Förändringar inom ungdomsfotbollen och akademin

2024.10.08, kl 11:00
AIK Fotboll har beslutat att genomföra en omstrukturering för klubbens barn- och ungdomsfotboll och akademiverksamhet. Nedan beskrivs de förändringar som sker och skälen till beslutet.

AIK Fotbolls ungdomsfotboll är en avgörande del av klubbens identitet och i den vision som slogs fast 2022 står det också att AIK Fotboll bygger elitlag med egenfostrade spelare som grund. Därför har klubben också ett ansvar att bedriva utbildningen på ett sådant sätt att vi fostrar så många barn och ungdomar så bra och länge som möjligt. Det är också skälet till att AIK Fotboll nu väljer att strukturera om verksamheten. Fokus ligger på spelarutveckling och spelarutbildning samt att långsiktigt uppfylla klubbens vision om från U till A.

Ny struktur

Den nya strukturen kan sammanfattas på följande sätt:

  • Knatteskola mellan 5-7 år.
  • Nivåanpassad verksamhet mellan 8-9 år, det vill säga en ”öppen akademi” för de som önskar träna mer än endast i befintlig lagträning (denna struktur existerar till viss del idag i form av extraträningar).
  • Nivågrupperad verksamhet mellan 10-19 år, det vill säga barn- och ungdomslag, utvecklingslag och akademilag.
  • Kontinuerlig rotationsträning mellan barn- och ungdomslag och utvecklingslag samt mellan utvecklingslag och akademilag.
  • En tydligare interaktion mellan ledartillsättning och spelaruppföljning från akademin till utvecklingslag och barn- och ungdomslag. Det ska vara en enkel väg att kunna förflytta sig i nivågrupperingen under en spelares tid i AIK Fotboll.

Definitioner inom den nya strukturen

För att kommunikationen med spelare, ledare och vårdnadshavare ska vara tydlig har AIK Fotboll tagit fram följande definitioner:

  • Spelarutveckling – beskriver de olika vägar en spelare kan ta från knatte, genom barn- och ungdomsfotboll och vidare mot motionsidrott eller elitfotboll.
  • Spelarutbildning – beskriver innehållet, det vill säga metodiken, i de olika verksamheter AIK Fotboll erbjuder; knattefotboll, barn- och ungdomslag, utvecklingslag, akademilag, skolfotboll, fritidsfotboll, turneringar eller övriga träningstillfällen.
  • Åldersanpassad träning – rätt träning i rätt ålder anpassad till den biologiska åldern och den psykosociala mognaden. Gäller i all verksamhet.
  • Allsidig träning – variationsrik träning som innefattar koordination, rörlighet, styrka, snabbhet och uthållighet såväl fysiskt som mentalt. Gäller i all verksamhet.
  • Individanpassning – träning anpassad till var och en utifrån färdighets-, kunskaps- och mognadsnivå. Kan genomföras oavsett hur träningsgruppen eller laget är sammansatt. Gäller i all verksamhet.
  • Nivåanpassning – träning där det vid vissa övningar sker uppdelningar av gruppen utifrån färdighets- och kunskapsnivå. Gäller från och med åtta år.
  • Nivågruppering – lag eller träningsgrupper delas upp utifrån färdighets- och kunskapsnivå. Gäller från och med tio år.
  • Specialisering – innebär att helt inrikta sig på en idrottsgren eller disciplin. Gäller från och med 13 år.

Slutligen är det viktigt för AIK Fotboll att understryka att klubbens övergripande uppdrag handlar om att utveckla spelare till våra elitlag samtidigt som vi erbjuder fotbollsutbildning till så många som möjligt. Det finns inget självändamål i att resultatoptimera inom barn- och ungdomsfotboll – tvärtom antyder orden ’akademi’ och ’spelarutbildning’ att spelarna är i lärande och inte färdiga. Det har aldrig varit det viktigaste för AIK Fotboll att vinna titlar vare sig för akademilag eller andra lag inom barn- och ungdomsverksamheten, även om en väl fungerande spelarutveckling och -utbildning ofta innebär att positiva resultat följer. Ingenting av detta har ändrats utan den förändring som nu sker är en följd av att AIK Fotboll ser förbättringsmöjligheter i verksamheten och attraktionsvärdet av klubbens akademi.

Text: AIK Fotboll

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll