Nionde cupmötet mellan AIK och Hammarby

2024.03.16, kl 10:46
När AIK och Hammarby under lördagen ställs mot varandra på Skytteholms IP i Solna så är det nionde gången genom tiderna som lagen möts i Svenska cupen.

Svenska cupen för damer inleddes 1981 och året därpå möttes AIK och Hammarby IF i semifinal på Ritorps IP i Solna. Gästerna vann med 4–1 efter att AIK:s Reneé Jansson reducerat i den andra halvleken. Åtta år senare möttes lagen i åttondelsfinal på Hagalunds IP och återigen vann bortalaget klart, denna gång med 40. Den 11 juni 1992, mitt under det svenska herrlandslagets EM på hemmaplan, var det dags igen och matchen blev dramatisk, men efter ett straffsparksavgörande så vann Hammarby IF.

AIK fortsatte under 2000-talet att ha problem med Hammarby och hemmamötena 2001 och 2003 slutade också i förlust. De tre senaste cupmötena mellan AIK och Hammarby IF har spelats på Hammarby IP och det första vann hemmalaget med 3–0. De två senaste mötena i Svenska cupen har dock slutat med AIK-vinst. Den 16 maj 2012 vann AIK med 10 inför 232 åskådare efter att Clara Markstedt svarat för matchens enda mål i den första halvleken. Den 17 februari 2019 är senaste gången som lagen mötts i Svenska cupen och AIK svarade för en strålande insats då man inför 704 åskådare lämnade Hammarby IP med en 30-seger i bagaget efter mål av Elsa Törnblom, Malin Broberg och Matilda Rosqvist.