AIK föll på Guldfågeln Arena

2022.04.02, kl 00:00
AIK förlorade bortamatchen mot IFK Kalmar med 1–3 (0–2). Trots Honoka Hayashis reducering i den 80:e matchminuten blev tvåmålsskytten Juliette Kemppi och hennes lagkamrater numret för stora för AIK.

Efter en minst sagt stark AIK-insats i premiären var det dags för säsongen första tävlingsmatch på bortaplan. Under torsdagen reste laget till söderut för att vara så väl förberedda inför matchen mot nykomlingen, IFK Kalmar. Glädjande inför matchen på Guldfågeln Arena i Kalmar var att AIK:s anfallare Adelisa Grabus var tillbaka i truppen – efter att ha dragit på sig en långtidsskada under uppvärmningen mot Djurgårdens IF under fjolårssäsongen. I övrigt var AIK:s startelva och trupp snarlik den uppställningen som fanns med vid premiären mot Kif Örebro DFF. I hemmalaget IFK Kalmar fann vi den tidigare AIK-kaptenen Hallbera Gísladóttir som tagit sig från huvudstaden till Småland under vintern. IFK Kalmar inledde säsongen med en 1–4-förlust mot Kristianstads DFF.

Klockan 19:00 blåste domare Lovisa Johansson igång matchen och vi hade en kylig kväll framför oss. Efter första kvarten var det svårt att få uppfattning av matchbilden då inget av lagen varken tog tag i taktpinnen eller rent tekniskt stod för någon briljans. Men när man tvivlade som mest, var det då det skulle slå till – och så med råge. Katie Pingel slog en genomskärare till Juliette Kemppi som till en början fick en ypperlig chans att ge smålänningarna ledningen. På efterföljande hörna kom så även utdelningen. Pingel vid hörnflaggan och högst på bollen mittbacken – Allison Pantuso. 1–0 till Kalmar efter 19 spelade minuter.

I den 25:e matchminuten fick AIK chansen att kvittera. Ytterbacken Caroline Murray var först på bollen efter en undanrensning. Med ett välplacerat inlägg mot bortre stolpe fanns både Matilda Nildén och Chinyelu Asher på plats – men trots det fina inlägget blev avslutet ett enkelt byte för Karina Kork i hemmamålet. IFK Kalmar visade sig ha stäm i under stora delar av första halvlek. Knappa kvarten efter 1–0-målet skulle så även mål nummer två komma. Från egen planhalva såg Amanda Persson en lucka genom AIK-försvaret och serverade Kemppi som var friställd för andra gången. Iskallt petade hon bollen i sidan och kunde vid det här tillfället sätta bollen i en öppen målbur. Första 45 kunde vi kort och gott konstatera var starkast av blåklädda IFK Kalmar.

AIK:s chefstränare Maiju Ruotsalainen inledde andra halvlek med ett byte. Anfallaren Matilda Nildén klev av och in med försvararen Evelina Finndell. Ett vinnande koncept? Ja det återstod att se. Den sedvanliga ytterbacken Linda Hallin sågs i vilket fall under andra halvlek längre upp i banan, på en position där hon spelat tidigare under karriären. Skulle AIK ha chans att ta poäng var det läge att börja gå för en forcering. Trots boll djupt in på egen planhalva återfanns tre spelare kvar vid mittplan i hopp om att ställa om. AIK var dock för dagen något tunna i straffområdet.

Honoka Hayashi gjorde mål i premiären och visst skulle japanskan även få utdelning idag. Likt senast stod hon på rätt plats, vid rätt tillfälle, och kunde från nära håll rulla in bollen till vänster av Karina Kork i IFK-målet. 2–1 på tavlan och matchen levde. Ja, åtminstone i några sekunder. För repliken från hemmalaget skulle komma – och det inom kort. Glädjedödaren hette Juliette Kemppi som fick målfira för andra gången för kvällen. AIK:s forcering orkade aldrig tillbaka och matchen slutade 3–1 till smålänningarna som tog sin första trepoängare i OBOS Damallsvenskan 2022.

Ett kortare landslagsuppehåll håller nu rum och AIK spelar sin nästkommande match mot BK Häcken FF den 15 april på Skytteholms IP. Har du inte köpt din biljett än – tipsar vi om att göra det på aikbiljett.se.

Text: Filip Wiklund