Ett steg närmare seriesegern

2020.10.31, kl 19:41
AIK besegrade Lidköpings FK med 2–0 (1–0) på Skytteholms IP i Solna efter mål av Adelisa Grabus och Rosa Kafaji. AIK behöver en poäng till för att på egen hand säkra seriesegern i Elitettan.

Efter att ha säkrat avancemanget till OBOS Damallsvenskan i den förra omgången var det under lördagen dags för den sista hemmamatchen för säsongen då Lidköpings FK gästade Skytteholms IP. AIK saknade mittbacken Evelina Finndell för första gången under året och därmed är det nu fyra AIK-spelare som startat samtliga 24 spelade matcher i Elitettan; Milla-Maj Majasaari, Sophia Redenstrand, Sara Nordin och Adelisa Grabus. Hemmalaget hade även Elise Björnelius Leidersten tillbaka i matchtruppen för första gången sedan mötet med Hammarby (1–2) den 26 september 2020 då hon var en ej använd avbytare. Motståndarna Lidköpings FK låg inför matchen på tolfte plats i tabellen och var i desperat behov av poäng för att passera Älvsjö AIK FF och Kvarnsvedens IK precis ovanför nedflyttningsstrecket. Det var Lidköpings tredje besök på Skytteholms IP genom tiderna och AIK jagade sin första seger efter ett oavgjort möte 2019 (3–3) och en förlust 2018 (2–5).

Innan avspark lämnade Lidköpings FK över en blomsterbukett till AIK och gratulerade till avancemanget. Mörkret föll över Solna då domaren Nathalie Sjöstrand blåste igång matchen, hennes första AIK-match. I den tredje matchminuten spelade Molly Johansson från högerkanten in bollen i AIK:s straffområde och det blev stökigt för en kort stund innan bollen spelades bort. Att bortalaget var i behov av poäng kändes under inledningen då man var det mest offensiva laget på planen under en dryg kvart. AIK arbetade sig sedan in i matchen och började föra spelet. I den 21:a matchminuten snappade Adelisa Grabus upp en felpassning i bortalagets backlinje och satte fart mot straffområdet. Hon spelade utanför straffområdet ut bollen till framrusande Jenny Danielsson på högerkanten och finskan försökte hitta tillbaka till Grabus, men mittbacken Evelina Klasson lyckades bryta och snubblade in bollen i höger stolpe innan Emilia Hjertberg rensade vidare till en resultatlös högerhörna.

I den 27:e matchminuten byggde AIK upp ett anfall från egen backlinje via Fanny Johansson, Emma Santamäki och högerbacken Kajsa Kjellander som hittade fram med en rak passning till Clara Härdling som återigen var en av planens bästa spelare. Härdling hade lagkaptenen Ida Pettersson i ryggen och vände direkt bort henne och klev från högerkanten in centralt i planen. Med en precis passning med vänsterfoten frispelade hon Adelisa Grabus som kom ensam med bortalagets målvakt Sara Alexandersson och med ett distinkt avslut från ca 13 meter med högerfoten satte hon bollen till höger om målvakten. Adelisa Grabus 23:e mål för säsongen och 1–0 var ett faktum. AIK fortsatte att kontrollera matchen och i den 41:a matchminuten var det nära att ledningen dubblades då Jenny Danielsson från högerkanten slog in en hård passning mot Adelisa Grabus. Bollen passerade målvakten, men var aningen för hård för att AIK:s skyttedrottning skulle få kontroll på bollen och den studsade utanför den närmaste, vänstra stolpen.

Den andra halvleken blev relativt händelsefattig. I den 62:a matchminuten kopplade AIK ett starkt grepp om de tre poängen, återigen byggde man anfallet från backlinjen. Emma Santamäki slog fram en passning till Jenny Danielsson till höger och hon direktskarvade bollen vidare till Sophia Redenstrand som bröt fram centralt mot straffområdet. Strax utanför straffområdet chippade hon fram bollen till Adelisa Grabus som kom igenom i ett bra läge, men försvaret bröt anfallet. Bollen studsade dock flipper i straffområdet och Adelisa Grabus fick påpassligt fram högerfoten och friställde Rosa Kafaji till vänster. AIK-forwarden förivrade sig inte utan rullade enkelt in bollen till höger om målvakten. 2–0 till AIK och ett steg närmare seriesegern.

Direkt efter målet gjorde AIK sina två första byten då Emma Becker och Matilda Rosqvist ersatte Kajsa Kjellander och Adelisa Grabus. Med dryga kvarten kvar klev Linda Hallin av planen och ersattes av Piyatida Somkumpee. I den 76:e matchminuten slog Sophia Redenstrand en högerhörna som Sara Nordin nickade framför mål, men avslutet gick en knapp halvmeter över ribban. Med sju minuter kvar av ordinarie tid genomförde AIK sina sista byten då Elise Björnelius Leidersten och Arsema Weldai ersatte Rosa Kafaji och Jenny Danielsson. Det var första matchminuterna för Björnelius Leidersten sedan bortamatchen mot Jitex Mölndal BK (2–0) den 26 augusti 2020 då hon ersatte Adelisa Grabus i den 81:a matchminuten. De avslutande minuterna blev en väntan på slutsignalen och den kom efter knappt tre minuters stopptid. AIK jagar vidare mot seriesegern och behöver en poäng till för att säkra den på egen hand.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll