En guldhjälte lägger skorna på hyllan

2024.04.07, kl 19:30
Ännu en av AIK:s guldhjältar från 2018 har bestämt sig för att avsluta fotbollskarriären. Tarik Elyounoussi bidrog starkt till AIK:s tolfte SM-guld och slog bland annat passningen till segermålet på Guldfågeln Arena som säkrade guldet i den sista allsvenska omgången. Men han är vid sidan av alla poäng även ihågkommen som en oerhört slitstark spelare som aldrig gav upp kampen om en boll, vilket fick AIK-publiken att ta honom till sitt hjärta.

Annons:

Tarik Elyounoussi, född tisdagen den 23 februari 1988 i Al Hoceïma i Marocko, flyttade som tolvåring med resten av familjen till Fredrikstad i Norge och började där att spela fotboll med de lokala klubbarna Nylende och Trosvik IF. Spel följde i Fredrikstad FK, sc Heerenveen, Lillestrøm SK, Rosenborg BK, TSG 1899 Hoffenheim, Olympiakos FC och Qarabag FK innan det var dags för spel i Allsvenskan.

Den 30 januari 2018 meddelade AIK Fotboll att man var överens med Tarik Elyounoussi om ett avtal t o m den 31 december 2019. Debuten för AIK skedde hemma mot Syrianska FC (2–1) i gruppspelet av Svenska cupen 2017/2018 inför 8 000 åskådare på Tele2 Arena i Stockholm den 17 februari 2018 då han under chefstränaren Rikard Norlings ledning inledde på bänken i tröja nummer 20 innan han ersatte Nicolás Stefanelli i den 61:a matchminuten. Det första målet svarade Tarik för i nästkommande gruppspelsmatch i Svenska cupen, borta mot IK Oddevold (2–1) inför 1 118 åskådare på Kamratgården i Uddevalla den 24 februari 2018, då han framspelad av Stefan Silva överlistade hemmamålvakten Robin Gustafsson i den nionde matchminuten och därmed gav AIK ledningen med 1–0. Han målade även i de kommande cupmötena med Halmstads BK (3–1) och Örebro SK (2–0), men det blev inte mål i fyra matcher i rad då han i semifinalen hemma mot Djurgården (0–2) inför 21 200 åskådare på Friends Arena i Solna missade en straffspark i den 79:e matchminuten. AIK åkte därmed ur cupspelet, men Tarik visade omgående sina nya supportrar att han var målfarlig efter tre mål och två målgivande passningar i cupmatcherna.

AIK inledde Allsvenskan mot Dalkurd FF (2–0) inför 30 334 åskådare på Friends Arena, men Tarik saknades på grund av en lättare skada. Den allsvenska debuten skedde istället borta mot Malmö FF (1–1) en vecka senare då han var uttagen i startelvan. I omgång tre den 15 april 2018 ställdes AIK mot Djurgården (2–0) inför 30 552 åskådare hemma på Friends Arena och efter 19 sekunder av den andra halvleken var det dags för hans första allsvenska mål. Tarik snappade på offensiv central planhalva upp en dålig rensning av mittbacken Jonas Olsson och spelade ut bollen till Henok Goitom på högerkanten. AIK:s lagkapten passade tillbaka till Tarik Elyounoussi som i straffområdet höll undan från högerbacken Felix Beijmo och slog in bollen vid den högra stolpen, utan chans för Andreas Isaksson.

I sina två första allsvenska derbyn blev Tarik en av de stora matchhjältarna då han även i bortaderbyt den 20 maj 2018 mot serieledande Hammarby (1–0) inför 29 266 åskådare på Tele2 Arena slog in segermålet från straffpunkten nedanför AIK-klacken i den 81:a matchminuten. Efter VM i Ryssland inledde AIK omstarten av Allsvenskan på Vångavallen där Trelleborgs FF (4–1) stod för motståndet den 7 juli 2018. AIK vann till slut relativt komfortabelt efter att samtliga mål gjorts i den andra halvleken och Tarik svarade för två mål. Vid det avgörande 3–1-målet i den 75:e matchminuten spelades han fram av vänsterbacken Robin Jansson, i vad som var den defensiva klippans första poäng i AIK-tröjan. Den 22 juli 2018 debuterade Sebastian Larsson för AIK i hemmamötet med IF Brommapojkarna (5–1) och Tarik var en av målskyttarna. I den andra kvalomgången till Uefa Europa League 2018/2019, som spelades fyra dagar senare, ställdes AIK mot danska FC Nordsjælland inför 3 474 åskådare på Right to Dream Park i Farum utanför Köpenhamn. AIK fick i inledningen av den andra halvleken en gyllene möjlighet att kvittera på konstgräset, men Tarik Elyounoussis straffspark gick inte i mål och en vecka senare var AIK utslagna. AIK var annars otroligt starka under året och man radade upp sammanlagt 32 (21V-11O-0F) allsvenska matcher i rad utan förlust från augusti 2017, innan man till slut föll borta mot IFK Norrköping FK (0–2) den 16 september 2018.

Ett extra tungt mål som Tarik svarade för under säsongen var borta mot IFK Göteborg (2–0) inför 12 104 åskådare på Gamla Ullevi i Göteborg i den 23:e omgången den 27 september 2018, då han framspelad av Sebastian Larsson gav ett guldjagande AIK ledningen i den 24:e matchminuten. Han svarade även för det extremt viktiga 2–0-målet borta mot Östersunds FK (2–1) inför 6 531 åskådare på Jämtkraft Arena i Östersund den 1 november 2018 då han i den 34:e matchminuten slog in en retur bakom Andreas Andersson i hemmamålet. Målet kom endast drygt tre minuter efter att Panajotis Dimitriadis med en nick gett AIK ledningen, trots att det vitklädda bortalaget spelade med blott nio utespelare efter Enoch Kofi Adus utvisning i den fjärde matchminuten. Den enormt starka segern gav AIK en matchboll inför hemmamötet med Gif Sundsvall i den näst sista omgången. Hela 50 128 åskådare var på plats på Friends Arena den 4 november 2018 för att lyfta fram Gnaget till SM-guldet, men trots en enorm forcering under avslutningen och ett skott i undersidan av ribban av inhopparen Heradi Rashidi på stopptid så lyckades inte AIK ta vara på möjligheten att avgöra på hemmaplan.

Fyra nyanser av grått. Det var vad Kalmar vädermässigt bjöd på den 11 november 2018 då AIK var på guldjakt i Småland i den 30:e och sista allsvenska omgången. Sebastian Larsson stod uppskriven i den utannonserade startelvan mot Kalmar FF (1–0), men tvingades kasta in handduken innan avspark på grund av skadan han ådrog sig i hemmamatchen mot Gif Sundsvall och han ersattes av Denni Avdić. AIK saknade även avstängda Enoch Kofi Adu och Kristoffer Olsson samt skadade Daniel Sundgren och målvakten Oscar Linnér. Guldfågeln Arena var helt slutsåld och ett nytt publikrekord bekräftades då publiksiffran 11 991 annonserades. Det var nervositet i luften då domaren Kristoffer Karlsson blåste igång matchen där AIK-supportrarna var i klar majoritet och dominerade tre av fyra läktare på Guldfågeln Arena.

I den 44:e matchminuten fångade Tarik Elyounoussi upp bollen på offensiv planhalva, men kapades bakifrån av Adam Hellborg och domaren blåste för frispark innan han halade upp det gula kortet, men innan han hann dela ut det till Hellborg så kom Romário Pereira Sipião fram och klagade och det hela slutade med att båda hemmaspelarna varnades. Frisparken togs om hand av Tarik Elyounoussi som med fantastisk känsla chippade in bollen mot straffområdet där AIK hade sex spelare som rusade från strafflinjen. Bollen gick mot Robin Jansson som vann luftduellen mot Viktor Elm och med en nätt touch med pannan förlängde han bollen mot mål. Bollen studsade i målgården och gick via insidan av den högra stolpen in i mål bakom den chanslöse hemmamålvakten Lucas Hägg-Johansson. Vilt jubel på Guldfågeln Arena då målskytten och merparten av hans lagkamrater i vilt firande begav sig ner mot den vänstra hörnflaggan.

I den 67:e matchminuten ersattes Tarik Elyounoussi av Sebastian Larsson. Med två minuter kvar av ordinarie tid började AIK-supportrarna att ta sig ner från läktarsektionerna och under de avslutande minuterna stod tusentals guldsjungande supportrar och gungade runt hela planen med undantag för spelarbänkarna som omgärdades av ordningsvakter. “Drömmar av guld” ekade troligen över hela Kalmar under slutminuterna och med knappa 40 sekunder kvar av den utannonserade stopptiden blåste den för dagen utmärkte domaren Kristoffer Karlsson av matchen och de flesta spelare och funktionärer rusade mot omklädningsrummet samtidigt som tusentals supportrar intog spelplanen. AIK:s tolfte SM-guld genom tiderna var ett faktum och samtliga fyra under modern tid (1992, 1998, 2009 och 2018) har säkrats i den sista omgången. Efter firande i omklädningsrummet och prisutdelning på pressläktaren begav sig truppen via buss till Kalmars flygplats för att äntra det chartrade flygplanet tillbaka till Stockholm och Arlanda.

Det blev under debutsäsongen 34 tävlingsmatcher, varav 30 från start, samt elva mål och åtta målgivande passningar för Tarik Elyounoussi i AIK-tröjan. Hans disciplinära facit blev fem gula kort och han var avstängd i hemmamötet med Malmö FF (1–1) den 29 oktober 2018.

Målen gjorde Tarik borta mot IK Oddevold, hemma mot Halmstads BK, hemma mot Örebro SK, hemma mot Djurgården, borta mot Hammarby, två borta mot Trelleborgs FF, hemma mot IF Brommapojkarna, hemma mot BK Häcken, borta mot IFK Göteborg och borta mot Östersunds FK. De målgivande passningarna slog han till Nabil Bahoui borta mot IK Oddevold, till Kristoffer Olsson hemma mot Halmstads BK, till Daniel Sundgren borta mot Shamrock Rovers FC, till Nicolás Stefanelli hemma mot Shamrock Rovers FC, till Henok Goitom hemma mot IF Elfsborg, till Henok Goitom hemma mot Hammarby, till Kristoffer Olsson hemma mot Örebro SK och till Robin Jansson borta mot Kalmar FF.

Herrlaget hade efter vinst över Sandvikens IF (2–0) i augusti 2018 kvalificerat sig för gruppspelet i Svenska cupen 2018/2019 och man vann gruppen efter hemmasegrar mot Jönköpings Södra IF (1–0) och Örgryte IS FF (1–0) samt 1–1 borta mot Norrby IF. I kvartsfinalen besegrades Östers IF med 4–2 efter förlängning där Chinedu Obasis två mål avgjorde till AIK:s fördel. Semifinalen hemma mot Athletic FC Eskilstuna blev en dramatisk tillställning inför 8 731 åskådare på Friends Arena i Solna. Ställningen var 1–1 efter både 90 och 120 minuter vilket innebar straffsparkar. AIK:s målvakt Oscar Linnér var nära att bli matchhjälte då han räddade två straffsparkar och även slog in en, men tre straffmissar av Henok Goitom, Chinedu Obasi och Heradi Rashidi gjorde att AIK:s cupresa för andra året i rad tog slut i semifinalen. Tarik Elyounoussi spelade i alla fem cupmatcherna och noterades för två målgivande passningar. Han slog även in sin straffspark mot Athletic FC Eskilstuna.

Allsvenskan inleddes mot Östersunds FK (0–0) inför 29 157 åskådare på Friends Arena vilket var klubbens tredje högsta premiärsiffra på hemmaplan genom tiderna, efter 2014 (30 650) och 2018 (30 334). Tarik Elyounoussi inledde på topp tillsammans med Chinedu Obasi i en 3-5-2-formation under ledning av chefstränaren Rikard Norling. Efter två 0–0-matcher noterade AIK sin första seger i den tredje omgången då man besegrade IK Sirius FK (2–1) efter att ha vänt ett underläge i paus till seger efter mål av Chinedu Obasi och Jack Lahne. Tariks första mål för 2019 kom den 19 april då AIK gästade Behrn Arena i Örebro. Hemmalaget Örebro SK vann dock med 2–1 efter att Filip Rogic på stopptid svarat för sitt andra mål för eftermiddagen.

Den 4 maj 2019 vann AIK hemma mot Athletic FC Eskilstuna (2–1) och Tarik Elyounoussi svarade för ett av målen. Målet var starten på en glödhet majmånad där han gjorde mål i alla AIK:s fem allsvenska matcher. Borta mot Djurgården (2–0) den 12 maj 2019 svarade han för två mål på volley i den andra halvleken. Tre dagar senare slog han återigen till två gånger, denna gång mot Helsingborgs IF (3–1) på Olympia. Hemma mot Falkenbergs FF (2–0) den 20 maj 2019 gjorde han återigen två mål, bägge i den andra halvleken. Den produktiva majmånaden avslutades för hans del på NP3 Arena i Sundsvall där Giffarna (1–1) stod för motståndet och återigen så stod Tarik Elyounoussis namn i målkolumnen.

Tarik Elyounoussi skrev i och med målskyttet in sig i AIK-historien. Han blev i och med den dubbla målskörden mot Djurgården, Helsingborgs IF och Falkenbergs FF blott den femte AIK-spelaren genom tiderna som två mål i tre allsvenska matcher i rad. De övriga AIK-spelarna är Oskar “Osse” Palm (1924), Olle Zetherlund (1936), Erik “Prosten” Karlsson (1948) och Kurt Hamrin (1954/1955). Det dröjde sedan lite mer än 64 år innan historien upprepade sig och en AIK-spelare i form av Tarik Elyounoussi gjorde två mål i tre allsvenska matcher i rad.

AIK var länge med i kampen om SM-guldet, men en hemmaförlust mot Kalmar FF (1–2) i augusti, en skada på Nabil Bahoui i september, 1–1 borta mot IF Elfsborg i den 26:e omgången där AIK kunde och borde tilldömts åtminstone en straffspark på stopptid samt 0–2 borta mot Malmö FF i den 29:e omgången gjorde att de regerande mästarna fick nöja sig med en fjärdeplats efter 62 inspelade poäng. Poängskörden var klubbens näst högsta genom tiderna. Efter att AIK 2018 noterat sitt högsta allsvenska publiksnittet någonsin, 23 664 åskådare i snitt, slutade 2019 års allsvenska publiksnitt för AIK på 18 969 vilket var den tionde högsta siffran i klubbens historia.

Henok Goitom och Tarik Elyounoussi delade på titeln som intern allsvensk skyttekung efter att de svarat för elva mål vardera i Allsvenskan, de följdes av Sebastian Larsson med sex gjorda mål och Chinedu Obasi på fem fullträffar. Fjärdeplatsen i Allsvenskan innebar att det var den första gången sedan 2012 som AIK genom seriespelet missade att kvalificera sig för Uefa-spel.

I kvalspelet till gruppspelet i Uefa Champions League 2019/2020 besegrades FC Ararat-Armenia med sammanlagt 4–3 i den första kvalomgången innan AIK snöpligt åkte ut mot NK Maribor från Slovakien efter förlängning i returen på hemmaplan. AIK var på väg mot avancemang då Tarik Elyounoussi i förlängningens tredje minut slog in 3–1, men ett mål i slutminuterna av slovenerna gjorde att AIK istället fick fortsätta kvalspelandet i Uefa Europa League. AIK besegrade i Uefa Europa League FC Sheriff från Moldavien med sammanlagt 3–2 innan man i play off ställdes mot Celtic FC. Efter 0–2 på Celtic Park i Glasgow, där Tarik var avstängd efter tre gula kort i kvalspelet, inledde AIK returen hemma på Friends Arena inför 28 410 åskådare på ett bra sätt, men ett snabbt och olyckligt baklängesmål minuten efter att Sebastian Larsson kvitterat till 1–1 gjorde att luften gick ur laget något, och skottarna kunde i slutminuterna göra ytterligare två mål. Det blev därmed Celtic FC som tog platsen i gruppspelet av Uefa Europa League 2019/2020 där de avancerade till sextondelsfinal.

Efter den allsvenska säsongen spelades AIK:s uppskjutna match i Svenska cupen 2019/2020. Enskede IK stod för motståndet och ett av AIK:s mål i 7–0-segern gjordes av junioren Tom Strannegård. Det var första gången under 2000-talet som AIK svarade för sju mål i en och samma tävlingsmatch. Tarik Elyounoussi spelade på innermittfältet, gjorde hattrick och byttes ut mot Nabil Bahoui i den 64:e matchminuten och det blev hans sista spelminuter i AIK-tröjan.

Det blev under den andra säsongen 40 tävlingsmatcher, varav 35 från start, samt 15 mål och tre målgivande passningar för Tarik Elyounoussi i AIK-tröjan. Hans disciplinära facit blev elva gula kort och han var därmed avstängd i två matcher, förutom i bortamötet med Celtic FC även i det allsvenska bortaderbyt mot Hammarby (1–2) den 22 september 2019. Målen gjorde Tarik borta mot Örebro SK, hemma mot Athletic FC Eskilstuna, två borta mot Djurgården, två borta mot Helsingborgs IF, två hemma mot Falkenbergs FF, borta mot Gif Sundsvall, hemma mot NK Maribor, hemma mot Kalmar FF, borta mot Falkenbergs FF och tre borta mot Enskede IK. De målgivande passningarna slog han till Heradi Rashidi borta mot Norrby IF, till Chinedu Obasi borta mot Östers IF och till Nabil Bahoui borta mot Athletic FC Eskilstuna.

Sammanlagt spelade Tarik Elyounoussi 74 tävlingsmatcher för Gnaget och han noterades för 26 mål, elva målgivande passningar och 16 gula kort. Efter att kontraktet med AIK Fotboll löpte ut vid årsskiftet skrev Tarik Elyounoussi som 31-åring på för den japanska klubben Shonan Bellmare. Han lämnade AIK med ett SM-guld, en allsvensk fjärdeplats och två semifinalplatser i Svenska cupen.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll