5–0 för andra gången mot Sandvikens IF

2020.09.12, kl 16:58
För andra gången under 2020 vann AIK med 5–0 mot Sandvikens IF i Elitettan. Lördagens vinst på Jernvallen grundlades tidigt och AIK hade 2–0 efter 21 minuters spel. AIK:s mål gjordes av Adelisa Grabus (2), Sara Nordin, Rosa Kafaji och Clara Härdling.

Sandviken bjöd på ett grått höstväder då hemmalaget Sandvikens IF tog emot serieledande AIK. Pressen var extra hård på Sandvikens IF som inför matchen låg på nedflyttningsplats och ännu inte tagit en poäng på hemmaplan i de sex spelade hemmamatcherna. När lagen möttes efter midsommar på Skytteholms IP i Solna vann AIK med hela 5–0. Matchen spelades på Jernvallen som 1958 var värd för två VM-matcher.

AIK kopplade omgående greppet om matchen och parkerade på Sandvikens planhalva. I den femte matchminuten slog Evelina Finndell från mittcirkeln en utsökt boll mot Jenny Danielsson på vänsterkanten. Högerbacken klev upp för att bryta, men missade bollen helt och Danielsson fick fritt fram och tog sig in i straffområdet och avlossade ett skott som målvakten Tea Lundmark räddade, men inte bättre än att Adelisa Grabus kunde stöta in returen och AIK var i ledning. Tre minuter senare kom Johanna Lindell igenom till höger i straffområdet och försökte hitta Elitettans skyttedrottning framför mål, men försvaret höll undan denna gång.

Det tidiga baklängesmålet tvingade upp hemmalaget ur sin skyttegrav och man testade Milla-Maj Majasaari med ett par distansskott. Sara Nordin svarade för två nickmål i 2–0-segern mot Sunnanå SK och i den 14:e matchminuten var det nära att hon hittat rätt igen då hon kom upp bra på en vänsterhörna från Jenny Danielsson, men det blev ingen riktig träff med pannan. När matchklockan passerat 20 spelade minuter slog Fanny Johansson från vänsterbacksposition på egen planhalva en perfekt djupledsboll mot offensivt straffområde som Adelisa Grabus var först på. 1–0-skytten petade bollen förbi utrusande Tea Lundmark och blev sedan omkullsprungen av målvakten. Domaren Måns Carlsson tvekade inte utan pekade direkt på straffpunkten och drog även upp det gula kortet. Adelisa Grabus tog själv hand om elvameterssparken och satte bollen lågt till höger utom räckhåll för målvakten och det var 2–0 för serieledarna.

AIK kontrollerade resten av halvleken utan att förta sig. I den 44:e matchminuten bjöd Jenny Danielsson på fotbollsgodis då hon tog sig förbi Klara Spångberg på vänsterkanten, gick in i straffområdet och serverade Johanna Lindell vid den främre stolpen, men målvakten räddade avslutet till en hörna. Vänsterhörnan slogs av Jenny Danielsson och nådde Sara Nordin, men nicken gick över målet. Minuten därefter hade Rosa Kafaji ett bra avslut från den högra sidan i straffområdet, men målvakten svarade för en fotparad och fredade målet. 2–0 till AIK i paus.

Inför starten av den andra halvleken gjorde solen ett gästspel över Jernvallen. AIK arbetade fram en vänsterhörna efter drygt 30 sekunders spel och i andraläget efter serven spelade Linda Hallin ut bollen till hörnläggaren Jenny Danielsson som måttade ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen där Sara Nordin kom fram och forcerade in bollen i det öppna målet och matchen kändes i och med 3–0-målet avgjord. När matchklockan tickade upp mot 58 spelade minuter slog Jenny Danielsson in en hörna, AIK:s sjätte, från vänster som nådde Rosa Kafaji vid den främre stolpen och hon nickade in bollen i mål till 4–0. Innan spelet återupptogs gjorde bortalaget sitt första byte för eftermiddagen då Clara Härdling ersatte Johanna Lindell.

I den 72:a matchminuten var det nära nytt AIK-mål då Rosa Kafaji tog sig ner till kortlinjen på högersidan av straffområdet där hon slog in bollen till Linda Hallin som ca fem meter från mållinjen inte fick någon riktig träff och målvakten kunde enkelt rädda skottet. Två minuter senare genomförde AIK ett trippelbyte då Matilda Rosqvist, Adelisa Grabus och Linda Hallin ersattes av Kajsa Kjellander, Piyatida Somkumpee och Emma Santamäki. I den 75:e matchminuten slog Jenny Danielsson ett inlägg från högerkanten, dit hon flyttat efter trippelbytet. Inlägget nickades upp i luften av en försvarare och när bollen föll ner mot planen igen så satte Rosa Kafaji fram ena benet och bollen gick till Clara Härdling som drog till direkt och 5–0 var ett faktum.

Sara Nordin var nära att öka på ledningen både i den 78:e och i den 79:e matchminuten då hon nickade hörnor från Jenny Danielsson, men målvakten respektive en försvarare stoppade avsluten på mållinjen. I den 81:a matchminuten gjorde AIK sitt sista byte då Evelina Finndell lämnade planen till förmån för Emma Becker. De sista minuterna blev något händelsefattiga, förutom ett skott från Rosa Kafaji som nästan resulterade, då matchen sedan länge var avgjord och efter lite mer än tre stopptidsminuter blåste domaren Måns Carlsson av matchen. Matchens lirare var AIK:s Jenny Danielsson som gjorde lite som hon ville med motståndarna på sin vänsterkant. Hon kryddade också insatsen med tre målgivande passningar. Ett extra plus i matchen till domarinsatsen som troligen var den bästa under säsongen.