Årets första trepoängare för damlaget

2023.04.22, kl 18:10
Efter två inledande 0–0-matcher kom under lördagen AIK:s första trepoängare i Elitettan 2023.
Hemma på Skytteholms IP inledde Matilda Nildén målskyttet redan i den andra matchminuten innan Adelisa Grabus fyllde på med dubbla fullträffar. Slutresultatet mot Mallbackens IF skrevs till 3–0 (2–0) inför 288 åskådare.
BW0A97311

AIK:s startelva mot Mallbackens IF.

Chefstränare Jesper Björk annonserade två ändringar i sin startformation jämfört med 0–0-matchen borta mot Alingsås helgen innan. In i laget kom Moa Sjöström och Daniella Famili medan Mercy Söderling och Sara Nordin förpassades till bänken, vilket gav följande startelva: Serina Backmark – Monica Hagström, Jennie Nordin (K), Sara Parkner, Annika Svensson – Daniella Famili, Olivia Lindstedt, Michelle Rojas Flores – Moa Sjöström, Adelisa Grabus, Matilda Nildén.

Skytteholms IP bjöd på en försmak av sommarväder och det var hemmalaget AIK som inledde klart hetast i solskenet. Efter att ha startat säsongen med två mållösa matcher var det ett ett svartgult lag som var hungrigt på nätkänning – och utdelningen skulle inte låta vänta på sig. Moa Sjöström tackade för förtroendet från tränarteamet när hon bröt sig in i straffområdet från sin högerytterposition och slog in bollen centralt. Via en Mallbackenförsvarare letade sig bollen fram till Matilda Nildén som nöp till direkt med ett markskott och vi hade 1–0 till AIK innan matchklockan tickat upp till två spelade minuter.

AIK-dominansen var total även efter ledningsmålet och det kändes bara som en tidsfråga innan nästa måljubel skulle bryta ut. Svaret på den frågan var matchminut 22 och det kom till efter ett misstag från Matilda Nurmi i gästernas mål. Adelisa Grabus högg påpassligt när Nurmi, långt utanför eget straffområde, blev övermodig. Grabus stal helt enkelt bollen, lade i högsta växel och kunde defilera in mot den tomma målburen innan hon enkelt rullade in 2–0. Efter ett par skadefyllda säsonger var det här ett minst sagt efterlängtat mål för Elitettans skytteligavinnare från säsongen 2020 – hennes första på 889 dagar.

AIK:s försprång i halvtid borde ha varit ännu större. Allra närmast ett 3–0-mål var Monica Hagström fem minuter före paus, men hennes distansskott studsade ribba ut.

Precis som i den första halvleken rivstartade AIK i den andra akten. Från vänsterkanten löpte Matilda Nildén sig loss, in i straffområdet och serverade Adelisa Grabus som på ett tillslag satte bollen i nät och det var 3–0 i matchminut 49.

AIK fortsatte ha total kontroll över matchen och gästerna från Värmland hade svårt att hota hemmaförsvaret. Istället var Daniella Famili centimetrar från att skjuta 4–0, men hennes rappa skott tog i stolpen.

Efter en dryg timmes spel genomförde AIK ett trippelbyte då Wilma Ljung Klingwall, Sara Frigren och Emelie Jansson ersatte Adelisa Grabus, Daniella Famili och Annika Svensson. Under slutkvarten kom även Sara Nordin och Mercy Söderling in i spel. Värmen i kombination med att matchen i princip var avgjord gjorde att tempot gick ner lite mot slutet. Efter tre tilläggsminuter blåste huvuddomare Cecilia Ekwall av matchen och majoriteten av de 288 åskådarna på plats fick jubla över tre poäng. Segern innebär att AIK, fortsatt utan insläppt mål, tog ett rejält kliv uppåt i den jämna tabellen och återfinns efter tre omgångar på sjätte plats med fem inspelade poäng.

Nästa utmaning för AIK:s del är bortamatch mot BK Häcken B, söndagen den 30 april. Därefter är laget tillbaka på Skytteholms IP för match mot Gamla Upsala SK, lördagen den 6 maj. Biljetter till den matchen finns att köpa via den här sidan.

Text: Olle Östman