Mållöst mot serieledarna

2024.09.16, kl 13:07
27 595 åskådare såg AIK och Malmö FF drabba samman i en intensiv och jämn allsvensk match. Inget utav lagen lyckades dock spräcka målnollan utan slutresultatet skrevs till 0–0 vilket i slutändan får ses som en rättvis fördelning av poängen.

Annons:

Efter ett två veckor långt landslagsuppehåll bjöd söndagen på en äkta allsvensk klassiker och det låg stor förväntan i luften när serieledande Malmö FF gästade ett formstarkt AIK med fem raka seriesegrar i ryggen. Inför avsparken belönades Mikkjal Thomassen för den fina sviten med att få ta emot utmärkelsen som Månadens Tränare i Allsvenskan för augusti. AIK-tränaren och hans team förkunnade en ändring i sin startelva jämfört med den föregående seriematchen, då Alexander Milošević var tillbaka med lagkaptensbindeln runt armen efter att ha missat bortamötet med IFK Värnamo i omgången innan. Det gav följande startelva: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Alexander Milošević (K), Sotirios Papagiannopoulos, Benjamin Tiedemann, Eskil Edh – Onni Valakari, Anton Salétros, Lamine Fanne, Bersant Celina – Ioannis Pittas.

Malmö FF, som närmast kom från en övertygande 4–0-seger över Djurgården, bjöd upp till kamp på Strawberry Arena och den första halvleken blev intensiv, med en hel del duellspel och tuffa närkamper. Chansmässigt var det mer lätträknat och det skulle dröja till den 39:e matchminuten innan pulsen höjdes på allvar hos hemmapubliken. Då nådde nämligen Mads Thychosen, med ett fint inlägg från sin högerkant, pannan på Ioannis Pittas inne i straffområdet. Nicken var bra men Ricardo Friedrich i MFF-målet var med på noterna och kunde styra avslutet till en resultatlös högerhörna.

Försvarsmässigt imponerade AIK genom att göra det svårt för den skånska offensiven som inför matchen kunde stoltsera med ett målsnitt på över 2,5 – överlägset bäst i Allsvenskan 2024. Efter paus skruvade dock gästerna upp tempot och satte Kristoffer Nordfeldt & Co på prov. Matchuret tickade upp mot 55 spelade minuter när trollgubben från Tensta, Taha Ali, snurrade upp AIK-försvaret och avslutade från nära håll, men AIK-målvakten styrde undan skottet till hörna. Bara en dryg minut senare dribblade sig Ali fram på nytt från sin vänsterkant och slog in ett inlägg till lagkamraten Jens Stryger Larsen som hade placerat sig strategiskt vid straffpunkten. Stryger Larsens avslutsförsök blev dock inte alls som planerat, men snedträffen förvandlades i stället en passning till Isaac Kiese Thelin som plötsligt hade ett fritt skottläge framför AIK-målet. I de lägena brukar MFF:s målkung vara klinisk, men inte den här gången utan hans skott susade en bit utanför stolpen och det var fortsatt 0–0 på resultattavlan.

Taha Ali fortsatte att vara det största hotet mot AIK:s målnolla och i den 67:e matchminuten var det nära på nytt efter en snabb MFF-omställning. Ali fick bollen vid mittlinjen, avancerade fram i banan, bröt in i straffområdet och avslutade med högerfoten – men Benjamin Tiedemann stack i sista stund in en fot i bollbanan och lyckades med knapp marginal styra bollen ut till en hörna i stället för in i det tomma målet.

AIK var dock långt ifrån ofarligt framåt utan känslan från läktarplats var att matchen i det här skedet stod och vägde. I matchminut 72 parerade Ricardo Friedrich ett avslut från Bersant Celina inne i straffområdet. Och precis när den ordinarie speltiden var över fick MFF:s brasilianske målvakt återigen jobba för att hålla sin nolla intakt, när han styrde Anton Salétros hårda frispark från distans över ribban. Fyra tilläggsminuter senare blåste huvuddomaren Mohammed Al-Hakim för full tid och satte punkt för en holmgång som alltså inte fick någon vinnare.

Text: Olle Östman