Anders Böwing, Jönköping
  • Fjärdedomare
    Rinon Hasani, Ronneby

Fördel AIK i gruppspelet

AIK noterade sin andra raka seger i Svenska cupens gruppspel efter 3–0 (2–0) borta mot Kristianstad FC. AIK tog tidigt kommandot i matchen och fastställde slutresultatet i den 87:e minuten efter Per Karlssons första mål på nästan elva år.
2–0-målet på väg in över mållinjen efter att Eero Markkanen nickat i stolpen och hemmalagets Emil Åberg förpassat returen in i det egna målet.

Dagarna innan cupmötet mellan Kristianstad FC och AIK hade en hel del snö fallit över den östra delen av Skåne och under fredagen arbetade 18 personer från kl 05 till kl 13 med att få bort snön.

– Det var isigt längs ena sidan, men i övrigt var det klart godkänt med tanke på årstiden, sa AIK Fotbolls chefstränare Rikard Norling i en kommentar om planen.

4

AIK tog omgående tag i spelet och Eero Markkanen fick från en position centralt utanför straffområdet iväg ett tungt skott i den fjärde minuten som dock gick rakt i famnen på målvakten Sixten Mohlin. Fem minuter senare slog Johan Blomberg ett inlägg från högerkanten som Sixten Mohlin hårt attackerad lyckades boxa bort framför målet. I den 13:e minuten slog Antonio Rojas, lagkapten och nyförvärv från Halmstads BK, hemmalagets första hörna och vänsterhörnan nickades bort av Denni Avdić som också rensade bort bollen i andraläget.

16

Stefan Ishizaki bröt i den 15:e minuten fram mot Kristianstads straffområde och fick iväg ett stressat avslut, en tåpaj, som Sixten Mohlin räddade. I den 16:e minuten slog Amin Affane ut en boll till höger mot Daniel Sundgren som var placerad i utkanten av straffområdet och AIK:s nummer 21 tog ner bollen på bröstet och lyfte elegant in ett aptitligt inlägg som Johan Blomberg nådde först på och med pannan satte han kraftfullt bollen i nät. 1–0 och en bra start för AIK.

21

Knappt fem minuter senare lyfte Amin Affane in en hörna från höger som nådde Eero Markkanen vid den främre stolpen och finländaren nickade i stolpen, men returen träffade Emil Åberg och rullade sakta över mållinjen. 2–0 och AIK hade skaffat sig ett järngrepp om de tre poängen. Daniel Sundgren var i den 32:a minuten nära att öka på AIK:s ledning då han fick ett bra läge till höger i straffområdet och försökte placera in bollen efter marken, men Sixten Mohlin svarade för en fotparad. I den 35:e minuten var det återigen nära en tremålsledning för Gnaget, denna gång efter att Denni Avdić försökte placera in bollen i det högra hörnet, men bollen slog klockrent i stolpen och målmässigt var hemmalaget fortfarande med i matchen. Spelmässigt var det dock ett kraftigt övertag för AIK, både chansmässigt och gällande bollinnehavet.

Den första halvlekens sista målchans kom i den 42:a minuten då Amin Affane från vänstersidan lyfte in en frispark mot den bortre stolpen där Sauli Väisänen kom flygande och nådde bollen med pannan, men avslutet gick strax över ribban. Den andra halvleken inleddes som den första med ett kraftigt spelövertag för AIK. Amin Affane fick i den 47:e minuten iväg ett skott på frispark och bollen gick strax utanför den högra stolpen. Minuten senare kom Eero Markkanen igenom fri, men avslutet gick högt över mål innan han kolliderade med den utrusande målvakten.

Sauli Väisänen bjöd i den 55:e minuten på en riktig show då han bröt fram längs högerkanten och ordnade fram en hörna till AIK-supportrarnas stora uppskattning. Det blev kalabalik i Kristianstads straffområde efter hörnan och ett skott av Daniel Sundgren täcktes till en ny hörna som dock blev resultatlös. AIK hade bra koll på spelet och Kristianstad fick först efter drygt en timmes spel något mer bollinnehav dock utan att skapa tillstymmelse till några målchanser. AIK bytte i mitten av halvleken in nyförvärven Simon Thern och Kristoffer Olsson och den sistnämnde imponerade stort med sitt passningsspel.

I den 70:e minuten kom AIK i en snabb spelvändning genom Eero Markkanen på vänsterkanten och han spelade in bollen centralt till Johan Blomberg vars lobb gick strax utanför det vänstra krysset. Även om segern på Kristianstads IP kändes ganska säker så var AIK på jakt efter ledning i grupp 1 inför den sista gruppspelsomgången mot Dalkurd FF. Borlängelaget ledde hemma på Domnarvsvallen mot Gais med 2-1 vilket innebar att AIK behövde ett mål till för att gå om dem på målskillnad och därmed gå vidare till kvartsfinal även med ett oavgjort resultat på Skytteholms IP nästa söndag.

87!!!!

I den 78:e minuten brände det till då inhopparen Noah Sonko Sundberg i sin första bollkontakt tog sig in i straffområdet på vänstersidan och sköt ett skott mot den närmaste stolpen som Sixten Mohlin fick sträcka ut på för att få till hörna. Tiden började nu rinna iväg snabbt för AIK, men i den 87:e minuten kom det förlösande målet och det var ett historiskt mål. Johan Blomberg slog en hörna från högerkanten som nådde Per Karlsson vid den främre stolpen och via vänsteraxeln på honom seglade bollen in i det närmaste krysset utan chans för målvakten. “Pertans” första mål sedan april 2006 var ett faktum och jublet på läktarna, men framför allt på planen var stort.

Rikard Norling gav order om att säkra bakåt under slutminuterna då 3–0 var ett bra resultat som kunde räcka till ledning i gruppen inför den avslutande omgången. AIK höll enkelt undan och på vägen till omklädningsrummet nåddes laget av nyheten att Gais hade kvitterat i Borlänge och AIK var därmed gruppetta inför mötet med Dalkurd FF.