Delad pott på Behrn Arena

2024.10.06, kl 18:32
Söndagen den 6 oktober spelade AIK mot Kif Örebro på Behrn Arena. Efter en första halvlek där hemmalaget var närmast att ta ledningen så skulle AIK vakna till i den andra, och i matchminut 52 tryckte Maja Johansson in ledningen från distans. Kif Örebro skulle dock få sista ordet när man satte dit kvitteringen i slutskedet av matchen. Slutresultatet skrevs till 1–1.

AIK reste under fredagen till Örebro för att övernatta innan man skulle ställas mot Kif Örebro på lördagen i en match skulle kunna bli direkt avgörande i jakten på att säkra kontraktet i OBOS Damallsvenskan 2025. AIK kom från en bättre period i seriespelet, då man gått två matcher i rad utan förlust efter att man spelat 2–2 mot IF Brommapojkarna på hemmaplan, för att en vecka senare vinna med 1–0 mot Linköping FC på Skytteholms IP. Nu var det bortaplan och Behrn Arena som gällde och laget kom till matchen med goda förhoppningar om att åka hem med tre viktiga poäng. Det var god stämning inne på arenan inför avspark och förutom att solen sken över arenan så hade även hemmalaget bjudit in till familjedag, vilket innebar att det var en relativt välfylld huvudläktare. Lagen äntrade konstgräset till tonerna av en oklar technolåt för att sedan ställa upp framför huvudläktaren inför att dagens speaker skulle presentera startelvorna för respektive lag. Det var en surrealistisk känsla när startelvorna presenterades, detta eftersom namnen på spelarna lästes upp på ett sätt som hade passat bättre på valfri hockeymatch.

Jesper Björk med övrig ledarstab gjorde inga förändringar i startelvan jämfört med segern mot Linköping FC drygt en vecka tidigare, och man ställde därmed upp med följande spelare: Jada Whyman – Anna Oscarsson, Jennie Nordin, Patricía Fischerová, Emelie Jansson – Ella Reidy, Haruna Tabata, Maja Johansson, Moa Sjöström – Beata Olsson, Adelisa Grabus.

Kl 15:00 satte dagens domare, Lovisa Johansson, pipan i munnen och blåste i gång matchen. Matchen skulle inleda trevande och det märktes av att lagen ville känna på varandra innan man började ta risker i sitt spel. Det första avslutet mot mål kom i den tredje matchminuten efter att fint anfall av AIK som tog sig från den högra sidan av planen till den vänstra, den sista avgörande passningen blev dock blockerad och bollen hamnade hos Ella Reidy som tryckte till från cirka 30 meter. Avslutet hamnade däremot någon meter utanför Clara Ekstrands högra stolpe.

Det var inledningsvis två lag som delade på att äga bollinnehavet i stunder, däremot var det hemmalaget som oftare tog sig till offensiv planhalva och hotade AIK via hörnsparkar och inlägg från kanterna, hittills hade dock de svartklädda spelarna bra kontroll på anfallsförsöken.

I matchminut 21 fick Beata Olsson en bra möjlighet att sätta dit ledningsmålet efter att hon vunnit en löpduell mot sin försvarare och på så sätt kommit ensam mot Ekstrand i bortamålet. Olsson hamnade däremot en bit till vänster i straffområdet och vinkeln blev för snäv för att kunna lägga in bollen i mål, och det blev i stället ett avslut som räddades ut till en resultatlös hörnspark. AIK vann en del boll i intressanta lägen och tog sig även ofta till halvfarliga målchanser, men en blandning av bra försvarsspel av hemmalaget och en oskärpa i dem avgörande lägena av svartklädda spelare innebar att chanserna ofta rann ut i sanden. I matchminut 37 fick Moa Sjöström möjlighet att sätta bollen i nät, men Ekstrand stod välplacerad i målet och kunde rädda avslutet.

Tre minuter senare var hemmalaget nära att ta ledningen efter att en hörnspark fastnad i straffområdet och dansat på benen mellan spelarna som befann sig i boxen, Jennie Nordin såg dock till att till slut rensa bort bollen från den farliga zonen.

Efter 47 minuter och 33 sekunder valde domare Johansson att blåsa av den första halvleken och vi gick till halvtidsvila med ett likaläge.

När det hade gått 15 minuter var det dags att blåsa i gång den andra halvleken på Behrn Arena. Adelisa Grabus tog hand om avsparken och AIK lyfte långt med förhoppningen att få press på sina motståndare, Örebro kunde dock samla in bollen och rulla runt den inom laget.

I den 52:a matchminuten tog AIK ledningen! Ella Reidy tog en kort hörna till Adelisa Grabus som i sin tur passade vidare den till Maja Johansson som befann sig strax utanför straffområdets vänstra del – hon måttade sedan in siktet och skickade i väg ett avslut som trycktes in i det bortre hörnet bakom Ekstrand. 1–0 till AIK med knappt 40 minuter kvar av matchen.

Strax efter bytet genomförde Jesper Björk sitt första byte för dagen, ut gick Beata Olsson och in kom Nina Jakobsson. AIK tog tag i matchbilden efter ledningsmålet och man fortsatte att ta sig till bra lägen. I matchminut 63 kom hemmalagets första byte för dagen – hemmapubliken tackade Katla Maria Þórðardóttir för dagen och in på konstgräset kom i stället Áslaug Dóra Sigurbjörnsdottír.

Kif Örebro påbörjade sin jakt på ett kvitteringsmål och man tog sig flertalet gånger fram på kanterna för att sedan skicka in inlägg mot straffområdet, Jennie Nordin & co stod däremot rätt i sina positioner och kunde enkelt avvärja anfallsförsöken. I matchminut 71 fick Minea Lassas syna dagens första gula kort efter att hon gjort ner Jakobsson på mittplan. Fyra minuter senare genomförde AIK ett dubbelbyte. Ut gick målskytten, Maja Johansson, och Emelie Jansson – de ersattes av Annika Svensson och Michelle Rojas Flores.

Hemmalaget fortsatte att jaga att kvitteringsmål, men man hade fortsatt problem med att skapa några riktigt farliga målchanser. Samtidigt försökte AIK att stänga matchen med ett 2–0 mål via kontringar och fasta situationer, men även här så lyckades man inte skapa något som störde Ekstrand i hemmamålet. I matchminut 80 klev Sara Ikonen i hemmalaget av planen och i stället kom Risa Yamada in för att spela avslutningen av matchen.

Känslan var att AIK hade god kontroll på matchen då man fortsatte att agera stabilt i försvarsspelet, nu hade däremot hemmalaget fått ett hårdare grepp på matchbilden och man ägde stora delar av bollinnehavet. I matchminut 87 genomförde AIK ytterligare ett byte. Ut gick Moa Sjöström och in kom Daniella Famili. I samband med bytet hade hemmalaget fått en frispark i ett intressant läge strax utanför Whymans vänstra del av straffområdet. Här skulle dessvärre även kvitteringsmålet komma. Nora Harner Håheim skickade in ett välplacerat inlägg som Maggy Elizabeth Henschler mötte med pannan och bollen letade sin in i målet bakom Whyman. Tung för AIK som innan dess hade god kontroll på matchen.

I matchminut 91 plockades Wilma Öhman av från planen i hemmalaget, och in kom i stället Amanda Altheden.

AIK gjorde det man kunde för att återta ledningen under matchens slutskede, man lyckades tog aldrig ta sig till några riktiga farliga målchanser och när domare Johansson blåste i pipan föll AIK-spelarna till marken i besvikelse.

Nästa gång vi ses är på Skytteholms IP den 12 oktober när det vankas derby på Skytteholms IP. Djurgårdens IF står för motståndet och avspark sker kl 15:00. Köp dina biljetter här.

Text: Freddy Montan