AIK besegrade IF Böljan med 2-1

2018.07.08, kl 11:00
AIK avslutade vårsäsongen med att besegra IF Böljan från Falkenberg med 2-1. Stor matchhjälte blev Therese Simonsson då hon slog in segermålet i den 83:e matchminuten efter ett friläge.
Startelvan

AIK:s startelva

Det var ett tabellmässigt pressat AIK som åkte ner till västkusten för att möta IF Böljan på Falcon Alkoholfri Arena. AIK som inte mäktat med att vinna på de fem senaste matcherna behövde verkligen få med sig tre poäng hem från vårsäsongens sista match för att inte tappa ännu mer mark mot toppen.

I AIKs mål debuterade Lovisa Koss, som värvades från IK Uppsala Fotboll inför säsongen. Hennes första ingripandet kom redan i inledningen av matchen när Böljan skickade in ett inlägg som Koss enkelt och ostört kunde plocka ner. Hon skulle närmast stå sysslolös långa stunder i matchen, för AIK tog snabbt över spelet och försökte tidigt få ner motståndarna i brygga.

AIK sökte flera gånger nå sin vindsnabbe forward Therese Simonsson i djupled. Flera gånger var det så nära att Simonsson sprintade till sig friläge, men antingen kunde en försvarare bryta i sista stund eller så var bollen för brant slagen.

Matilda Rosqvist, med sin uppoffrande spelstil, vann bollen centralt i banan och spelade vidare bollen mellan backarna till en framrusande Härdling som fri med målvakten försökte placera in bollen till höger om henne. Men Jasmine Strandberg gjorde en enastående reflexräddning och fredade sitt mål denna gång.

I mitten av första halvlek avtog AIKs spel under en kort period och man lät hemmalaget komma in i matchen. AIK slarvade mycket i uppbyggnadsfasen och Böljan kom allt högre upp i banan. Farligast blev det när ett inlägg, där hela försvarslinjen ropade på offside och var rosenrasande när flaggan inte kom upp, nådde en forward som försökte brösta med sig bollen i farten. Dock fick hon bollen för långt ifrån sig vilket gjorde att Lovisa Koss kunde komma ut och fånga upp bollen.

AIK skulle efter det återigen ta över kommandot i matchen. De allra flesta trodde nog att ledningsmålet var i hamn när Sandra Lindkvist hittade Therese Simonsson med ett mycket delikat inlägg, där Simonsson helt osjälviskt bröstade ner bollen till en fristående Madeleine Stegius. Stegius fick till ett bra avslut, men återigen stod Jasmine Strandberg för en makalös räddning.

Mållöst efter 45 spelade minuter men likt en boxningsmatch kändes det som att vitklädda AIK ledde på poäng. Men Böljan ville inte bjuda på något utan klev ut väldigt inspirerande till den andra halvleken. Och efter fem minuter skulle de få utdelning. En djupledsboll som Samantha Ammanuel försökte täcka ut till inspark ställde till det. Böljan-spelaren gav Ammanuel en knuff i ryggen, som stapplandes fick ut bollen till hörna men borde nog fått frispark med sig. Hörnan slogs mot första stolpen och damp ner till en Böljanspelare som skickade bollen mot mål, men Clara Härdling stod på mållinjen och räddade men inte bättre än att bollen gick till Vilma Rydell som från nära håll fick in bollen i målet.

Drygt tio minuter senare trodde AIK att de hade kvitterat när Therese Simonsson la in bollen i nät, men Clara Härdling lyckades inte hålla bollen på rätt sida kortlinjen enligt assisterande domaren. AIK fortsatte att jobba vidare för en utjämna matchen.

Kvitteringen skulle komma till slut. AIK bet sig kvar på offensiv planhalva och malde ner sitt motstånd som tvingades ta en frispark långt ut på vänsterkanten. Sandra Lindkvist slog ett bra inlägg där Madeleine Stegius sprang in framför sin försvarare och nickade in kvitteringen till vild glädje i laget. Kvitteringen verkade ta hårt på hemmalaget, då flera spelare låg uppgivna på gräset efteråt.

Strax efteråt löpte Clara Härdling sig loss längs vänsterkanten och avancerade in i straffområdet. Fri med målvakten försökte hon återigen placera bollen till höger om Jasmine Strandberg som svarade med en otrolig benparad. Strandberg var den enskilt bästa spelaren i Böljan, och såg på egen hand till att matchen var så jämn rent resultatmässigt som den var.

Avgörandet skulle komma med dryga tio minuter kvar av matchen. Inbytte Emma Engström plockade ner ett inlägg och med en elegant vrickning frispelade Therese Simonsson. Fri med målvakten gjorde Simonsson inte några misstag utan rullade bollen förbi målvakten. Om luften gått ur Böljanspelarna efter kvitteringen var detta ett oerhört tungt slag från AIK mot en liggande spelare.

AIK tog i och med vinsten första segern på fem matcher och gick in i sommaruppehållet tre poäng rikare.

Nästa hemmamatch: AIK – Lidköpings FK 4 augusti kl. 15:00, Skytteholms IP

Text: AIK Fotboll