BK Häcken bröt AIK:s förlustfria svit

2024.10.06, kl 16:35
AIK förlustfria svit stannade på nio allsvenska matcher. Med två mål i den andra halvleken blev BK Häcken laget som lyckades besegra Mikkjal Thomassens lag inför 24 030 åskådare på Strawberry Arena.

Annons:

En vecka efter segern mot Hammarby var det dags för en ny hemmamatch, den sista innan ett två veckor långt landslagsuppehåll skulle ta vid. AIK kom till spel utan Lamine Fanne och Mads Thychosen som båda var avstängda efter att ha fått syna kort i derbyt. Dino Beširović och Axel Björnström tog deras platser i startelvan.

Ett formstarkt AIK kom till matchen med åtta segrar och en oavgjord de senaste nio seriematcherna, men om det var någon på läktarplats som trodde att mötet med BK Häcken skulle bli en enkel sak fick de snabbt anledning att tänka om, för det var gästerna från Hisingen som ägde bollinnehavet under större delar av den första halvleken. Detta till trots var det ändå AIK som genom ett aggressivt presspel skapade tre farligheter i matchupptakten – men vid samtliga tillfällen stod Peter Abrahamsson i Häckenmålet i vägen för Ioannis Pittas avslutsförsök (det allra farligaste var ett friläge i matchminut 17).

Häcken var långt ifrån ofarligt under den första 45:an, men AIK:s kollektiva försvar visade varför man är så svåra att få hål på just nu och när huvuddomaren Richard Sundell blåste för paus var det också signalen för den tolfte raka allsvenska halvleken utan ett insläppt AIK-mål. Makalösa siffror! Men säg den svit som varar för evigt, för Kristoffer Nordfeldts nolla var under tydlig attack när spelet återupptogs. Först skulle dock AIK:s landslagsmålvakt få visa prov på sina reflexer när han med en enhandsräddning stoppade Ali Youssefs skarv från nära håll. Den andra halvleken var då drygt sex minuter gammal. Ytterligare några minuter senare skulle dock Nordfeldt vara utan chans, för Simon Gustafsons direktavslut på Mikael Rygaards frispark höll hög allsvensk klass och bollen passerade mållinjen intill AIK-målvaktens vänstra stolpe. 0–1 i matchminut 56 och uppförsbacke hemmalaget.

Mikkel Thomassen försökte skaka liv i sitt lags offensiv genom att bland annat byta in derbyhjälten John Guidetti – men bensinen i AIK-tanken såg ut att vara låg efter den senaste tidens täta matchande, för från läktarplats upplevdes kvitteringsjakten aldrig som särskilt spetsig. I stället skulle gästerna utöka sin ledning, efter en situation där AIK först såg ut att ha lyckats avvärja situationen men där Häcken återvann bollen högt upp på offensiv planhalva. Jeremy Agbonifo nådde därifrån in till Ali Youssef som skaffade sig skottläge i straffområdet och behärskat placerade in 0–2 i den 73:e matchminuten.

Tio minuter senare får John Guidetti ett jätteläge att skjuta hopp i AIK:s poängjakt, men Peter Abrahamsson gör ånyo en imponerande räddning när han med en benparad styr undan det kraftfulla skottet. Nej, det här var helt enkelt inte AIK:s dag och när slutsignalen ljöd efter sju tilläggsminuter var lagets första förlust sedan den 29 juli ett faktum.

Nu tar Allsvenskan ett uppehåll för landslagsspel innan de fyra avslutande omgångarna av serien ska spelas. För AIK:s del väntar härnäst IFK Göteborg på bortaplan den 21 oktober.

Nästa hemmamatch spelas mot Elfsborg den 27 oktober. Biljetter till den matchen finns att köpa på den här sidan.

Text: Olle Östman