Somkumpees volleyskott säkrade sjätte raka segern

2020.07.11, kl 20:10
AIK besegrade Alingsås FC United med 1-0 (1-0) efter att Piyatida Somkumpee svarat för ett elegant mål i den 35:e matchminuten då hon på volley satte bollen i nät.
Den sjätte omgången av Elitettan stod på programmet och serieledande AIK tog emot sjätteplacerade Alingsås FC United hemma på Skytteholms IP. Solna bjöd på klart väder och 18°C inför avspark. Lagen möttes även i den andra omgången av Elitettan för tre veckor sedan då spelschemat ser annorlunda ut i dessa tider som präglas av pandemin. Matchen på Mjörnvallen i Alingsås slutade 2-0 (1-0) till AIK efter ett vackert avslut av Rosa Kafaji från vänsterkanten som gav AIK ledningen innan Jenny Danielsson säkrade de tre poängen genom att sätta en straffspark i den 94:e matchminuten.
I den femte matchminuten frispelades Adelisa Grabus centralt i straffområdet av Jenny Danielsson, men fick inte iväg något avslut mot den utrusande målvakten Amanda Nordberg och i andraläget täcktes hennes avslut av en försvarare. AIK tog omgående tag i spelet och i den tionde matchminuten fick Sophia Redenstrand bollen på mittplan och satte fart offensivt fram mot straffområdet där hon avslutade med ett vänsterskott, men målvakten kunde enkelt fånga in bollen.
En ganska händelsefattig period följde, men efter en knapp halvtimmes spel blixtrade det till igen. Piyatida Somkumpee hittade från en central position utanför straffområdet ut till Jenny Danielsson till höger i straffområdet och finländskan drog till direkt. Amanda Nordberg lyckades med fingertopparna styra bollen upp i undersidan av ribban och bollen studsade ut i målgården där bortalaget tilldömdes en frispark.
Med tio minuter kvar av halvleken spelade lagkapten Sara Nordin ut bollen till Jenny Danielsson djupt ner på högerkanten. Från kortlinjen spelade hon sedan in bollen i straffområdet och ca tolv meter framför mål mötte Piyatida Somkumpee med ett elegant volleyskott med högern – och bollen satt otagbart i det vänstra hörnet. 1-0 till AIK. Efter 36 minuters spel borde det ha varit en tvåmålsledning för hemmalaget efter att Jenny Danielsson tagit sig in i straffområdet på högersidan, men Amanda Nordberg räddade avslutet. Efter 45 spelade minuter signalerade domaren Jonas Dahl för halvtidsvila.
I den 48:e matchminuten klev Jenny Danielsson in i planen från högerkanten och avlossade ett skott med vänsterfoten från ca 20 meter som dock inte vållande bortalagets målvakt några större problem. Alingsås FC United hade mer bollinnehav under den andra halvlekens inledning än kanske under hela den första halvleken. I den 54:e matchminuten hade Jenny Danielsson ett jätteläge att öka på ledningen då hon vände bort två spelare till höger i straffområdet, men hennes skott i fritt läge boxades bort av målvakten och Adelisa Grabus fick inte ordning på returen.
Fem minuter senare fick Alexandra Roholt bollen till höger utanför AIK:s straffområde och fick iväg ett bra avslut som gick strax över ribban. Efter 63 spelade minuter fick inhopparen Ida Lindqvist iväg ett nytt bra skott som gick ett par decimeter ovanför Milla-Maj Majasaaris ribba. Bortalaget svarade för en klart bättre andra halvlek än vad de visade upp i den första halvleken och förde emellanåt spelet mot serieledarna.
I den 69:e matchminuten var det dags för en AIK-debut då inlånade Adina Jansson ersatte Linda Hallin. AIK lyfte upp spelet under de avslutande tio minuterna och bortalaget lyckades inte åstadkomma några fler kvitteringslägen. Efter 88 spelade minuter borde AIK ha säkrat de tre poängen då Sophia Redenstrand fick bollen i fritt läge till vänster i straffområdet, men istället för ett avslut försökte hon hitta Jenny Danielsson framför mål och en försvarare kunde rensa bollen till en resultatlös vänsterhörna.
Efter fyra och en halv stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkte domaren Jonas Dahl av matchen och trötta AIK-spelare jublade över den sjätte raka segern.