Krönika: "Det är klart..."

2017.04.28, kl 00:48
Som fotbollsälskare har nog de flesta av oss fått höra ord som att "ligan är avgjord", "titeln är klar", "det här tappar de aldrig" och andra rent felaktiga påståenden. Vi kanske till och med har yttrat de själva? Var kommer drivet ifrån bland oss supportrar att vilja ta ut saker i förtid, långt innan något är klart?

Är det något som man alltid fick höra från det att man började engagera sig som supporter i idrottsvärlden så var det att “allt kan hända”, “bollen är rund”, “det är inte över förrän den feta damen sjunger” och andra mer eller mindre klämkäcka klyschor, men de är ju klyschor för att de stämmer.

Allt kan ju hända i idrottens värld, drömmar och besvikelser sker och överraskningar påminns vi om varje vecka i nyhetssändningar, på webbsidor och i tidningar. Och varför är det så? För att sanningen är ju verkligen så enkel som att “allt kan hända”, “bollen är rund”, “det är inte över förrän den feta damen sjunger”.

Tror ni att CSKA Moskvas supportrar tänkte och sa att “det är klart” innan de med 1-0 i bagaget skulle möta AIK i returmötet på Arena Khimki i augusti 2012? Många gjorde det säkerligen och ännu fler AIK-supportrar, men var det klart? Det var det definitivt inte. AIK gick mot oddsen vidare.

Tror ni att supportrarna till Helsingborgs IF tänkte och sa att “det är klart” innan de i den sista omgången av Allsvenskan 1998 som serieledare skulle möta nedflyttningsklara BK Häcken på Nya Ullevi? Många gjorde det säkerligen och det gjorde även många AIK-supportrar tro mig, men var det klart? Det var det definitivt inte. AIK tog mot oddsen SM-guldet.

AIK har varit i samma situation själva. Var vi några som tänkte och sa att “det är klart” med fyra omgångar kvar av Allsvenskan 1999 och AIK i serieledning med fyra poäng? Många gjorde det säkerligen och ännu fler Helsingborgs-supportrar, men var det klart? Det var det definitivt inte. Helsingborgs IF tog mot oddsen SM-guldet i den sista omgången.

Idrottsvärlden är full av dessa exempel och de upprepas gång, på gång, på gång och likväl så kommer vi alla få höra “ligan är avgjord”, “titeln är klar”, “det här tappar de aldrig” idag, imorgon, nästa vecka, nästa månad och åren därpå.

Så var kommer denna ständiga vilja att konstatera att “ligan är avgjord”, “titeln är klar”, “det här tappar de aldrig” ifrån? När vi alla verkligen vet att när det gäller idrotten så kan verkligen allt hända. Oddsen kan vara låga, men de slår in med jämna eller ojämna mellanrum. Detta är ju en av anledningarna till att idrotten intresserar så många, det rent omöjliga i att till 100% förutse vad som kommer att ske i matcherna.

Som Chelsea-supporter har jag sedan december 2016 fått höra att “ligan är avgjord”, “titeln är klar”, “det här tappar de aldrig” från en mängd personer, även en del riktigt insatta. De kan mycket väl få rätt i att Chelsea kommer att vinna ligan eller så gör de inte det, det visar sig i maj, men först i maj. Oavsett om dessa ord yttrats i december 2016 med sex poängs försprång, i februari med tio poängs försprång eller i april 2017 med fyra poängs försprång så stämmer ju inte uttalandena där och då. Det vet de som säger det och det vet jag.

Jag har länge funderat över varför vi supportrar säger dessa saker – då vi ju bäst av alla vet att det inte stämmer, vi ser ju varje vecka överraskningar inträffa. Det finns alltid de i ens bekantskapskrets som har noll koll då det kommer till idrott och det är helt ok – och att de säger att “ligan är avgjord”, “titeln är klar”, “det här tappar de aldrig” har ju inget större värde förutom att det nästan är lite gulligt att de trots allt vill vara lite insatta och “ha koll”.

Men så finns det de som är otroligt engagerade, har koll på lag, formtabeller, historik, samtliga matcher, ser överraskningar inträffa i Europas ligor varje vecka, men som ändå ska utbrista att “ligan är avgjord”, “titeln är klar”, “det här tappar de aldrig”. Varför gör man det? Varför?

Är det för att ta bort lite av den kommande glädjen hos den som får höra det – om nu dess favoritklubb verkligen vinner – som man säger det? “Yes, vi vann” följs då ofta av repliken “men det har ju varit klart i två månader, det sa jag ju för länge sedan”.

Det enda man som fotbollssupporter kan konstatera innan en serie är färdigspelad eller teoretiskt helt avgjord är ju att allt, verkligen allt kan hända. Det vet vi ju alla innerst inne. Det är bara dags att vi erkänner det för alla andra också.

Och det är ju det som är helt underbart! Allsvenskan 2017 är inte avgjord när Malmö FF leder med två poäng efter fem spelade omgångar. Jag lovar! De kan mycket väl vinna ligan, men jag garanterar att om så blir fallet så är det inte klart förrän TIDIGAST i oktober. Fram tills dess ska minor samt grund gås på och överraskningar ske gällande de flesta lagen i Allsvenskan, både positiva och negativa.

Ligan är INTE avgjord och titeln är INTE klar. Jag lovar!

***

Åsikterna i denna krönika är författarens egna och behöver inte nödvändigtvis stämma överens med AIK Fotbolls.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll