Sent bortamål avgjorde träningsmatchen på Grimsta

2024.10.10, kl 15:46
Torsdagen den 10 oktober träningsspelade AIK mot Västerås SK på Grimsta IP inför 78 åskådare. Trots att AIK behövde spela med en man mindre på planen i större delen av matchen så var det AIK som tryckte på för ett ledningsmål när det stod 1–1 i den andra halvleken. Däremot skulle Västerås få sista ordet då man satte dit 1–2 i matchen sista spark.

Annons:

Det råder landslagsuppehåll i de flesta ligorna i Europa, och så även för Allsvenskan. I och med detta passade AIK på att spela en träningsmatch mot Västerås SK under torsdagen på Grimsta IP.

Mikkjal Thomassen med övrig ledarstab tog ut följande startelva till mötet med Västerås SK: Ismael Diawara – Mads Thychosen, Alexander Milošević, Thomas Isherwood, Axel Björnström – Dino Beširović, Stanley Wilson, Onni Valakari, Bersant Celina – Oscar Uddenäs, Victor Andersson.

Kl 13:43 blåste domare Jesper Fredholm i pipan och bortalaget satte bollen i spel. Redan i den första minuten kom ett läge för Bersant Celina att sätta bollen i nät från drygt 35 meter efter att Elis Wahl i bortamålet rensat i väg en boll som hamnat på fötterna hos mittfältaren – han gjorde sedan ett försök att lobba bollen i mål, men försvarare i bortalaget kunde blockera försöket. AIK började matchen piggt och i slutet av den tredje matchminut fick Dino Beširović ett läge efter att Stanley Wilson smekt fram en fin passning till bosniern. Dinos avslut träffade i stolpen och bollen rann sedan ut till en inspark för Västerås. I den sjätte matchminut revs Onni Valakari ner strax utanför straffområdet och AIK fick en frispark i ett intressant läge. Både Victor Andersson och Axel Björnström stegade upp vid bollen, valet föll på den sistnämnde som skickade i väg ett avslut som hamnade flera meter över överliggaren.

Efter en stark inledning från de svartklädda spelarna där man ägde stora delar av bollinnehavet skulle Västerås, som för dagen spelade i rött, ha en bättre period i matchen då man pressade ner AIK:s försvar till eget straffområde. Förutom en situation där Ismael Diawara blev hårt pressad av två motspelare och han behövde använda sin finess när han chippade förbi bollen så skulle bortalaget inte skapa några farliga målchanser så här tidigt i matchen. Trots att det var en träningsmatch på ett dyngsurt Grimsta IP så var det relativt hög intensitet från bägge lag. I den 20:e matchminuten avancerade flertalet Västerås-spelare med hög fart mot Diawaras straffområde, bollen sattes i djupled där både Isherwood och Diawara var snabba med att vara först på bollen – och den rensades sedan ut till en resultatlös hörnspark. I samband med den situationen så satte sig Alexander Milošević ner på planen och fick behandling under någon minut, det skulle dock inte vara någon fara med lagkaptenen som snabbt var inne på planen igen.

AIK fortsatte att äga en hel del boll när matchklockan hade tickat över 20 spelade minuter. Stanley Wilson, som var den enda på konstgräsplanen som spelade med instoppad tröja, hade hittills en fin match då han flertalet gånger både vann boll på mittplan och hittade fram med fina passningar till sina medspelare. I matchminut 30 hade Victor Andersson en fin prestation där han tog sig fram på vänsterkanten. Efter en kroppsfint vek han inåt i plan för att få i väg ett curlat avslut som såg ut att placeras i Wahls vänstra kryss – däremot var avslutet någon decimeter för hög och bollen smekte överliggaren när den till slut hamnade utanför målburen. I matchminut 33 genomförde bortalaget sitt första byte för dagen. Ut gick nummer Jens Magnusson och in kom i stället Axel Lindelöv.

I matchminut 35 hamnade Tim Hartzell i ett läge där han var nära på att komma friställd med Diawara. AIK:s målvakt var snabbt ute och skulle samla upp bollen, problemet var dock att han hamnade utanför straffområdet när han fångade bollen med händerna – detta ledde till att Diawara blev utvisad och Mikkjal Thomassen behövde därmed justera sitt manskap. Budimir Janošević hoppade in mellan stolparna och Celina fick lämna planen.

Bortalaget tog tag i matchbilden efter att AIK reducerats till tio man, och i den 40 matchminuten skulle man även ta ledningen i matchen. Youssoupha Sanyang sög till sig bollen på offensiv planhalva och tog sedan två steg inåt i plan och skickade i väg ett avslut med vänsterfoten som borrade in sig i Janoševićs högra kryss.

Efter 45 minuter och 30 sekunder valde domare Fredholm att blåsa av den första halvleken och AIK gick till halvtidsvila med ett uddamåls-underläge och ett reducerat manskap.

Till den andra halvleken valde Mikkjal att genomföra ytterligare ett byte. Ut gick Milošević och in kom i stället Benjamin Tiedemann, som också tog över kaptensbindeln. Kl 14:47 blåste domare Fredholm i pipan och Beširović satte bollen åter i spel. Trots ett manfall på plan så stod AIK upp bra i inledningen av den andra akten, förutom att man fick spela runt bollen inom laget så var man även nära att ta sig till farliga målchanser ett par gånger, men ett bra försvarsspel av bortalaget innebar att man aldrig kom till avsluts-lägen. Eftersom AIK pressade högt så innebar det att fanns stora ytor där Västerås kunde kontra, vilket man också gjorde vid ett par gånger. Allt som oftast försvarade sig de svartklädda spelarna bra och man kunde stoppa anfallen innan motståndarna tog sig till målchanser.

I matchminut 59 blev AIK tilldelade en straff efter att svartklädd spelare blivit nedriven i straffområdet samtidigt som Andersson skickade in ett inlägg mot straffområdet från hörnflaggan. Onni Valakari stegade upp vid bollen och var iskall när han satte bollen i nät i den 60:e matchminuten. Direkt efter att Valakari satt dit kvitteringen genomfördes ännu ett byte för AIK. Ut gick Victor Andersson och in kom Emmanuel Gono.

AIK pressade på för att ta ledningen i matchen och man kunde vid flertalet gånger kombinera sig fram på mittplan för att sedan avancera mot Wahl i bortamålet, hittills skulle det dock fortsatt vara 1–1 på resultattavlan. I matchminut 68 var det dags för nästa byte. Beširović, som gjort en fin prestation under sina minuter på plan, fick tacka för sig och han ersattes av Allen Smajic. I matchminut 75 fick Isherwood syna det gula kortet efter han taktiskt dragit ner sin motståndare som var nära på att slita sig loss och komma friställd mot mål. Fyra minuter senare var det Västerås som skulle få ett gult kort efter att Carlos Jacinto gått in tufft i en duell med Wilson som fick ur sig ett högt skrik av smärta i samband med duellen. I samband med att Wilson fick behandling lämnade Axel Björnström planen för att ersattas av Charlie Pavey som tog plats på högerbacks-platsen.

Det var hemmalaget som tryckte på för att avgöra matchen. Nyinbytte Pavey tog sig fram på högerkanten vid matchminut 83 och skickade in ett lågt pressat inlägg mot straffområdet, däremot var rödklädda spelare på tårna och kunde avvärja försöket. I den 87:e matchminuet klev Isherwood av planen och ersattes av Elvis van der Laan. Bytena avlöste varandra i slutskedet av matchen och i matchminut 89 fick Oscar Uddenäs kliva av planen och in kom Kawa Sulaiman.

I det sista anfallet för dagen skulle Västerås sätta dit ledningsmålet, som även blev det avgörande målet då domare Fredholm blåste av matchen direkt efter avspark. Målskytt: Musab Abdi Mohamud.

Det blev därmed förlust med 1–2 i träningsmatchen mot Västerås SK på Grimsta IP. Detta trots att AIK varit det laget som fört matchbilden i den andra halvleken.

Text: Freddy Montan