Storseger borta mot IFK Kalmar

2020.10.14, kl 20:17
AIK tog tre viktiga poäng då man besegrade IFK Kalmar med hela 4–0 (2–0) på Gröndals IP i Kalmar. AIK dominerade matchen och visade övriga lag i toppstriden att man fortsätter att göra det hårda arbetet i match efter match. Adelisa Grabus, Jenny Danielsson och Linda Hallin gav AIK en 3–0-ledning innan ett självmål fastställde slutresultatet.

Viktig match för AIK i Elitettans 21:a omgång då truppen begav sig drygt 40 mil söderut från Stockholm och ner till Kalmar för att ta sin första seger på sju år på Gröndals IP. För sjätte gången under 2020 var det en omgång i Elitettan där alla sju matcherna spelades under samma dag och jagande serietvåan Hammarby ställdes på hemmaplan mot Jitex Mölndal BK medan trean Morön BK reste till Gerdskenvallen för ett möte med Alingsås FC United. Chefstränarna Caroline Sjöblom och Robert Lison Svanström gjorde en ändring i startelvan jämfört med lördagens bortamöte med Älvsjö AIK FF (4–2) då avstängda Rosa Kafaji (fyra gula kort) ersattes av Arsema Weldai från F19-laget. Lagkaptenen Matilda Rosqvist var tillbaka i matchtruppen igen efter att ha missat tre raka matcher p g a en skada och hon inledde på bänken.

Kalmar välkomnade lagen med en bitande nordlig vind som gjorde att temperaturen kändes som endast 3-4°. Vinden var så kraftig att Trafikverket under onsdagseftermiddagen gått ut med en rekommendation om att vindkänsliga fordon inte borde köra över Ölandsbron. Det vitklädda AIK-laget inledde med vinden i ryggen och redan i den fjärde minuten skulle den kraftiga vinden inverka på spelet då hemmalagets högerback Klara Rybrink fick stora problem med bollen på mittplanen. Jenny Danielsson vann den studsande bollen och spelade ut till Adelisa Grabus på vänsterkanten och hon klev in i straffområdet och sköt ett skott som passerade målvakten Emily Armstrong, slog i den närmaste, vänstra stolpen och returen blåste(!) in i mål. 1–0 till AIK och en drömstart i denna förväntade tuffa bortamatch.

I den åttonde matchminuten lyfte Jenny Danielsson från vänsterkanten in AIK:s första hörna framför mål och lagkaptenen Sara Nordin nickade från nära håll, men Emily Armstrong räddade med en benparad utan att veta om det. IFK Kalmar kändes ängsliga under inledningen, kanske var den kraftiga motvinden och det tidiga baklängesmålet inte vad de hade räknat med. Den resultatmässiga motvinden blev än värre efter elva minuters spel då AIK genom Clara Härdling och Linda Hallin vände över spelet till vänsterkanten där Jenny Danielsson tog emot bollen, lade den tillrätta för högerfoten och pangade in 2–0 till AIK i det bortre, högra hörnet. I den 19:e matchminuten kom hemmalaget för första gången upp i ett halvfarligt läge och lagkaptenen Tabby Tindell avslutade från straffområdeslinjen, men skottet täcktes av Emma Santamäki till en resultatlös högerhörna. Fem minuter senare bröt Jenny Danielsson ett uppspel från Linnea Svensson och väggspelade med Adelisa Grabus innan hon satte fart längs vänsterkanten. Med sig i mitten hade hon helt fria Arsema Weldai, men finländskan valde att avsluta själv och den utrusande hemmamålvakten räddade kvar IFK Kalmar i matchen.

I den 32:a matchminuten slog Linnea Svensson en långboll från mittcirkeln som gick in bakom AIK:s mittförsvar där Mimmi Asperot löpte in och fick bollen i straffområdet. Avslutet gick förbi utrusande Milla-Maj Majasaari, men också två-tre meter utanför den högra stolpen. IFK Kalmars klart bästa målchans och inte alls långt borta att de hade reducerat. AIK kontrollerade spelet under slutminuterna och det var 2–0 i paus. Redan efter drygt 90 sekunders spel av den andra halvleken kopplade AIK ett jättegrepp om de tre poängen då Clara Härdling fångade upp bollen efter ett AIK-inkast på egen planhalva, drev in mot mittcirkeln och slog en underbar djupledspassning som helt friställde Linda Hallin. Mittfältaren var iskall och rundade den utrusande målvakten utanför straffområdet och sköt in 3–0 i det övergivna målet. Stort jubel bland AIK-spelarna som alla kände hur tungt målet var i den pågående toppstriden.

IFK Kalmar försökte arbeta sig tillbaka in i matchen då de hade vinden i ryggen, men AIK-försvaret, där högerbacken Emma Santamäki var extra svårforcerad, arbetade lugnt och metodiskt. I den 67:e matchminuten var det slutsprunget för Arsema Weldai och hon ersattes av Matilda Rosqvist som fick lagkaptensbindeln av vikarierande Sara Nordin. I den 73:e matchminuten petade Adelisa Grabus ut bollen till Jenny Danielsson på vänsterkanten och hon tog sig ner mot kortlinjen i straffområdet där hon försökte hitta Clara Härdling framför mål, men mittbacken Linnea Svensson satte fram högerfoten och förpassade in bollen i det egna målet fram till 4–0 till AIK. I och med den säkrade segern beslöt sig AIK-tränarna för att byta ut Adelisa Grabus för att spara henne till lördagens toppmöte med Morön BK och istället kom Piyatida Somkumpee in på planen.

AIK genomförde även ett trippelbyte i den 86:e matchminuten då Emma Becker, Linn Allgulin och Kajsa Kjellander ersatte Evelina Finndell, Matilda Rosqvist och Linda Hallin vilket gjorde att Sara Nordin återigen fick ta på sig kaptensbindeln. På den efterföljande högerhörnan av IFK Kalmars Amanda Persson blev det farligt då bollen passerade AIK-målvakten vid den främre stolpen och fortsatte mot den bortre, vänstra stolpen där det blev kalabalik ett par sekunder innan bollen kunde rensas bort. Slutminuterna blev händelsefattiga då båda lagens spelare visste att matchen var helt avgjord. Efter knappt tre och en halv minuts stopptid blåste domaren George Jomaa av matchen och AIK var därmed tre poäng närmare målet.