AIK föll på Olympia

2020.07.12, kl 19:10
Efter en mållös första halvlek mellan AIK och Helsingborgs IF på Olympia var det hemmalaget som kunde säkra de tre poängen efter två nickmål.

Annons:

Olympia i Sundets pärla Helsingborg väntade på AIK under söndagseftermiddagen. Vädret var halvklart och bitvis soligt och AIK:s chefstränare Rikard Norling ställde upp med en startelva bestående av Karol Mets, Sebastian Larsson, Stefan Silva, Robin Tihi, Ebenezer Ofori, Bilal Hussein, Budimir Janošević, Heradi Rashidi, Eric Kahl, Tom Strannegård och Henok Goitom (K) i vad som var hans 301:a tävlingsmatch som ansvarig för matchcoachningen i AIK. Gnaget kom till matchen med en stor revanschlusta efter fyra raka matcher utan seger och vi fick gå tillbaka till derbyt på Tele2 Arena under midsommarhelgen för den senaste trepoängaren. AIK har under de senaste 25 åren noterat några fina segrar på Olympia, bland annat 2019 (3–1 efter två mål av Tarik Elyounoussi), 2013 (2–1 efter att AIK vänt ett underläge under matchens sista 20 minuter), 1999 (2–0 i Andreas Anderssons allsvenska AIK-debut) och 1998 (1–0 efter segermål av Anders Limpar).

Matchinledningen var avvaktande från båda lagen, men i den femte matchminuten brände det till i AIK:s straffområde då Anthony van den Hurk tog sig in till vänster i detsamma och försökte hitta Alex Timossi Andersson i fritt läge framför målet, men Eric Kahl svarade för ett bra försvarsarbete och rensade bort bollen. I den tolfte matchminuten tappade AIK boll på mittplan och Anders Randrup kom fram längs högerkanten och slog ett inlägg som Rasmus Jönsson nickade utanför den närmaste,  högra stolpen. Sex minuter senare fick AIK för första gången tryck på hemmalaget och bortalaget skulle ha tilldömts en straffspark i matchminut 18 då Bilal Husseins avslut strax utanför straffområdet täcktes med en utsträckt vänsterarm av Martin Olsson, men domaren valde att fria! En mer solklar hands i straffområdet får man nog leta efter och situationen borde framöver alltid visas upp på domarutbildningar gällande hur en solklar hands ser ut. AIK höll trots kallduschen kvar trycket i två minuter, men fick inte till något ytterligare avslut.

I den 32:a matchminuten var AIK på väg till ett friläge efter att en utspark från Budimir Janošević skurit genom hemmalagets försvar och Henok Goitom satte fart, men målvakten Anders Lindegaard kom ut från eget straffområde och sparkade bort bollen framför fötterna på AIK-kaptenen. Med mindre än tre minuter kvar av halvleken slog Martin Olsson Helsingborgs första hörna och det blev farligt då den från högerkanten nådde in till framrusande Mikkel Diskerud som fick huvudet på bollen, men den seglade strax utanför den vänstra stolpen. I slutsekunderna av halvleken lyfte Sebastian Larsson från högerkanten in en frispark i offensivt straffområde och bollen studsade som en flipperkula samtidigt som några knuffar delades ut. Mållöst i paus på Olympia.

Helsingborgs IF tog lite mer tag i spelet under inledningen av den andra halvleken, dock utan att oroa AIK-försvaret. AIK:s första målchans kom i den 57:e matchminuten då Henok Goitom fick bollen längs den vänstra sidlinjen och svarade för ett starkt solojobb då han bröt sig fram och in i straffområdet. Avslutet gick mot stolproten vid den närmaste, vänstra stolpen och såg för en kort stund ut att kunna gå in under Anders Lindegaard, men målvakten höll fast i bollen. Elva minuter senare slog AIK bort en boll på mittplan och hemmalaget vände spelet genom Anthony van den Hurk som tog sig ner mot kortlinjen på högerkanten samtidigt som han höll undan Robin Tihi och fick yta för ett inlägg. Bollen hittade fram till Alex Timossi Andersson som måste ha chockskadats över vilka ytor som han hade ensam framför AIK-målet och han kunde enkelt styra in ledningsmålet med pannan. 1-0 till Helsingborgs IF och en brant uppförsbacke för AIK.

I den 77:e matchminuten lyfte Bilal Hussein från vänsterkanten in ett inlägg mot den bortre stolpen där Henok Goitom backade sig fri, men nicken gick utanför stolpen. Tre minuter senare fick inhopparen Felix Michel bollen i höger inner-position, tog sig in i straffområdet och avlossade ett bra skott mot den bortre delen av målet, men Anders Lindegaard sträckte ut och räddade. I den 83:e matchminuten skulle AIK:s förhoppningar om poäng vara över då inhopparen Filip Sjöberg tog dig förbi Ebenezer Ofori på högerkanten och dålig ett perfekt inlägg som nådde pannan på Anthony van den Hurk och ett par tiondelar senare satt bollen i det högra hörnet i AIK-målet och 2-0 var ett faktum. Två minuter senare var AIK framme och oroade i hemmalagets målgård och Anders Lindegaard tvingades peta bollen till en resultatlös högerhörna. Efter fem minuters stopptid blåste domaren Glenn Nyberg av matchen.

Text: Stefan Mellerborg