Tung förlust i cupderbyt

2024.03.16, kl 17:02
Efter två mål i bägge halvlekar fick AIK se sig besegrade i Svenska cupen-derbyt mot Hammarby IF. Slutresultatet skrevs till 0–4.

1012 supportrar hade tagit sig till ett regnigt Skytteholms IP under lördagen för att se AIK ta sig an Hammarby IF i den andra omgången av Svenska cupens gruppspelsfas 2023/2024.

Jesper Björk ställde upp med följande startelva: Serina Backmark – Silja Jaatinen, Patricia Fischerová, Jennie Nordin, Monica Hagström – Felicia Saving, Michelle Rojas Flores, Ella Reidy – Beata Olsson, Adelisa Grabus och Moa Sjöström.

Kl 15:00 blåste dagens huvuddomare Sandra Almkvist i pipan och bortalagets Vilde Hausund rullade i gång cupderbyt. Matchen skulle inleda relativt jämn men där bortalaget ägde en större del av bollinnehavet utan att störa AIK:s försvar nämnvärt. Det var tydligt att hemmalaget hade i sin matchplan att man skulle kontra snabbt när man väl vann bollen, Hammarby hanterade däremot anfallsförsöken på ett bra sätt och kunde allt som oftast stoppa framåtrusande AIK-spelare innan man tagit sig fram till offensivt straffområde. Det var däremot som kom till matchens första riktigt farliga målchans då Silja Jaatinen och Ella Reidy tillsammans pressat och vunnit bollen halvvägs in på Hammarbys planhalva, nämnde Jaatinen tog sedan fart på vänsterkanten och skickade in en boll i straffområdet som grönvita försvarare kunde rensa bort – inte bättre dock än att den hamnade på fötterna på Michelle Rojas Flores som drog till med ett högerskott som såg ut att kunna leta sig in i det vänstra krysset, men avslutet fick dessvärre för mycket höjd och hamnade till slut någon meter ovanför Anna Tamminens målbur. Knappt två minuter senare skulle Hammarby ta ledningen efter att Monica Hagström missat en passning på mittplan som innebar ett fint kontringsläge för bortalaget, bollen lyftes in från vänsterkanten och efter en del kalabalik i straffområdet hamnade bollen hos Julie Blakstad som inte gjort några misstag när hon skickade in bollen i nätmaskorna. 0–1 på reslutattavlan efter 14 spelade minuter. Tufft för AIK som endast någon minut tidigare hade möjlighet att ta ledningen i matchen.

Efter ledningsmålet var det Hammarby som tog över matchbilden och rullade runt bollen fint inom laget, AIK försvarade sig däremot bra och bortalaget hade svårt att skapa några farliga målchanser. När matchklockan stod på 30 så hade hemmalaget en bättre period i matchen då man vid flertalet tillfällen pressade högt och vann bollen högt upp på Hammarbys planhalva, vilket också såg ut att ge utdelning när Adelisa Grabus fick ett bra skottläge i matchminut 43 men avslutet landade strax utanför Tamminens högra stolpe. Tre minuter senare kom nästa kalldusch för hemmalaget när Hammarby utökade sin ledning till 0–2 på tilläggstid, tufft för AIK som gick till pausvila med ett tvåmålsunderläge.

Efter 15 minuters vila sparkade Hagström i gång den andra halvleken. I matchminut 48 uppstod en bisarr situationen som förvirrade både supportrarna på läktaren och de svartklädda spelarna på planen då hemmalaget blev tilldelade ett inkast, Hammarbyspelare valde dock att strunta i domarteamets bedömning och tog inkasten till deras fördel – vilket inte någon av domarna protesterade mot alls, minst sagt märkligt och förvirrande. I situationen efter kom AIK till anfall när Sjöström tog sig snabbt fram på högerkanten och levererade in ett fint inlägg mot Rojas Flores som befann sig i straffområdet, däremot hann hon inte till bollen och den skulle till slut leta sig ut över linjen. I stället för ett reduceringsmål skulle ännu en kalldusch komma i matchminut 54. Adelisa Grabus tappade bollen vid mittcirkeln då hon blivit nersprungen när en grönvit spelare kommit in i en tuff duell i ryggen på Grabus, detta ledde till ett fint kontringsläge som innebar att Blakstad til slut kunde sätta bollen i nät. 0–3 på tavlan och backen blev allt brantare för AIK. Känslan var att luften gick ur när bortalaget satte dit sitt tredje mål för dagen, och man skulle utöka ledningen ytterligare när Thea Sørbo lyfte in bollen i mål i matchminut 69. AIK kunde dessvärre inte resa sig efter detta och slutresultatet skrevs till 0–4. En tung dag för AIK på Skytteholms IP.

Nästa tävlingsmatch spelas söndagen den 24 mars kl 15:00 när Svenska cupens gruppspel ska avgöras då AIK tar sig till Grimsta IP för att ta sig an Djurgårdens IF.

Text: Freddy Montan