Magnus Sjöblom, Asmundtorp
  • Fjärdedomare
    Johan Hamlin, Skokloster

Oavgjort i tufft derby

Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården på Friends Arena var en tuff historia där det small i närkamperna och 28 frisparkar dömdes ut inför 33 157 åskådare. AIK tog ledningen i den 39:e minuten då Chinedu Obasi slog in en straffspark framför den norra läktaren, men Djurgården kvitterade i den 84:e minuten då Aliou Badji nickade in en hörna.
SOLNA, SVERIGE - 27 AUGUSTI 2017 : AIK:s startelva inför matchen i Allsvenskan mellan AIK och Djurgården på Friends Arena den 27 Augusti i Solna ( Foto: Jesper Zerman / Pic-Agency.com )

Nyckelord Keywords: Fotboll, Allsvenskan, AIK, Djurgården

AIK:s startelva

5

AIK ställde som vanligt de senaste säsongerna upp med tolv man mot Djurgården då startelvorna presenterades, elva spelare på plan och sedan derbyspöket som en svävande vålnad i mångas hjärna. Djurgården ville sätta sin prägel på matchen och inledde oerhört aggressivt under de första fem minuterna. AIK kom sedan bättre in i matchen och var i den femte minuten nära att skapa ett jättelåge då Chinedu Obasis nick nästan friställde Nicolás Stefanelli framför Andreas Isaksson. Resten av inledningen handlade om två lag som definitivt inte ville släppa ifrån sig initiativet som kan vara ödesdigert i ett derby.

15

I den 15:e minuten kom Magnus Eriksson nästan igenom, men Per Karlsson kunde liggande avstyra som sista spelare vid straffområdet och visade att han nu hade rutin från 300 tävlingsmatcher i AIK-tröjan. Nästa möjlighet för Djurgården kom i den 24:e minuten då Kim Källström slog en frispark som på vänstersidan passerade muren och Oscar Linnér fick sträcka ut för att rädda vid sin högra stolpe. Djurgården tvingades till ett tidigt byte då mittbacken Jacob Une Larsson lämnade planen och ersättaren Jonathan Augustinsson klev in på högerbackspositionen medan Niklas Gunnarsson klev in som mittlås.

39

Efter en knapp halvtimmes spel slog Kristoffer Olsson från höger AIK:s första hörna och i andraläget hamnade bollen hos Johan Blomberg som från straffområdeslinjen försökte prickskjuta in bollen i det högra krysset, men en välplacerad Andreas Isaksson kunde enkelt klistra bollen. I den 35:e minuten vädjade AIK-publiken om en straffspark när Chinedu Obasi såg ut att hållas i av Jonas Olsson, men domaren tog en pratstund med båda spelarna istället. Tre minuter senare kom dock straffsignalen efter att Nicolás Stefanelli fällts av Kim Källström. Alla AIK-supportrar i den välfyllda arenan ställde sig upp och Chinedu Obasi gjorde inget misstag utan satte bollen till höger om Andreas Isaksson. 1-0 till AIK och ramsan “känner du Obasi?” rullade igång bland supportrar i extas.

47

AIK var nära att öka på ledningen i den 47:e minuten efter att Nicolás Stefanelli skarvnickat Haukur Haukssons inlägg mot den bortre, vänstra stolpen, men Andreas Isaksson svarade för en reflexräddning. I den andra halvlekens sjunde minut slog Kevin Walker en frispark från vänsterkanten som nådde huvudet på Kim Källström vid den främre stolpen, men nicken gick ett par meter utanför. Det var ett än aggressivare Djurgården i den andra halvleken och känslorna svallade heta då Magnus Eriksson i den 55:e minuten sparkade ner Nils-Eric Johansson med ett gult kort som följd. Minuten därefter chippade Othman El Kabir från vänsterkanten in en boll mot AIK:s straffområde som nådde Kerim Mrabti som smög in bakom ryggen på Nils-Eric Johansson. Nicken från nära håll räddades av Oscar Linnér till en hörna.

63

I den 63:e minuten var det Kerim Mrabtis tur att sparka ner AIK:s lagkapten, men han undvek av någon anledning det solklara  gula kortet. Två minuter senare var det Jonas Olsson som sparkade ner nyinbytte Henok Goitom bakifrån och fick sitt namn uppskrivet i domare Stefan Johannessons lilla anteckningsblock. AIK skapade inte mycket offensivt i den andra halvleken, men i den 69:e minuten avancerade Rasmus Lindkvist med bollen och avlossade ett skott som gick strax över ribban.

77

I den 77:e minuten vann Gustav Engvall en närkamp med Haukur Hauksson djupt upp på vänsterkanten och avancerade in mot straffområdet där han spelade till Magnus Eriksson som ur vänster innerposition sköt ett stenhårt skott mot den bortre stolpen som tvingade Oscar Linnér till en jätteräddning till en hörna som nickades bort av Henok Goitom vid den främre stolpen.

84

I den 84:e minuten svepte Kim Källström en hörna från vänster som nådde en helt fristående Aliou Badji framför mål och nicken satt otagbart i det vänstra hörnet. Målskytten rusade hela vägen ner till de egna supportrarna för att fira. Djurgården gick efter 1-1 för ett segermål och AIK hade svårt att hålla bollen uppe på den berömda sista tredjedelen. Två minuter senare stal Gustav Engvall bollen av Kristoffer Olsson på offensiv planhalva och Djurgården kom i ett 2-mot-1-läge där Aliou Badji fick ett jätteläge till vänster i straffområdet, men bollen seglade knappt över det högra krysset. AIK kom undan med blotta förskräckelsen och kanske var det derbyspöket som gjorde en sista insats i matchen. I den sista ordinarie minuten lyfte Kim Källström in en boll i AIK:s straffområde som Jonas Olsson gick upp som en täckande volleybollspelare på och tog bollen med handen, men domaren undvek att ge mittbacken ett solklart andra gula kort. Efter fyra stopptidsminuter blåstes matchen av och 1-1 var ett faktum.