AIK jagar 60:e segern mot Hammarby

2019.05.28, kl 17:47
När AIK söndagen den 2 juni 2019, kl 15:00 tar emot Hammarby på Friends Arena är det dags för det 117:e tävlingsmötet mellan lagen och AIK jagar sin 60:e derbyseger mot Stockholmsrivalerna från söder.

AIK noterade sin första vinst mot Hammarby IF den 28 juli 1920 då lagen möttes på Stadion i Stockholm inför 4 011 åskådare i kvalet till SM. AIK vann med 6–1 (3–1) efter mål av Helge Ekroth (2), Rudolf “Putte” Kock (2), Helmer “Pysen” Svedberg och Bruno Lindström. Sedan dess har AIK radat upp ytterligare 58 segrar i tävlingssammanhang och några av dem är mer minnesvärda än andra, exempelvis höstmötet 1955 då det blev 6–1 efter fyra mål av Kurt Hamrin, höstmötet 1965 då AIK noterade sin största seger (8–1) mot Hammarby, höstmötet 1983 efter att AIK vänt underläge till seger med 2–1 under den sista kvarten och kvartsfinalen 1983 då AIK storspelade och vann med 5–2.

Eller vad sägs om vårmötet på Söderstadion 1986 då 18-årige Kim Bergstrand slog igenom i den svartgula tröjan och AIK vann med 4–0, vårmötet 1988 då AIK vann med 2–1 på Söderstadion efter att Kim Bergstrand fått fram en lång tå i den 88:e minuten och avgjort matchen, cupmötet på Söderstadion i maj 1997 då Krister Nordin för evigt tog en plats i supportrarnas hjärta efter sina trollkonster vid hörnflaggan innan 2–0-målet, höstmötet 2001 som slutade 5–2 efter Andreas Alms klackmål och Mats Rubarths oförglömliga bicykleta, cupmötet 2002 då Råsundaspöket löpte amok och Gnaget som vanligt vann (2–0) och sommarmötet på Tele2 Arena 2016 då AIK i högsommarväder rusade fram till 3–0 i den första halvleken vilket också blev slutresultatet.

Vid AIK:s två SM-guld under 2000-talet har Gnaget noterat segrar i båda mötena med Hammarby. 2009 blev det 1–0 till AIK i hemmamötet den 28 maj efter att Saihou Jagne svarat för segermålet på stopptid i den första halvleken. Louay Chanko slog bort en passning rakt på Gabriel Özkan som spelade fram Saihou Jagne som med en nätt dragning skaffade sig fritt läge att avancera mot Kristoffer Björklund i Hammarbys mål. Efter att först ha halkat till i straffområdet efter det kraftiga regnfallet, vilket lurade jagande försvarare, lyfte “CH” snyggt in bollen i mål mot AIK-klacken på Norra stå.

Lagen möttes också på Råsunda Fotbollstadion i den 28:e omgången som spelades den 25 oktober 2009 med avspark redan kl 12:30. I den 33:e minuten tog Martin Kayongo-Mutumba en djupledslöpning på högerkanten, utmanade mittbacken Igor Armas och fick hörna. Högerhörnan slogs av Bojan Djordjic och Jos Hooiveld kom upp högt framför mål och nickskarvade bollen vidare mot den bortre stolpen där Antônio Flávio dök upp och sköt efter marken in ledningsmålet för AIK. Efter en knapp timmes spel åkte AIK på en kalldusch då José Monteiro efter ett inkast alltför enkelt kunde slå in ett inlägg som Simon Helg förlängde in i mål. I den 69:e minuten byttes Kenny Pavey in istället för Bojan Djordjic och minuten senare fick Antônio Flávio bollen utanför Hammarbys straffområde, spelade ut den till framrusande Markus Jonsson på högerkanten som skickade in en hård passning i straffområdet. Mauro Iván Óbolo fick fram ena benet och tvingade Kristoffer Björklund till en reflexräddning och först på returen, i kamp med Igor Armas, var Kenny Pavey som forcerade in bollen i mål nedanför en salig AIK-klack som började känna doften av guld.

2018 hade båda lagen inlett Allsvenskan utan förlust då man möttes på Tele2 Arena den 20 maj, men då slutsignalen ljöd var det endast AIK som var obesegrade av de två Stockholmslagen. Stor matchhjälte blev Tarik Elyounoussi efter att han slagit in en straffspark i den 80:e minuten. Den 23 september möttes lagen på Friends Arena i den 22:a omgången av Allsvenskan och AIK skulle vid seger koppla ett rejält grepp om Lennart Johanssons pokal med en sexpoängsledning före tvåan IFK Norrköping FK. 49 034 åskådare fanns på plats på Sveriges nationalarena vilket var AIK:s då högsta publiksiffra genom tiderna på hemmaplan. AIK tilldömdes tidigt en solklar straffspark efter att Neto Borges hamnat på efterkälken och därefter hållit fast Henok Goitom. AIK:s lagkapten tog själv hand om straffen, men rullade den utanför den vänstra stolpen till bortaklackens stora glädje.

Med kvarten kvar att spela gjorde Tarik Elyounoussi precis så som han gjort ett antal gånger tidigare i matchen när han fått boll, vände upp och drev framåt. Den här gången fick han driva boll en bra bit in på offensiv planhalva och i precis rätt ögonblick satte han passningen framåt i djupled mot Henok Goitom som distinkt på ett tillslag vräkte upp bollen i nättaket bakom en chanslös Johan Wiland. Målet följdes av ett vansinnigt glädjevrål hos tiotusentals AIK:are på läktarna som alla insåg vikten av fullträffen.

Biljetter till den allsvenska matchen AIK – Hammarby köps enklast via länken under artikeln. Det är även billigare att köpa biljetter online fram till tre timmar innan avspark.