AIK vände och vann i årets första match

2020.01.18, kl 16:53
AIK låg under med 0-1 i paus mot IF Karlstad Fotboll inför 3 292 åskådare på Skytteholms IP i Solna, men när den andra halvleken var över hade AIK vänt till seger. Felix Michel nickade, på Sebastian Larssons vänsterhörna, in kvitteringen i den 62:a minuten och tio minuter senare tryckte Jasir Asani med vänsterfoten in segermålet.

Det var välfyllda läktare och ett skönt januariväder då AIK inledde matchandet på Skytteholms IP under försäsongen 2020. För motståndet stod IF Karlstad Fotboll, en nybildad klubb efter en sammanslagning av Karlstad BK och Carlstad United BK. AIK hade en stor matchtrupp på plats då man anmält 25 spelare till matchen. Den stora truppen innebar att vi i princip skulle få se ett AIK-lag per halvlek då många byten var planerade. AIK inledde med en startelva som innehöll tio a-lagsspelare samt backen Robin Tihi. Jublet var enormt från läktarplats då lagkapten Henok Goitom och hans mannar presenterades för de 3 292 åskådarna på plats.

AIK ställde upp i en ny 3-4-3-formation och man hade en högre utgångsposition än i flertalet matcher 2019. Den första rejäla målchansen kom i den 13:e matchminuten då Saku Ylätupa från vänsterkanten hittade Henok Goitom i straffområdet, men det snabba avslutet gick över målet. AIK hade mycket boll inledningsvis och i den 24:e matchminuten var det Bilal Husseins tur att prova skottlyckan då han efter en frispark sköt hårt, men avslutet gick, likt lagkapten Goitoms en stund tidigare, en bit över målet. Två av de piggaste spelarna i den första halvleken var vänsterkantens Eric Kahl och Saku Ylätupa och duon var i den 34:e matchminuten nära att ge AIK ledningen. Eric Kahl tog sig snabbt fram på sin kant innan han med en elegant passning hittade inlöpande Saku Ylätupa i straffområdet, men bollen var lite för hård för att kontrollera och den rann ut över kortlinjen.

I den 38:e matchminuten slog Saku Ylätupas AIK:s fjärde hörna, varav tredje från höger, och vid den främre stolpen hittade han Karol Mets som från nära håll nickade bollen i stolpen. Matchens klart bästa målchans och endast centimetrar ifrån att den estländske backen hade blivit AIK:s förste målskytt 2020. Istället för 1–0 till AIK var det i den efterföljande minuten AIK:s målvakt Budimir Janošević som överraskande fick hämta ut bollen ur målet. I vad som var IF Karlstad Fotbolls första riktiga anfall så tog sig vänsterbacken Lukas Rhöse fram längs vänsterkanten och slog in en boll till Rasmus Gerhardsson Arvidsson som helt fri enkelt kunde stöta in bollen i det tomma målet. Minuten därefter borde AIK ha kvitterat då Henok Goitom fick ett jätteläge i fritt läge framför mål, men målvakten Oscar Jonsson svarade för en benparad på avslutet. Efter 45 minuters spel blåste domaren Fredrik Hansson av halvleken och trots ett massivt spelövertag och bollinnehav var det gästerna som ledde matchen.

AIK gjorde åtta byten inför den andra halvleken då Daniel Granli, Per Karlsson, Sebastian Larsson, Rasmus Lindkvist, Felix Michel, Robert Lundström, Jasir Asani och Erick Otieno ersatte Karol Mets, Panajotis Dimitriadis, Enoch Kofi Adu, Robin Tihi, Bilal Hussein, Heradi Rashidi, Eric Kahl och Henok Goitom. Sebastian Larsson bar lagkaptensbindeln under den andra halvleken. Det dröjde inte många minuter av halvleken innan det gick ett sus i publiken, detta efter att Erick Otieno bjudit på en stark och framför allt snabb rusch längs vänsterkanten. I den 53:e matchminuten spelade Robert Lundström in bollen till Saku Ylätupa i straffområdet, men avslutet gick strax utanför stolpen. Två minuter senare borde det ha varit 2–0 till IF Karlstad Fotboll då man efter en snabb kontring gav Oskar Alvers öppet mål, men på något sätt slog han från nära håll bollen för nära Budimir Janošević och AIK-målvakten gavs möjligheten att svara för en spektakulär räddning då han vände i luften och fångade in bollen.

I den 59:e matchminuten var det dags för ett dubbelbyte i AIK då Saku Ylätupa och Daniel Mushitu ersattes av Maxim Sainte och Noah Tesfai. I den 62:a matchminuten missbedömde målvakten Oscar Jonsson ett avslut från Noah Tesfai och bjöd AIK på en vänsterhörna. Sebastian Larsson slog den mot den främre stolpen där Felix Michel kom upp högst och nickade via marken in bollen vid stolpen och 1–1 var ett faktum.

Tio minuter senare hade AIK vänt ett underläge till ledning. Felix Michel slog från sin mittfältsposition en underbar genomskärare till framrusande Erick Otieno på vänsterkanten och han spelade bollen vidare in i straffområdet. Bollen studsade fram till Jasir Asani som tog emot och med vänsterfoten placerade in bollen i det vänstra hörnet. Stort jubel och 2–1 till AIK efter det första målet av lånet från FK Partizani. I den 76:e matchminuten ersattes Rasmus Lindkvist av Axel Karlsson i vad som blev AIK:s sista byte i matchen. AIK kontrollerade matchbilden under avslutningen och det var i slutminuterna nära ytterligare AIK-mål. I den 87:e matchminuten nådde ett långt inlägg fram till Daniel Granli som gick upp och nickade, men bollen gick metern utanför den högra stolpen. Tre minuter senare tog sig Robert Lundström in i straffområdet och sköt ett skott som målvakten parerade till en resultatlös kort högerhörna.