AIK föll mot serieledarna

2022.10.19, kl 23:05
AIK föll med 1–2 mot ett starkt spelande BK Häcken inför 19 623 åskådare på Friends Arena i Solna. Gästerna kunde noterat en större seger, men planens bäste spelare stod i AIK-målet och hette Kristoffer Nordfeldt. John Guidetti reducerade från straffpunkten på stopptid, men målet kom för sent för att skaka serieledarna som i och med segern tog ett stort kliv mot SM-guld.

Dagen D var här och var AIK:s sista möjlighet att blanda sig i den absoluta toppstriden. På besök till Friends Arena kom serieledande BK Häcken och förutsättningarna för en trepoängare var stora då AIK kom till matchen med stort självförtroende efter derbysegern mot Djurgården (2–1) på Tele2 Arena för tre dagar sedan. Lägg till det att Gnaget aldrig tidigare hade förlorat hemma mot BK Häcken inför publik, då den enda hemmaförlusten kom under pandemin 2020 då publikrestriktionerna tillämpades. AIK saknade en avstängd duo i form av Sebastian Larsson som drog på sig säsongens nionde gula kort derbyt mot Djurgården och Collins Sichenje som efter tre minuter på planen fick syna det röda kortet i samma match. På skadelistan stod Per Karlsson, Alexander Milošević och Benjamin Mbunga Kimpioka.

AIK hade inför matchen gjort en organisationsförändring då Henok Goitoms dispens löpt ut. In som tillförordnad chefstränare, men Uefa Pro Licence, kom Peter Wennberg och Goitom tog rollen som assisterande tränare. AIK kom till spel med en startelva bestående av Kristoffer Nordfeldt, Josafat Mendes, Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Erick Otieno, Yasin Ayari, Bilal Hussein, Vincent Thill, Nabil Bahoui (K), Nicolás Stefanelli och John Guidetti. På bänken satt Axel Björnström, Zachary Elbouzedi, Budimir Janošević, Jesper Ceesay, Henry Atola, Erik Ring och Victor Andersson. 19:e spelare på läktaren var Taha Ayari som i veckan signerade sitt första A-lagskontrakt.

Domaren Glenn Nyberg satt kl 19:00 pipan i munnen och det var sex grader i luften då Nicolás Stefanelli rullade igång spelet. AIK anföll som vanligt mot den norra läktaren och skulle åka på en riktig kalldusch innan alla 19 623 åskådarna hade hittat sina platser. I den andra matchminuten tog sig bortalaget fram snabbt och norrmannen Lars Olden Larsen spelade ner bollen till Kristoffer Lund längs vänsterkanten. Den danske vänsterbacken nådde bollen precis innan kortlinjen och slog ett långt inlägg förbi den bortre stolpen där Ibrahim Sadiq väntade kvar medan Erick Otieno försvann mot det egna målet. Den vitklädda bortaspelaren nickade elegant in bollen i den bortre, vänstra gaveln och det var 1–0 till serieledarna BK Häcken redan efter 1:53 och bortalaget firade med de tillresta supportrarna vid den vänstra hörnflaggan. Direkt efter avspark tog sig hemmalaget upp i anfall och Bilal Husseins avslut från distans täcktes, men returen föll fint till John Guidetti som från straffområdeslinjen sköt ett tungt volleyskott som gick strax utanför den vänstra stolpen och det hade varit kvitterat om bollen istället gått på rätt sida stolpen då målvakten Peter Abrahamsson inte hade nått bollen.

I den nionde matchminuten tog sig målskytten Ibrahim Sadiq förbi Erick Otieno till höger i AIK:s straffområde och ner mot kortlinjen då han spelade in bollen till skytteligaledaren Alexander Jeremejeff som två meter från det öppna målet bara skulle trycka in 2–0, men han lyckades få bollen utanför den vänstra stolpen. Minuten därefter avslutade John Guidetti med en bicicleta över ribban efter en högerhörna från Vincent Thill. I den 13:e matchminuten sköt lagkaptenen Nabil Bahoui en frispark från cirka 25 meter strax över det vänstra krysset. Efter en stark inledning av BK Häcken började AIK arbeta sig in i matchen, dock utan att imponera. Ett av de bättre avsluten från hemmalaget kom efter 20 minuters spel då Vincent Thill från höger hörn av straffområdet fick på ett bra avslut strax utanför den bortre, vänstra stolpen. Sju minuter senare slog lagkaptenen Samuel Gustafson en vänsterhörna mot den bortre stolpen där Alexander Jeremejeff helt obevakad nickade ner i marken och mot den närmaste stolpen där Kristoffer Nordfeldt boxade bollen till en ny hörna, BK Häckens femte som dock nickades bort av Sotirios Papagiannopoulos.

AIK hade, som så ofta denna säsong, svårt att skapa målchanser, men efter en knapp halvtimmes spel så brände det till en aning. I andraläget efter en högerhörna från Vincent Thill hamnade bollen hos Erick Otieno på vänsterkanten och hans inlägg nickades från cirka 13 meters avstånd strax över ribban. Tre minuter senare snubblade Erick Otieno fram bollen till Ibrahim Sadiq som satte fart mot AIK-målet, men i straffområdet hann Sotirios Papagiannopoulos upp honom och redde upp situationen. Matchens första gula kort gick till Yasin Ayari i den 35:e matchminuten och kändes kanske något billig. AIK kändes inte inne i matchen och skillnaden jämfört med derbyt var enorm trots att poängen på spel var lika många idag. I den 39:e matchminuten fick Mikkel Rygaard Jensen på ett jätteskott från en central position strax utanför straffområdet och bollen for mot det vänstra krysset. Kristoffer Nordfeldt var AIK:s klart bäste spelare denna kväll och han svarade för en jätteräddning då han under ribban styrde bollen till en vänsterhörna som nickades mot mål av Simon Gustafson vid den främre stolpen för en enkel räddning. BK Häcken spela med ett stort självförtroende och svarade troligen för sin bästa bortamatch mot AIK. Efter exakt 45 spelade minuter ljöd signalen för pausvila.

Inför den andra halvleken genomförde BK Häcken ett byte då Blair Turgott ersatte Lars Olden Larsen. Alexander Jeremejeff satte bollen i rullning och skytteligaledaren fick den första heta målchansen då han i halvlekens sjunde minut från nära håll nickade bollen strax utanför den vänstra stolpen. AIK svarade inte för en bra insats utan det var en klar dagen efter-känsla från Stockholmsderbyt. I den 57:e matchminuten brände det till igen i AIK:s straffområde då Kristoffer Lund kommit igenom till vänster i straffområdet och spelat in bollen centralt till inhopparen Blair Turgott som avslutade direkt i målgården, men Kristoffer Nordfeldt svarade för en jätteräddning och höll AIK kvar i matchen. AIK var nere i brygga, men lyckades i den 62:a matchminuten skapa ett läge efter att Mikael Lustig tagit en löpning in till höger i offensivt straffområde och spelade in bollen till Nicolás Stefanelli vars markskott kändes farligt, men Peter Abrahamsson räddade. I samma matchminut var det dags för AIK:s första byten då Jesper Ceesay och Erik Ring ersatte Bilal Hussein och Vincent Thill.

AIK:s taktiska drag fick dock ingen effekt då hemmalaget i den 69:e matchminuten hamnade i ett prekärt läge. BK Häcken vände spelet på vänsterkanten av egen planhalva och framrusande Blair Turgott fälldes vid mittlinjen av Yasin Ayari. Hela arenan kände vad som var på gång då domaren Glenn Nyberg signalerade för frispark och AIK-mittfältaren fick syna sitt andra gula kort för aftonen och det var därmed slutspelat och en avstängning i bortamötet med IFK Göteborg nästa vecka. Tre minuter senare frispelades Alexander Jeremejeff av Mikkel Rygaard Jensen till vänster i AIK:s straffområde och avslutade efter marken, men Kristoffer Nordfeldt svarade för ännu en fin räddning då han stoppade bollen med benen. I den 73:e matchminuten hördes ”kom igen, Gnaget” för första gången och minuten därefter kom nästa AIK-byte då Zack Elbouzedi ersatte Nabil Bahoui och Mikael Lustig övertog lagkaptensbindeln. Irländaren tog över platsen på högerkanten och Erik Ring flyttade över till vänsterkanten.

BK Häcken rullade runt bollen inom laget efter utvisningen och AIK sprang och sprang utan att få tag i den under långa stunder. I den 82:a matchminuten fick Nicolás Stefanelli bollen av Jesper Ceesay, tog sig i straffområdet till vänster och fick iväg ett bra skott som täcktes till en resultatlös vänsterhörna. Den stora kvitteringschansen kom två minuter senare då bollen via Jesper Ceesay och Nicolás Stefanelli studsade fram till John Guidetti som sköt från nära håll, men målvakten räddade. Med drygt fem minuter kvar av ordinarie tid lyfte Erik Ring in ett inlägg från vänsterkanten som nickades bort av försvaret där Samuel Gustafson vann bollen utanför eget straffområde i duell med Mikael Lustig och startade en spelvändning som kändes farlig. Blair Turgott fick bollen på vänsterkanten och tog en lång löpning och ryckte förbi Sotirios Papagiannopoulos i straffområdet innan han vid kortlinjen serverade bollen på silverfat till Alexander Jeremejeff som enkelt kunde stöta in sitt 22:a allsvenska mål för säsongen. Inte ens en storspelande AIK-målvakt kunde hindra skottet ur fritt läge från nära håll och det var 2–0 till BK Häcken. Medan bortalaget jublade över att man för första gången genom tiderna gjort två mål i en allsvensk bortamatch mot AIK så lämnade tusentals åskådare Friends Arena för att ta sig hem i höstmörkret. Innan spelet sattes igång efter målet gjorde AIK sitt sista byte då Joe Mendes ersattes av Axel Björnström.

Matchen kändes helt avgjord, men AIK hade inte gett upp. I den näst sista ordinarie matchminuten drog Sotirios Papagiannopoulos på sig ett gult kort vilket gör att även han är avstängd i bortamatchen mot IFK Göteborg vilket ger ett visst mittbacksproblem inför resan till västkusten på måndag då Alexander Milošević och Per Karlsson sedan tidigare är skadade. När matchklockan tickade upp mot 90 spelade minuter vann inhopparen Axel Björnström bollen till vänster på egen planhalva och spelade kort till Erick Otieno som på sitt karaktäristiska sätt satte fart framåt. Vänsterbacken tog sig ner till kortlinjen och spelade bak till Erik Ring som tog emot bollen och klev in i straffområdet där han fälldes av inhopparen Erik Friberg. Straffsparken var solklar och tilldömdes AIK. John Guidetti tog hand om den och dunkade den ribba och in. 1–2 med mer än tre stopptidsminuter kvar. På stopptid fick även Jesper Ceesay ett gult kort efter att bryskt ha fällt Blair Turgott vid sidlinjen. AIK försökte forcera en slutoffensiv, men tiden var för knapp och efter fem stopptidsminuter var matchen över. En fullt rättvisande seger för det helvita laget från Hisingen som stormar vidare mot klubbens första SM-guld.