AIK vidare till kvalomgång två

2017.07.06, kl 23:57
AIK gjorde processen kort med motståndarna KÍ Klaksvík från Färöarna när returmötet mellan lagen i den första kvalomgången till Uefa Europa League avgjordes på torsdagen. Gnaget vann med 5-0 (5-0) efter bland annat tre mål av Eero Markkanen.

Efter det mållösa första mötet mellan lagen i Tórshavn på Färöarna för en vecka sedan var det ett något pressat AIK som klev in till kvällens tillställning. Förväntningarna var att gästerna skulle ligga väldigt lågt och tätt i sitt försvarsspel, och att utmaningen för hemmalaget skulle bestå i att luckra upp motståndarnas försvarslinjer. Det stämde i mångt och mycket också överens med hur matchen gestaltade sig, och AIK försökte i den första halvleken också att hålla uppe tempot i matchen så långt det bara gick.

Det underlättade naturligtvis också att man fick utdelning närmast omgående. Efter att ha skapat sin första målchans redan i den första minuten, Kristoffer Olsson skarvade ett inlägg från vänster, men utanför den gången, lyckades man spräcka nollan redan i den tredje matchminuten. Stefan Ishizaki drog till på halvvolley på en andraboll, och som skott var det väl egentligen ganska misslyckat, men bollen tog en studs i straffområdet och dök sedan ned perfekt bakom KÍ:s backlinje där en välplacerad Eero Markkanen distinkt dunkade upp 1-0 i nättaket.

Det tidiga ledningsmålet innebar också proppen ur för AIK, och 2-0 skulle komma blott tre minuter senare. Ett inlägg från höger nådde pannan på Denni Avdic, som nickade ner bollen mot Markkanen som återigen var klinisk i avslutet och stötte in 2-0 i krysset. Mellan de båda målen hade dock gästerna lyckats skapa sig en hyfsad målchans via ett långskott som orsakade Oscar Linnér vissa problem, men returen kunde hemmaförsvarare rensa undan. Och utöver den chansen hade gästerna knappt något mer att komma med framåt i den första halvleken.

Istället ångade Gnaget på framåt. Matchen var bara en dryg kvart gammal när man utökade ledningen ytterligare. Anton Salétros satte igång spelet snabbt på en vänsterhörna genom att spela bollen till Stefan Ishizaki strax utanför straffområdet, omarkerad fick Ishizaki avlossa högern, och fick iväg ett tungt pressat skott mot den första stolpen, som via KÍ-målvaktens händer letade sig in i mål till 3-0.

Och vid det här laget var känslan nästan att det var mål i vart och vartannat anfall för AIK. Kristoffer Olsson skulle komma att göra 4-0, hans första mål i AIK-tröjan, i den 24:e minuten när en motståndarförsvarare olyckligt styrde in Olssons, i ärlighetens namn, annars ganska beskedliga träff. Därefter dröjde det hela 18 minuter, den längsta målfria perioden under första halvlek, innan AIK även prickade in 5-0 i den 42:a minuten. Efter ett långt bollinnehav rullade man upp ett mönsteranfall när man kombinerade sig genom motståndarnas backlinje, innan Eero Markkanen kunde avsluta det hela genom att enkelt placera in bollen förbi en överspelad målvakt. Det målet blev också ganska signifikativt för den klasskillnad som rådde mellan lagen, så snart AIK skruvade upp tempot hade motståndarna enorma problem att hänga med. Däremot stod man emot tämligen väl så länge tempot förblev lågt.

Och lågt tempo skulle det komma att bli mer än nog av i den andra halvleken, som i bjärt kontrast till den första vart påtagligt händelsefattig. AIK kontrollerade boll mycket och väl, men skapade egentligen bara ett par hyfsade skottförsök under den andra halvleken, varav inget träffade mål. Istället var gästerna faktiskt nära att i alla fall få snygga till siffrorna med en halvtimme kvar, när man på ett dubbelt inläggsläge fick en fin nickchans i straffområdet, men Oscar Linnér lyckades stå på rätt plats på nytt och hålla sin nolla intakt.

AIK kunde istället lugnt och behagligt spela av den andra halvleken, konserverandes en gnutta energi till den allsvenska omgången på söndag, och konstatera att man är vidare till kvalomgång två i årets Uefa Europa League.

Text: Jonathan Storm