludwigson försökte komma före Per Karlsson på en boll inne i AIK:s straffområde, men Oscar Linnér kom ut perfekt och fångade in bollen. I det efterföljande anfallet kom Heradi Rashidi fram längs vänsterkanten och slog ett inlägg som hamnade hos Filip Almström Tähti som med en halvfarlig tillbakanick fick målvakten Fredrik Andersson att sträcka ut rejält för att nå bollen. Matchens första avslut noterades efter 40 minuter och 30 sekunder då Heradi Rashidi sköt högt över. I den första halvlekens näst sista minut kom pigge Heradi Rashidi återigen fram längs vänsterkanten efter att ha fått en öppnande genomskärare av Anton Salétros. Inspelet stoppades av Karl-Johan Lindblads vänsterarm, men inte tillräckligt för att domaren skulle blåsa för en straffspark.

Den andra halvleken inleddes oerhört avvaktande och matchens andra avslut dröjde tills den 61:a minuten då Daniel Granli fick iväg ett markskott mot motståndarmålet. Avslutet kom i sekvensen efter att Saku Ylätupa tagit sig in i straffområdet och centrerat bollen framför mål, men en försvarare rensade. I den 65:e minuten gjorde Rikard Norling et dubbelbyte då Henok Goitom och Rasmus Lindkvist ersatte Anton Salétros och Heradi Rashidi. Bytet höll på att ge resultat sex minuter senare efter en snabb, kort vänsterhörna. Saku Ylätupa petade hörnan till Sebastian Larsson som spelade tillbaka till finländaren som tog sig in i straffområdet och försökte hitta Henok Goitom framför mål, men en försvarare lyckades bryta passningen och bollen hamnade hos målvakten Fredrik Andersson.

I den 76:e minuten slog Victor Sköld en frispark från vänsterkanten mot den bortre stolpen där den nickades ner framför AIK-målet. Bollen blev liggande i ett farligt läge någon sekund innan Oscar Linnér lade beslag på den. Minuten därefter försökte AIK-klacken att lyfta spelarna genom “kom igen Gnaget, kom igen Gnaget” samtidigt som alla var medvetna att Jönköpings Södra IF ledde på hemmaplan. I den 78:e minuten kom AIK i ett snabbt anfall genom Sebastian Larsson som hittade ut till Rasmus Lindkvist på vänsterkanten och han spelade in till Saku Ylätupa som avancerade och sköt ett skott som gick över den i luften liggande bortamålvakten och träffade överliggaren vid den södra läktaren. Det gick ett sus genom publiken och anfallet var startskottet på AIK:s bästa period i matchen.

I den 85:e minuten slog Sebastian Larsson in en vänsterhörna framför mål och den nickades bort av försvaret, men bollen hamnade hos Rasmus Lindkvist som drog till på volley, men avslutet gick inte mot mål utan hamnade hos Magnar Ødegaard till vänster om målet och han lyckades precis nå den och nickade in den framför mål där Henok Goitom med pannan förlängde den in i mål. Stort jubel bland en lättad hemmapublik som omedelbart stämde upp i “ni som är från Göteborg åker alltid hem med sorg”. AIK höll relativt lätt undan till de nödvändiga tre poängen och avancerade till kvartsfinal i Svenska cupen. Målvakten Oscar Linnér noterade sin 40:e nolla i en tävlingsmatch för klubben.