Inhopparna avgjorde med kvarten kvar

2017.11.04, kl 17:53
AIK vann den viktiga bortamatchen mot Hovås Billdal IF efter att inhopparen Petra Sundqvist gjort matchens enda mål i den 76:e minuten. En seger var ett måste om AIK ville ha kvar teoretiska chanser till att kunna nå andraplatsen och därmed kvalificera sig för spel i Damallsvenskan 2018.

Förutsättningarna inför matchen var solklara. Tre poäng var ett måste för att hoppet skulle leva om en allsvensk plats nästa säsong. Trots detta var det hemmalaget som huserar sist i tabellen som inledde bäst. Två gånger om var det nära att hemmalaget tog ledningen. Först genom en nick som gick strax över ribban och sedan genom en frispark som tvingade den annars stundtals sysslolösa målvakten Hanna Persson till en bra reflexräddning. Först efter tio minuters spel tog AIK över taktpinnen som de bibehöll mer eller mindre hela matchen.

AIK radade upp målchanser under hela halvleken. Först genom Sarah Storck som hittade en framrusande Matilda Rosqvist, vars avslut gick strax över ribban. Fem minuter senare fick AIK ett frisparksläge dryga 30 meter utanför Hovåsmålet. Fram stegade Matilda Rosqvist och hennes tunga skott gick även det strax över ribban. AIK fortsatte att skapa lägen. Sarah Storck fick se sitt frilägesavslut smita strax utanför stolpen. Och sedan fick både Linda Augustsson och Emma Engström fick varsitt läge att göra mål utan att lyckas. Hovås Billdal IF lyckades freda sitt mål, mycket tack vare sin suveräna målvakt Anna Tamminen.

Halvlekens prestation stod Sandra Lindkvist för när hon vände bort sin försvarare och avancerade framåt. Sandra serverade Emma Engström ett bra läge, men avslutet kunde Anna Tamminen rädda. Efter 33 minuter spel snodde Amanda Nildén bollen från Sofie Ask i Hovås, som inte gillade det och brysk sparkade ner AIK-spelaren bakifrån. För detta tilltag fick hon syna det gula kortet, och hon var inte nöjd med domarens insats. Några minuter senare hade Sandra Lindkvist även hon ett tungt distansskott som målvakten med besvär räddade. I slutet av den första halvleken radade AIK upp fyra hörnor i rad. Två av dessa blev mycket farliga, men även dessa lyckades försvaret reda upp.

Det var ett frustrerat AIK som gick in i halvtidspausen med 0-0 på ljustavlan. Man skapade mängder med chanser, men bollen ville inte in. Precis som i förra matchen hemma mot Västerås BK 30, då man också skapade många lägen, men inte heller lyckades få till sista delen.

Det blev ingen jättestor skillnad i den andra halvleken. AIK fortsatte att rada upp målchanser och Hovås Billdal IF fick hoppas på de få kontringslägen som man lyckades skapa. AIK bytte in Nicole Modin för att få mer tyngd framåt. Sandra Lindkvist slog ett mycket bra inlägg som nådde nyss inbytte Nicole. Flertalet på läktarna hade redan noterat 1-0 i sina matchblad, men tvingades ändra det då Anna Tamminen gjorde en makalös räddning på Nicoles nick ut till en resultatlös hörna. Några minuter senare höll Hovås Billdal IF på att förstöra rejält för AIK då ett inlägg gick över hela försvaret och friställde deras spelare som gick på avslut. Hanna Persson i mål kunde bara följa bollbanan mot det bortre hörnet, men lyckligtvis gick bollen strax utanför.

Med dryga kvarten kvar och fortfarande mållöst gjorde AIK sitt andra byte då man bytte ut mittbacken Evelina Finndell och satte in vänsterfotade Petra Sundqvist. Minuten senare kom Sarah Storck loss och hittade Emma Engström med ett inspel, men avslutet gick högt över. AIK var inne i en bra period, och till slut kom utdelningen. Ett snabbt inkast av Nicole Modin, som fick tillbaka bollen och med ett fint inlägg mot den bortre stolpen hittade hon Petra Sundqvist som bara behövde sätta dit pannan och ledningsmålet var ett faktum.

AIK skapade ytterligare några bra lägen att utöka sin ledning, men antingen hamnade avslutet utanför eller så var matchens lirare i Hovås Billdal IF Anna Tamminen i vägen. Efter fyra tilläggsminuter blåste dagens domare Ulrica Löv av matchen, och tre poäng var bärgade tillbaka till Solna denna höstdag.

Text: Tobias Purkin