Seger i toppmötet

2020.10.17, kl 16:08
Serieledande AIK besegrade trean Morön BK med 1–0 (1–0) efter att mittfältaren Linda Hallin svarat för matchens enda mål i den åttonde matchminuten. Segern innebär att AIK har ena benet i Damallsvenskan och man kan bli helt klara senare i eftermiddag om tvåan Hammarby tappar poäng.

Solna bjöd på strålande sol när serieledande AIK och trean Morön BK gjorde upp i en viktig match där gästerna behövde poäng för att utgångsläget inför avslutningen av serien inte skulle vara alltför prekärt. Förutsättningarna inför avspark var att om AIK vann och Hammarby inte tog tre poäng borta mot Jitex Mölndal BK så var Gnaget tillbaka i Damallsvenskan. Domaren Anastasia Oberlauf blåste igång matchen exakt kl 12:59.59 och AIK kopplade omgående greppet om matchen, men hemmaspelarna såg något nervösa ut och slog bort ovanligt många passningar under de inledande minuterna. I den åttonde matchminuten avancerade Sophia Redenstrand med bollen på egen planhalva och vid mittlinjen spelade hon fram den till Adelisa Grabus som via Linda Hallin hittade vidare till Jenny Danielsson på vänsterkanten. Danielsson slog ner bollen till framrusande Linda Hallin till vänster i straffområdet och AIK:s nummer 21 tog sig ner mot kortlinjen där hon med ett vänsterskott ur snäv vinkel passerade målvakten Mira Pastoft och satte bollen innanför den bortre, högra stolpen. Målet var Linda Hallins tredje i Elitettan under året och AIK hade 1–0 i det viktiga toppmötet.

I den 13:e matchminuten stack Morön BK upp för första gången och en bortaspelare hittade från högersidan på mittplanen fram med en djupledsboll som gick in bakom AIK:s backlinje och lagkaptenen Hayley Dowd kom igenom fri till höger i straffområdet och avslutade direkt, men strax över ribban. AIK kontrollerade matchbilden, men skapade inga direkta målchanser förrän högerbacken Emma Santamäki bröt fram i en offensiv raid och stack in bollen till Linda Hallin lite till höger vid straffområdeslinjen där 1–0-målskytten vände sig om och sköt strax över mål. Efter ungefär 25 minuters spel arbetade sig Morön BK in i matchen på allvar och man hade en bra kvart där man tryckte tillbaka AIK rejält.

I den 27:e matchminuten spelade Emma Santamäki in bollen i planen från sin högerkant och Hayley Dowd fångade påpassligt upp bollen, avancerade in i straffområdet på vänstersidan och avslutade kraftfullt från snäv vinkel. Bollen slog i den närmaste, vänstra stolpen uppe vid krysset och studsade ut perfekt till Katrina Guillou som lite till höger om straffpunkten avslutade mot mål. Det såg ut att vara kvitterat, men AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari svarade för ett pantersprång och kunde flygande i luften stoppa bollen på mållinjen och orkade styra den utanför sin vänstra stolpe. En av årets bästa räddningar noterades igen av AIK:s finska burväktare.

I den 34:e matchminuten tog sig AIK över halva planen för första gången på nästan tio minuter och det skulle bli farligt. Jenny Danielsson spelade från vänsterkanten in bollen till Adelisa Grabus till vänster i straffområdet och AIK:s skyttedrottning centrerade bollen för Clara Härdling framför mål, men avslutet ur bra läge gick utanför mål. Med knappt fem minuter kvar av den första halvleken borde AIK tilldömts en straffspark. Clara Härdling vann bollen på offensiv planhalva och fick bollen till lagkaptenen Sara Nordin som spelade ut till Rosa Kafaji till höger om straffområdet. Kafaji utmanade Moröns försvarare i straffområdet och fälldes. Domaren valde dock att tilldela AIK en resultatlös högerhörna trots att Kafaji sparkades ned och i fallet själv slog ut bollen över kortlinjen. 1–0 till AIK i paus.

Inga spelarbyten genomfördes inför den andra halvleken som inledningsvis blev chansfattig. Halvleken präglades mest av kamp, kamp och mer kamp och att det var en viktig match som utspelades på Skytteholms IP rådde inget tvivel om. Efter en kvarts spel valde AIK-tränarna att byta ut Adelisa Grabus och sätta in Matilda Rosqvist i vad som kunde tydas som ett något defensivt byte. I den 76:e matchminuten bröt Clara Härdling fram mot straffområdet från högersidan och fälldes bryskt av Hanna Göthberg maximalt en decimeter utanför straffområdeslinjen, men det kunde lika gärna ha varit på linjen. Domaren valde dock att fria helt från den helt solklara frisparken, eller t o m straffsparken. Tre minuter senare lyfte Jenny Danielsson in en vänsterhörna som efter några studsar hittade fram till Emma Santamäki vid den vänstra stolpen, men hennes direkta avslut hamnade i famnen på Mira Pastoft som stod på mållinjen och därmed höll bortalaget kvar i matchen.

I den 81:a matchminuten kom läget för Morön BK. Inhopparen Tuva Skoog lyfte från högerkanten in bollen centralt till helt fria Hayley Dowd som med huvudet försökte styra in bollen vid den vänstra stolpen, men bollen gick efter markstuds en dryg meter utanför medan forwarden förbannade missen av jätteläget. Två minuter senare lyfte Sophia Redenstrand in en högerhörna mot den bortre stolpen där Sara Nordin var placerad, men nicken gick en meter utanför den vänstra stolpen. Strax därefter blev Katrina Guillou frispelad framför mål, men Milla-Maj Majasaari svarade för en strålande benparad innan den assisterande domaren höjde flaggan för offside. Slutminuterna var nervösa, men efter drygt tre minuters stopptid blåste domaren av matchen och signalen förkunnade att AIK efter 1–0 har åtminstone ena benet i Damallsvenskan.

Text: Stefan Mellerborg