Ny AIK-seger i årets sista hemmamatch

2023.11.04, kl 16:03
Inför 402 åskådare på Skytteholms IP vann AIK årets sista hemmamatch med 1–0 (1–0) mot Bollstanäs SK. Matilda Nildén blev matchens enda målskytt efter hennes långskott hittade krysset i den 44:e minuten. Därmed står det klart att AIK:s hemmafacit i Elitettan 2023 blev tolv segrar, en oavgjord och noll förluster.

Under lördagsförmiddagen den 4 november spelade AIK:s damer årets sista hemmamatch på Skytteholms IP i omgång 25 av Elitettan 2023. AIK hade sedan tidigare redan säkrat seriesegern och spel i OBOS Damallsvenskan 2024, samtidigt som bortalaget Bollstanäs SK låg på nedflyttningsplats med en poäng upp till säker mark.

AIK:s chefstränare Jesper Björk kom till matchen med en startelva bestående av Serina Backmark – Monica Hagström, Jennie Nordin, Patricia Fischerova, Emelie Jansson – Sara Frigren, Olivia Lindstedt, Nova Selin – Matilda Nildén, Adelisa Grabus, Emma Engström.

Kl 13:00 sparkade Mathilda Lindström i gång matchen på Skytteholms blöta underlag, där det hade regnat ordentlig under morgonen i Solna. Matchens första lägen kom från AIK när Emma Engströms inlägg från högerkanten prickade foten på Nova Selin. Bortamålvakten Lovisa Fock fick stå för en dubbelräddning efter att Selins skott lämnade en retur för Sara Frigren vars avslut gick rakt på bortamålvakten.

AIK förde matchen men hade svårt att skapa några större lägen mot Bollstanäs låga fembackslinje. Matilda Nildén tog saken i egna händer när hon spräckte målnollan i den 44:e minuten. Med en pangträff från 30 meter ut seglade bollen rakt upp i det högre krysset och AIK tog ledningen i matchen. Nildéns 23:e mål för säsongen i Elitettan och AIK gick till halvtidsvila med en 1–0-ledning.

Den andra halvleken var lik den första. AIK hade mycket av bollinnehavet och skapade en del lägen där inte skärpan satt för att utöka ledningen. I den 83:e minuten fick AIK in bollen i nät efter en hörnvariant där Olivia Lindstedts skott utanför straffområdet gick fram till kapten Jennie Nordin ­som petade bollen in i mål. Linjedomaren tog dock efter några sekunder upp flaggan och målet dömdes bort för offside.

Bortalaget skulle skapa deras bästa läge för matchen med sex minuter kvar av matchen efter Amanda Wulff nickade en hörna serverad av Ebba Wieder strax över ribban. Det blev inga fler mål i matchen och domare Ulrica Löv blåste av matchen efter 94 minuter och AIK tog sin 15:e raka seger.

AIK är fortfarande obesegrade i Elitettan med en omgång kvar som spelas borta mot Umeå IK nästa söndag klockan 14:00. Hemmafacit för säsongen skrivs tolv segrar, en oavgjord och noll förluster – med en målskillnad på 52–4. Stort tack för ert stöd under året på Skytteholm och hoppas vi ses nästa säsong i OBOS Damallsvenskan. Årskort till säsongen 2024 köper du här.

Text: AIK Fotboll