AIK tappade i tabelltoppen

2019.10.12, kl 18:27
AIK förlorade den viktiga derbymatchen mot Hammarby IF FF med 1–2 (0–1) inför 2 432 åskådare och är därmed sex poäng ifrån en plats i Damallsvenskan 2020 med två omgångar kvar av Elitettan. Nicole Odelberg Modin svarade för AIK:s mål på Hammarby IP då hon nickade in kvitteringen i den 72:a minuten, men hemmalaget avgjorde efter en straffspark fyra minuter senare.

Det var en fin inramning då lagen äntrade nya Hammarby IP inför välfyllda läktare. Sammanlagt var 2 432 personer på plats för toppmötet i Elitettan vilket var årets högsta publiksiffra i landets näst högsta serie. Det var hemmalaget som från avspark tog initiativet påeldade av en röststark klack på den östra långsidan. I den femte minuten slog Kajsa Kjellander en långboll från AIK:s planhalva mot högersidan av offensivt straffområdet. Bortalagets skyttedrottning Therese Simonsson smet in bakom ryggen på mittbacken Fanny Johansson, men nådde inte bollen innan den fångades upp av den före detta AIK-målvakten Britta Elsert Gynning. Minuten därefter var det nära hemmaledning efter att Ellen Gibson på högerkanten snappat upp en dålig passning från AIK:s backlinje. Hemmaspelaren sköt direkt ett bra skott från långt håll mot det vänstra krysset, men AIK:s målvakt Lovisa Koss svarade för en bra parad och styrde bollen till en hörna. Vänsterhörnan slogs av den tidigare AIK-junioren Hanna Lundkvist och hon fick i andraläget tillbaka bollen och måttade ett nytt inlägg mot lagkapten Emma Jansson som nickade bollen precis över ribban.

Det var klar fördel spelmässigt för Hammarby IF FF och man kontrollerade mittfältet och kom i ständiga anfall längs kanterna. I den elfte minuten spelade Filippa Graneld från högerkanten in bollen i AIK:s straffområde och den studsade farligt nära AIK-målet, men gick ett par decimeter utanför Lovisa Koss vänstra stolpe och till en resultatlös hörna. I den 16:e minuten slog Hanna Lundkvist ett inlägg från höger som nådde Emma Jansson framför mål, men hennes volleyavslut täcktes förtjänstfullt av Kajsa Kjellander vilket gjorde att Lovisa Koss enkelt kunde fånga in bollen framför mål. AIK var klart störda av hemmalaget och kom inte alls upp i eftersökt nivå och man flyttade upp vänsterbacken Matilda Rosqvist högre i planen för att få ett bättre grepp på spelet.

Efter en knapp halvtimmes spel skulle Hammarby IF FF tilldömts en vänsterhörna efter att Emma Jansson lyft in ett inlägg som via Madeleine Tegström gick över sidlinjen, men i en match som präglades av många märkliga domslut så dömdes det istället inspark för AIK. Efter att AIK under en tiominutersperiod jämnat ut spelet så kom hemmalaget tillbaka igen. I den 33:e minuten slog hemmalagets bästa spelare Hanna Lundkvist ett nytt bra inlägg som gick framför AIK-målet, Emilia Larsson smet på insidan av Kajsa Kjellander och fick på en perfekt nick som gick in till höger om AIK:s målvakt. 1–0 och Hammarby IF FF hade därmed kopplat ett starkt grepp om den åtråvärda allsvenska platsen. Under resten av halvleken kändes det som om Hammarby IF FF jagade ett andra mål vilket tyvärr inte hade varit orättvist då det var en svag AIK-halvlek utan något offensivt spel alls.

AIK gjorde en ändring inför den andra halvleken då F18-landslagsspelaren Wilma Ljung Klingwall ersatte högerbacken Kajsa Kjellander och tog en plats på det centrala mittfältet. Bortalaget såg ett tag ut att spela med en offensiv 3-4-3-formation med Johanna Lindell, Therese Simonsson och Nicole Odelberg Modin i frontlinjen. Spelmässigt var det omgående en stor skillnad jämfört med den första halvleken och i den andra spelminuten kom Johanna Lindell fram i ett farligt avslutsläge utanför straffområdet, men skottet gick ett par meter utanför den bortre, högra stolpen. AIK spelade plötsligt klart mer aggressivt och efter en knapp timmes spel tog sig Sophia Redenstrand fram på vänsterkanten efter att passerat Helén Eke. AIK:s nummer 11 tog sig in i straffområdet och ner till kortlinjen där hon försökte hitta in till Johanna Lindell och Therese Simonsson framför mål, men Britta Elsert Gynning fångade in bollen i den tighta situationen.

Efter en bra kvart tappade AIK greppet om den andra halvleken och hemmalaget fick andas ut igen. I den 66:e minuten lyfte Hanna Lundkvist in en hörna från vänster som nästan nådde huvudet på Emma Jansson vid den bortre stolpen, men hon nådde inte den skruvade bollen som gick till inspark istället. I den 72:a minuten lyfte Therese Simonsson in en vänsterhörna i Hammarbys straffområde som rensades bort av en försvarare medan AIK:s finländska mittback Eva Nyström låg kvar på marken. Spelet fortgick och Matilda Rosqvist slog ner bollen mot kortlinjen på vänster sida där Elsa Törnblom undvek offsidefällan och hann upp bollen. AIK-mittfältaren slog omgående ett perfekt inlägg mot mitten av straffområdet där Nicole Odelberg Modin dök upp och med en välplacerad nick från ca sex meter som satt otagbart i det vänstra hörnet var det utjämnat till 1–1 på Hammarby IP.

AIK behövde dock ett mål till då tabellsituationen mer eller mindre krävde tre poäng för att Gnaget skulle kunna utmana om en plats i Damallsvenskan 2020. Målet följdes nästan omgående av en märklig situation efter en AIK-hörna där inhopparen Astrid Larsson ohotad kunde avancera i nästan 80 meter längs hela vänstersidan utan att AIK-spelarna sparkade ut bollen till inkast och det skulle straffa sig. Astrid Larsson spelade in till Jonna Ståhl som med fart tog sig in i AIK:s straffområde och hakades upp av både Madeleine Tegström samt Nicole Odelberg Modin innan hon föll. Domaren tvekade inte utan pekade på straffpunkten dit Emma Jansson klev upp och satte bollen lite till vänster om Lovisa Koss. Ett mycket tungt mål som gjorde AIK:s uppförsbacke enorm då det mer eller mindre krävdes två mål för att hålla drömmen vid liv. AIK-ledningen valde direkt efter baklängesmålet att byta in Emma Engström istället för Nicole Odelberg Modin.

AIK försökte pressa under avslutningen, men det fanns ingen riktig kraft i laget denna eftermiddag och hemmalaget kunde hålla undan relativt enkelt. I den 92:a minuten kom den stora chansen till kvittering. Matchens kanske piggaste AIK-spelare Sophia Redenstrand frispelades av Eva Nyström till vänster i straffområdet och knuffades i ryggen av inhopparen Alma Nygren som dessutom fällde AIK-spelaren bakifrån då hon själv tappade balansen av den egna knuffen. Efter några sekunders tvekan valde domaren att med en extremt tveksam gest slå ut med armarna och inte tilldöma AIK en rättmätig straffspark. Den uteblivna signalen fick AIK:s assisterande tränare att protestera och han sändes bort från bänken. Efter exakt fyra minuters stopptid blåste domaren av matchen och AIK är med två omgångar kvar av Elitettan sex poäng efter andraplacerade Hammarby IF FF efter dagens 1–2-förlust.