En poäng på Tele2 Arena efter sen BP-kvittering

2024.04.06, kl 17:19
Efter en tuff första halvlek lyckades AIK vända underläge till ledning och var på väg mot tre poäng i bortaderbyt mot IF Brommapojkarna. Men en straffspark på stopptid för hemmalaget gav slutresultatet 2–2 (1–0) på Tele2 Arena.

Annons:

AIK Fotboll reste drygt en mil söderut för att ta sig an IF Brommapojkarna på Tele2 Arena i Johanneshov. Supportrarna lyste med sin frånvaro på grund av den bojkott som var riktad mot hemmalaget och deras uttalande kring föreningsdemokratin och banderoller med ett tydligt budskap hade satts upp på bortasektionen.

Henning Berg kom med följande lag till avspark: Kristoffer Nordfeldt – Mads Thychosen, Benjamin Hansen, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström – Taha Ayari, Bersant Celina, Anton Salétros, Rui Modesto, Omar Faraj och Ioannis Pittas.

Kl 15:00 blåste dagens huvuddomare Kristoffer Karlsson i pipan och Anton Salétros rullade i gång den andra omgången av Allsvenskan 2024. Det var hemmalaget som tog tag i taktpinnen under matchinledningen och efter fem minuters spel var det BP som ägde stora delar av bollinnehavet, det ska däremot nämnas att man hittills inte lyckades skapa några farliga målchanser då AIK låg rätt i sina försvarspositioner. Även fast det var hemmalaget som var spelförande under matchinledningen så var det bortalaget som skapade matchen första farliga målchans i matchminut 8. Detta efter att Salétros, Ayari och Celina kombinerat sig fram fint på mittplan där den sistnämnda lyckades hitta in på en fin yta som han kunde avancera framåt på. Bollen letade sig sedan ut till Pittas som befann sig på vänsterkanten och kunde hitta in till Modesto som letat sig in i offensivt straffområde, passningen hamnade bakom den portugisiska ytterspringare men han kunde påpassligt suga in bollen för att sedan elegant få i väg en klackspark som såg ut att leta sig in i nätmaskorna, men en strålande benparad av Lucas Bergström i bortalaget innebar att det fortsatt stod 0–0 på resultattavlan. Kort därefter skulle nästa läge komma för AIK och denna gång Celina, men avslutet som togs strax utanför straffområdet hade inte tillräckligt med precision och Bergström kunde se på när bollen hamnade en bit utanför sin vänsterstolpe.

IF Brommapojkarna fortsatte att styra och ställa och man kunde vid flertalet tillfällen spela sig ur AIK:s press för att sedan ta sig till halvfarliga målchanser, däremot stod både Nordfeldt och målets ramverk i vägen för avslutsförsöken. I den 22a matchminuten kom hemmalagets till sin farligaste målchans för dagen efter att Celina tappat bollen på mittplan och de svart/rödklädda avancerade mot målet i full fart och efter ett misslyckats rensning-försök av AIK spelare letade sig bollen till slut fram till Odefalk som fick i väg ett bra avslut, nu var det däremot Nordfeldts tur att göra en fin benparad och se till att det fortsatt var mållöst i matchen. I matchminut 31 skulle däremot ledningsmålet komma för hemmalaget. Daleho Irandust vände elegant bort Celina på mittplan och tog fart mot offensivt straffområde där han till slut hittade Ludvig Fritzson som hittat en fin yta i straffområdet. Fritzson gjorde inga misstag då han enkelt la till bredsidan och placerade in bollen i mål. 1–0 till hemmalaget och AIK hade en tuff uppförsbacke både spelmässigt och resultatmässigt. Efter ledningsmålet var det bortalaget som tog över spelet och man rullade runt bollen inom laget utan att skapa några lägen som störde BP:s försvar. I stället såg det ut som att hemmalaget skulle utöka ledningen när man i matchminut 41 kom i en snabb kontring och fick i väg ett avslut där det krävdes att Nordfeldt sträckte ut ordentligt för att styra bollen tillräckligt för att den skulle gå i stolpen.

I matchminut 45 valde domare Karlsson att dela ut dagens första gula kort efter att Alex Timossi Andersson gått för hårt in på Axel Björnström. Det skulle också bli det sista av värde som hände i den första halvleken och efter en minut av tilläggspel blåste Karlsson av den första akten.

Efter 15 minuter pausvila rullade bortalaget i gång den andra halvleken. AIK kom till den andra akten med en nytändning och man var mer bestämd i närkamperna då man vann sina dueller oftare än tidigare i matchen. Ett tydligt exempel på detta var efter att Thychosen vackert vann sin närkamp efter en glidtackling under ett anfallsförsök av hemmalaget, AIK gick sedan på en blixtsnabb kontring och bollen letade sig till slut fram till stekhete Modesto på högerkanten. Rui tog sig sedan inåt i banan och fick i väg ett skott med vänsterfoten som letade sig in i målvaktens högra hörn. 1–1 på tavlan och AIK hade vaknat till ordentligt i matchen.

I matchminut 62 genomförde BP sitt första byte för dagen då Daleho Irandust tackade för sig och in på planen kom i stället Alexander Abrahamsson. Cirka sex minuter senare var det AIK:s tur att genomföra sina första byten – ut gick Taha Ayari och Omar Faraj och in välkomnades i stället Abdihakim Ali och Victor Andersson. Bytena skulle göra skillnad direkt då Ali knappt en minut senare satte dit ledningsmålet för AIK efter att Thychosen hittat in till mittfältaren som befann sig några meter utanför straffområdet – ett välplacerat högerskott senare innebar att AIK hade vänt matchen till 1–2. Brommapojkarnas huvudtränare Olof Mellberg valde att genomföra sitt andra byte för dagen direkt efter att bortalaget tagit ledningen då Rasmus Örqvist lämnade planen och Nikola Vasic äntrade den.

Nu var det hemmalaget som jagade ett kvitteringsmål för första gången i matchen och AIK la sig lägre för att försvara den ledning man skapat sig. Nyinbytte Vasic var pigg från start och i matchminut 75 fick han i väg ett avslut på mål som Nordfeldt inte hade några större problem med att fånga in. Det skulle vara hemmalaget som tog tag i bollinnehavet under matchens slutskede och man skrapade även fram några halvfarliga målchanser, utan att störa AIK:s försvar nämnvärt ska tilläggas. I den 85e matchminut var det ännu en gång dags för byten för hemmalaget, denna gång var det Wilmer Odefalk och André Calisir som fick lämna planen till förmån för Paya Pichkah och Eric Björkander.

Det såg länge ut som att AIK skulle lyckas att hålla tillbaka hemmalaget från att kvittera mötet på Tele2 Arena, men i matchens sista ordinarie minut valde domare Karlsson att blåsa straff efter att Vasic fått i väg ett skott som gått upp på Papagiannopoulos hand i straffområdet. Nyinbytte Vasic tog själv hand om straffen och det såg ut som att det skulle vara ett sämre beslut för BP eftersom Nordfeldt lyckades rädda bollen med fötterna – dessvärre lämnades det en retur i gapet på straffläggaren som enkelt kunde raka in kvitteringen. Kort därefter blåste domare Karlsson av matchen och AIK fick nöja sig med en poäng. Ett bittert avslut för de vitklädda.

Text: Freddy Montan