Cupderbyt mot Djurgården slutade oavgjort

2024.03.24, kl 17:11
AIK hamnade tidigt i underläge i matchen, men efter mål av Moa Sjöström och Patrícia Fischerová hade man inte bara kvitterat utan även vänt derbyt till ledning. Djurgården skulle dessvärre komma tillbaka och kvittera matchen till 2–2 i slutskedet av den andra halvleken – vilket också blev slutresultatet.

Inför den sista gruppspelsmatchen på Grimsta IP var förutsättningarna för AIK klara. En seger var ett måste för att ha en möjlighet att kvalificera sig från gruppspelet. Men vid vinst var det flera parametrar som behövde gå åt AIKs fördel för att ta sig vidare. Bland annat var Hammarby och Kif Örebro DFF tvungna att spela oavgjort eller vid en vinst för Kif Örebro DFF behövde AIK plocka in tre mål på dem.

Chefstränare Jesper Björk formerade följande elva i derbyt: Serina Iddrisu Backmark – Monica Hagström, Jennie Nordin, Patricia Fischerova, Ellen Schampi – Daniella Famili, Michelle Rojas Flores, Felicia Saving – Beata Olsson, Adelisa Grabus, Moa Sjöström.

Kl 15:00 sparkade Michelle Rojas Flores igång matchen på ett kallt Grimsta IP. Matchen inleddes med att båda lagen fick hålla i bollen och känna lite på varandra genom att mest rulla runt bollen i backlinjen. Redan i den fjärde minuten var domare Sara Wiinikka nere och rotade i fickan och tog fram det gula kortet och tilldelade det AIKs Rojas Flores som precis rivit ner en motståndare för att stoppa en kontring. Flera gånger i inledningen av matchen visade AIK att det var derby och gick hårt in i flera dueller. Djurgården hade matchens första farliga läge med en nick på en hörna men som Serina Backmark i AIK-buren kunde parera bort. AIK var uppe och hotade på kontringar flera gånger de första tio minuterna med bland annat ett skott utifrån av Moa Sjöström, men utan att vara riktigt kliniska i avslutningslägena. Lagkapten Jennie Nordin var allra mest taggad och åkte dessutom på matchens andra gula kort i den elfte minuten efter att ha gått in tufft i en duell.

Matchens första mål skulle komma i den 15:e minuten för hemmalaget, efter ett inlägg mot bortre stolpen som skickades in igen på nytt och nådde fram till Olivia Ländin Sjöblom som kunde lobbnicka in ledningsmålet. AIK skulle svara väldigt kort därefter i den 19:e minuten när Adelisa Grabus kunde hitta fram till Sjöström fri med målvakten och efter lite flipperspel på mållinjen kunde AIK tillslut få in kvitteringsmålet. Efter kvitteringen hade matchen satt sig lite där Djurgården rullade runt bollen mycket på egen planhalva och där AIK var vassa på omställningar. Mellan minut 25 och 40 stod matchen väldigt mycket och vägde där inte något av lagen skapade särskilt farliga lägen. AIK fortsatte att gå in tufft i dueller och drog på sig flera frisparkar mitt på planen. Djurgården fick ett farligt läge precis i slutet av första halvlek efter att ha vunnit bollen precis utanför AIKs straffområde men skottet hade mer att önska och hamnade rakt i famnen på Backmark. Oavgjort i derbyt efter 45 minuter spel.

AIK inledde den andra halvleken med en hög press och genom ett aggressivt spel, som skulle ge utdelning redan efter ett par minuter. AIK fick en frispark på offensiv planhalva som nådde fram till Beata Olsson på vänsterkanten som skickade in bollen längs backen och den nådde fram till Patricia Fischerova som kunde skicka in ledningsmålet för bortalaget. Parallellt med AIK:s ledningsmål utökade även Hammarby i sin match till 3-1, vilket gjorde att i det läget skulle det krävas mycket för att AIK skulle ta sig vidare till slutspel. Trots det fortsatte AIK att ligga på med sitt aggressiva presspel. I matchminut 57 fick Felicia Saving syna matchens tredje gula kort efter att ha stoppat en kontring på mittplan. Minuten efter fick AIK ett jätteläge att utöka till 3-1 när Beata Olsson fick bollen precis utanför straffområdet och klippte till på ett, men skottet letade sig utanför stolpen. Samme Olsson fick ytterligare ett läge att göra 3-1 bara några minuter senare med ett volleyskott i straffområdet. Dock utan vidare resultat. AIK:s första byte i matchen kom i den 62:e minuten när Jesper Björk valde att ta av Daniella Famili till förmån för Ella Reidy. I den 67 matchminuten hade Rojas Flores ett farligt skottläge utanför straffområdet som tippades över ribban av målvakten. I det här läget hade AIK flera bra kontringsmöjligheter när Djurgården tryckte på för en kvittering. Nästa byte i AIK blev i den 73:e minuten när Villemo Dahlqvist ersatte Rojas Flores. Efter bytet klev AIK ner aningen och låg i försvarspositioner där de lät Djurgården rulla runt bollen utan att släppa till något direkt farligt mot mål. I matchminut 80 stod AIK för ett dubbelbyte där Olivia Lindstedt och Silja Jaatinen byttes in mot Felicia Saving och Ellen Schampi. Två minuter senare fick Djurgården ett bra läge att kvittera genom nick men Backmark sträckte ut sig och fick bollen utanför stolpen. Men på hörnan som följde fick Djurgården in kvitteringsmålet genom en helt fristående Matilda Plan. Försvaret hängde in med i markeringen och Plan kunde enkelt sätta dit 2-2 med drygt sju minuter kvar av matchen. Det blev ingen forcering från AIK:s sida efter Djurgårdens kvitteringsmål och slutresultatet skrevs till 2-2.

Det blev en andraplats i gruppen för AIK:s del på fyra poäng. Tre poäng bakom ettan Hammarby och AIK missar därmed slutspel. AIK får ladda om till seriepremiär söndagen den 14 april när Kristianstads DFF kommer på besök på Skytteholm. Vi ses där!

Text: AIK Fotboll