Andra cupmötet med Mjällby AIF

2024.03.06, kl 13:57
När AIK på lördag spelar kvartsfinal i Svenska cupen 2023/2024 så står Mjällby AIF för motståndet nere på Listerlandet. Matchen spelas på Strandvallen och det är endast andra gången genom tiderna som lagen stöter på varandra i det inhemska cupspelet. Det är dags att bege oss tillbaka i AIK-historien.

Annons:

Vi beger oss tillbaka till onsdagen den 8 juli 2009 då AIK, på tredje plats i Allsvenskan, mötte Mjällby AIF i kvartsfinalen av Svenska cupen inför 6 661 åskådare på Strandvallen i Hällevik i Blekinge. Mjällby AIF låg vid tillfället etta i Superettan och kom till matchen med ett stort självförtroende efter att tre dagar tidigare besegrat Falkenbergs FF med 3–1 på bortaplan. Hemmalaget satte full fart från start och påeldade av en entusiastisk publik tog de initiativet i matchen. I den andra matchminuten fick hemmalaget en frispark i bra läge, men bollen sköts över AIK-målet av mittfältaren Emanuel Svensson. Hemmalaget skulle dock ta ledningen efter ett snabbt anfall i den åttonde matchminuten som avslutades av skytteligaledaren Erton Fejzullahu efter att han kommit först på sin egen retur. AIK skapade sin första riktiga målchans fem minuter senare då Gabriel Özkan drog iväg ett volleyskott. Efter chockstarten kom AIK mer och mer in i matchen och i den 20:e matchminuten missbedömde högerbacken Daniel Ivanovski en boll som Martin Kayongo-Mutumba fångade upp, men försvaret fick undan bollen innan AIK-spelaren kom fri.

Fyra minuter senare slog Gabriel Özkan ett inlägg från högerkanten och Daniel Ivanovski tog det nästan lite för kyligt då han med tre AIK:are i närheten bröstade ner bollen till målvakten Mattias Asper. Det blev mer och mer AIK – efter inledningskvarten då Mjällby var riktigt bra – och i den 27:e matchminuten var det nära kvittering då Mauro Iván Obolo kom högst på en hörna, men bollen gick rakt på Mattias Asper, en av AIK:s guldhjältar 1998. Dulee Johnson fick publiken att dra på smilbanden då han lite senare tunnlade domaren Håkan Jonasson från Helsingborg.

I den 39:e matchminuten var AIK:s jakt på kvittering över då Bojan Djordjic slog ett perfekt inlägg från vänsterkanten som Mauro Iván Obolo nickade in bakom Mattias Asper och det var 1–1 på resultattavlan. AIK-delen av publiken jublade och eldade på med ”framåt stolta AIK”. Lite mer än en minut senare föll Obolo i straffområdet, men domaren bedömde att situationen skett utanför straffområdet och blåste för frispark. Jorge Ortíz slog dock frisparken rakt i muren. I slutminuten var Dulee Johnson nära att nicka in ett ledningsmål för AIK, men bollen gick över ribban. Efter en stark inledning av Mjällby AIF så tog AIK över totalt under den avslutande halvtimmen i första halvlek.

Om det var hemmalaget som rivstartade den första halvleken så var det AIK som gjorde detsamma i den andra halvleken. Matchklockan hade inte ens tickat iväg fyra minuter då Bojan Djordjic med en genialisk passning hittade Gabriel Özkan djupt ner till höger i straffområdet. “Gabbe” spelade in bollen till en fristående Martin Kayongo-Mutumba som satte 2–1 till höger om Mattias Asper. Bojan Djordjic var riktigt pigg i den första halvleken och inledde den andra akten likadant.

Mjällby AIF hade nu helt fallit ur matchbilden, men i den 58:e matchminuten fick mittfältaren Patrick Osiako på ett kanonskott från långt håll som Daniel Örlund räddade till hörna. Åtta minuter senare fick forwarden Marcus Ekenberg ett bra läge och fick iväg ett tungt skott som Örlund återigen parerade till en ny hörna. Med 20-25 minuter kvar inledde hemmalaget en offensiv för att få till en kvittering. Kvitteringen hängde i luften i den 70:e matchminuten då Marcus Ekenberg fick ett gyllene läge efter inlägg från inhopparen Adam Berner, men bollen gick till ännu en hemmahörna. Minuten senare kom Erton Fejzullahu och Ekenberg i en snabb kontring, men Fejzullahu höll i bollen lite för länge och domaren signalerade för offside när Ekenberg lobbade in bollen i AIK-målet. Marcus Ekenberg var nu planens hetaste spelare och i den 76:e matchminuten fick han iväg ett skott som Daniel Örlund räddade, men bollen gick sedan under honom och precis utanför stolpen till Mjällbys sjunde hörna. 2–2 hängde verkligen i luften…

AIK jämnade de kommande minuterna ut spelet i takt med att hemmalagets ork tröt lite och inhopparen Saihou Jagne hade en bra chans att avgöra matchen, men lyckades inte. Dulee Johnson drev fram bollen i slutskedet och spelade in den mot “CH” Jagne och Martin Kayongo-Mutumba, men försvaret rensade bort bollen. Fjärdedomaren Patrik Magnetorp signalerade för tre stopptidsminuter medan AIK-supportrarna hejade på det för dagen helt vitklädda bortalaget och jublet steg mot skyn när domaren till slut blåste av matchen och förkunnade att AIK var klara för semifinal. Semifinalen mot BK Häcken vanns med 3–2 efter förlängning och den dramatiska matchen följdes upp av en finalseger mot IFK Göteborg (2–0) inför 24 365 åskådare på Råsunda fotbollstadion i Solna.

Text: Stefan Mellerborg

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll