--
  • Födelseort
    Helsingfors, Finland

Eva Nyström, född måndagen den 29 november 1999 på Kvinnokliniken i Finlands huvudstad Helsingfors, började som sjuåring att spela fotboll i moderklubben FC Viikingit från stadsdelen Nordsjö i östra delen av Helsingfors där hon efter ungdomsfotboll spelade med B-flickorna på allvar från 2014, men hon hade även spelat några matcher med dem redan 2012-13.

2015 bytte hon som 15-åring till PK-35 från Vanda utanför Helsingfors och spelade med deras B-flickor i SM-serien. Debuten skedde hemma mot TPS (1–3) inför 50 åskådare på Kontula TN i Helsingfors den 22 april 2015 då Eva spelade hela matchen i tröja  nummer 10. Premiärmålet för henne kom hemma mot JäPS (3–0) inför 40 åskådare på Pihlajamäki TN i Helsingfors den 1 augusti 2015 då hon svarade för 2–0-målet i den 28:e minuten. Det blev elva matcher, varav tio från start, då PK-35 vann serien, tre poäng före TPS. Den 3 oktober 2015 möttes TPS och PK-35 i SM-finalen för B-flickor på Heinäpää PH TN i Uleåborg och Eva Nyström spelade hela matchen då PK-35 vann med 2–1. Det blev under året 16 matcher, varav 15 från start, för Eva med B-flickorna.

2016 vann PK-35:s B-flickor serien överlägset, 14 poäng före tvåan FC Honka efter att ha vunnit samliga 14 spelade matcher och Eva Nyström spelade tolv matcher från start och svarade för tre mål i serien, två hemma mot FCH/TiPS YJ (6–0) och ett borta mot VJS/2 (4–1). I slutspelet avancerade PK-35 återigen fram till final och för motståndet stod FC Honka. Matchen spelades den 1 oktober 2016 och PK-35 blev mästare efter att ha vunnit matchen med 2–0 inför 160 åskådare på Heinäpää PH TN i Uleåborg. Eva Nyström startade samtliga fem matcherna för PK-35 i slutspelet och svarade för fyra mål, två hemma mot VIFK (5–1) och två borta mot VIFK (6–0).

Den 21 februari 2016 spelade Eva Nyström sin första match i den finska cupen då PK-35 mötte GFT (15–0) på Tali halli TN i Helsingfors och hon spelade från start. I den åttonde minuten gav hon bortalaget ledningen då hon överlistade målvakten innan hon byttes ut i paus. Eva spelade även nästa match i cupen, hemma mot Pallokissat (2–7). I december 2016 meddelade klubben att man flyttade upp henne till damlaget.

Debuten i Naisten Liiga, den högsta serien i Finland, skedde i den andra omgången då PK-35 under chefstränaren Jari Väisänens ledning tog emot FC Honka (1–0) inför 201 åskådare på Myyrmäki Stadion i Vanda den 25 mars 2017 och Eva Nyström inledde på bänken i tröja nummer 20 innan hon ersatte Hanne Ojanperä i den 89:e minuten. Det första målet kom borta mot TPS (5–2) inför 426 åskådare på Yläkenttä KHT i Åbo den 15 juli 2017 då hon byttes in i den 68:e minuten och fastställde slutresultatet i den 93:e minuten. Den första matchen i startelvan gjorde hon den 29 juli 2017 hemma mot ONS (6–0) inför 211 åskådare på Myyrmäki Stadion i en match där hon även svarade för 1–0-målet i den 45:e minuten. I augusti 2017 kvalade PK-35 till gruppspelet i UEFA Women’s Champions League och Eva Nyström spelade två av de tre matcherna i kvalet som spelades i Nordirland. Efter 1–0 mot Linfield LFC, där hon passade till målet, och 0–0 mot Shelbourne LFC på Seaview i Belfast behövde man vinna den sista matchen mot polska KKPK Medyk Konin på Solitude i Belfast för att avancera in i gruppspelet, men man föll med 1–2 efter att Eva Nyström spelat fram Sanni Franssi till 1–1-målet i den första halvleken. Under ett landslagsuppehåll i september 2017 skadade hon korsbandet i det högra knät och missade resten av säsongen. Det blev under debutsäsongen tio matcher, varav två från start, i Naisten Liiga och två mål då PK-35 slutade på andra plats i tabellen, en poäng efter seriesegrarna FC Honka.

Efter operation följde en längre rehabilitering av knät och comebacken skedde i den elfte omgången av Naisten Liiga den 16 juni 2018 hemma mot TPS (2–1) då hon startade matchen innan hon blev utbytt i den 82:a minuten. PK-35 blev finska mästare 2018 efter att ha bortabesegrat serieledande HJK med 2–1 inför 1 287 åskådare på Telia 5G Areena i Helsingfors i den sista omgången den 20 oktober 2018. Resultatet innebar att PK-35 vann serien, en poäng före HJK. Eva startade matchen innan hon byttes ut i den 64:e minuten. Eva Nyström spelade 13 matcher, varav elva från start, och svarade för ett mål. Målet gjorde hon borta mot Ilves (4–1) den 21 juli 2018. Hon spelade även en cupmatch mot FC Espoo (7–2) från start den 4 augusti 2018. Efter säsongen utsågs hon till bästa spelare i PK-35.

Debuten för det finska U16-landslaget skedde hemma mot Skottland (0–0) den 25 september 2014 i finska Eerikkilä under förbundskaptenen Marko Salorantas ledning. Eva spelade hela matchen från start i tröjnummer 13 och blev utsedd till Finlands bästa spelare. Sammanlagt har Eva Nyström spelat 18 U-landskamper med spelare födda 1998-99.