Storseger säkrade avancemanget

2020.10.24, kl 16:00
AIK besegrade Bollstanäs SK med 5–1 (2–0) på Skytteholms IP och säkrade därmed avancemanget till OBOS Damallsvenskan 2021. AIK:s mål gjordes av Sophia Redenstrand, Clara Härdling, Emma Santamäki, Matilda Rosqvist och Rosa Kafaji.

Exakt på dagen 16 år efter att AIK:s herrlag åkte ur Allsvenskan på Råsunda fotbollstadion en grå och regnig oktobereftermiddag inför tomma läktare var det på Skytteholms IP en jättemöjlighet för AIK:s damlag att kvalificera sig för OBOS Damallsvenskan. Det var en dag då bevingad idrottshistoria möttes i Solna och även denna gång var det tomma läktare, grått och regnigt. AIK inledde matchen bäst mot gästande Bollstanäs SK och visste att en poäng räckte för att en plats i Damallsvenskan 2021 skulle vara säkrad. I den sjätte matchminuten lyfte Rosa Kafaji, i saknade Jenny Danielssons ställe, in en hörna från vänster och det blev rörigt framför mål där både Sara Nordin (nick) och Matilda Rosqvist (skott) avslutade från nära håll, men de täcktes innan bollen nästan hamnade hos skyttedrottningen Adelisa Grabus, men bortalaget red ut situationen.

AIK skulle ta en tidig ledning och det skulle bli det första av flera vackra mål denna eftermiddag. Bollstanäs innermittfältare Sofia Paulsson rensade bort en boll från straffområdeslinjen, men inte bättre än att den hamnade hos Sophia Redenstrand i vänster innerposition och AIK-spelaren drog till med vänsterfoten på halvvolley och bollen flög in i den högra gaveln. 1–0 till AIK som därmed fick det viktiga ledningsmålet. Tre minuter senare tog sig Rosa Kafaji fram till vänster i straffområdet och avslutade hårt. Målvakten Åsa Vallgårda parerade skottet och släppte en aptitlig retur rakt ut, men bollen studsade lite fel för de framrusande AIK-spelarna. Efter en kvarts spel började Bollstanäs SK att ta över matchbilden något, kanske började nerverna att spöka för hemmalaget som nu hade mer än en fot i Damallsvenskan. Adelisa Grabus stack dock emellan med ett vasst avslut i den 20:e matchminuten efter att blivit frispelad till höger i straffområdet och skottet gick strax utanför den bortre, vänstra stolpen.

I den 24:e matchminuten stal lagkaptenen Malin Elsilä Engdahl bollen av Sophia Redenstrand, precis vid kanten av mittcirkeln på offensiv planhalva, och uppfattade att AIK:s målvakt Milla-Maj Majasaari kanske kunde överlistas med ett välplacerat skott. Bortalagets mittfältare sköt ett riktigt bra, pressat skott från ca 30 meter som såg ut att gå in mellan Milla-Maj och ribban, men i sista tiondelen lyckades finskan med sin högra hand tippa bollen så att den lade sig ovanpå nättaket och en resultatlös högerhörna följde. En jätteräddning i ett mycket viktigt läge av matchen. Två minuter senare kom bortalaget i ett anfall längs högerkanten och Anna Thim slog ett inlägg som nådde Cassandra Larsson framför mål och hennes nick gick strax utanför den vänstra stolpen. Efter en knapp halvtimmes spel var AIK tillbaka i förarsätet igen och i den 31:a matchminuten fick Linda Hallin bollen centralt och spelade ut till framrusande lagkaptenen Matilda Rosqvist som tog sig in i straffområdet på högerkanten och avslutade hårt, men målvakten lyckades precis styra bollen över ribban och till en resultatlös högerhörna. Två minuter senare var det nära Adelisa Grabus 23:e seriemål efter att Rosa Kafaji från vänstersidan slagit ett hårt inspel som via en försvarare vid den främre stolpen studsade till Clara Härdling som hittade Grabus centralt, men avslutet gick några meter utanför den högra stolpen.

I den 39:e matchminuten kom AIK i ett flygande anfall och Matilda Rosqvist spelade fram Linda Hallin till höger i straffområdet. Den hårt arbetande mittfältaren avslutade, men den utrusande målvakten räddade och bollen studsade upp i luften och ner bakom Åsa Vallgårda där Linda Hallin fick ett nytt skottläge, men avslutet gick över mål. Med en minut kvar av ordinarie tid spelade högerbacken Emma Santamäki fram bollen efter marken till Clara Härdling som tog emot den strax utanför straffområdet. Härdling, en av AIK:s bästa spelare under de senaste matcherna, tog emot bollen, vände in i planen och avslutade. Målvakten lyckades endast toucha bollen med högerhanden innan den satt efter marken i det vänstra hörnet. Ett oerhört viktigt och tungt mål precis innan paus och 2–0 var ett faktum. På stopptid skickade Sophia Redenstrand från vänsterkanten in bollen i straffområdet och den studsade förbi både Adelisa Grabus och Linda Hallin och hamnade hos en överraskad Matilda Rosqvist i den bortre delen av straffområdet, men hennes avslut seglade över ribban.

I den andra halvlekens tredje minut skapade bortalaget en hyfsad reduceringschans då inhopparen Mathilda Henriksson från högerkanten centrerade bollen och den hamnade till slut hos Anna Thim som förivrade sig och sköt högt över. Minuten därefter bedömde domaren att Linda Hallin fällde Elvira Gustafsson och blåste för en straffspark till Bollstanäs SK. Malin Elsilä Engdahl klev fram till elvameterspunkten och satte bollen högt åt höger medan Milla-Maj Majasaari gick åt andra hållet. Helt plötsligt var det 2–1 på Skytteholms IP och en viss nervositet infann sig. I den 53:e matchminuten bröt mittbacken Evelina Finndell fram och hittade ut till Rosa Kafaji i bra läge till vänster, men bortamålvakten räddade markskottet. Efter en knapp timmes spel skulle AIK återigen koppla ett starkt grepp om segern efter att Clara Härdling brutit fram centralt och hittat Matilda Rosqvist på högerkanten. AIK-kaptenen gick in i straffområdet, men stötte på patrull och spelade tillbaka bollen till Emma Santamäki som med ett perfekt skott sköt in bollen i den bortre, högra delen av straffområdet. 3–1 till AIK och det började dofta Damallsvenskan.

Nästan exakt fyra minuter senare vände mittbacken Fanny Johansson spelet från mittlinjen och hittade Rosa Kafaji till vänster. AIK-forwarden passerade två pressande motståndare och slog en drömpassning till Matilda Rosqvist i fritt läge till höger i straffområdet. Rosqvist tog med sig bollen på överkroppen, jagade ikapp den och med ett högerskott forcerade hon bollen förbi den utrusande målvakten och in i den bortre, vänstra delen av straffområdet. 4–1 till AIK och nu var en plats i Damallsvenskan 2021 i praktiken säkrad. Båda lagen visste under de avslutande minuterna att AIK:s seger var klar och det hände inte så mycket, men i den sista ordinarie minuten fick Milla-Maj Majasaari återigen visa sig på styva linan efter att hon räddat både ett närskott från Mathilda Henriksson från sin vänstra sida av straffområdet och även returen från Malin Elsilä Engdahl. Rosa Kafaji visade på stopptid prov på sin fotbollsintelligens då hon elegant klackade fram bollen till Adelisa Grabus till höger i straffområdet och hon bröt sig förbi mittbacken Julia Ekholm och petade bollen vidare till Kafaji som dunkade in 5–1 i det övergivna målet.

Efter två stopptidsminuter blåste den för dagen utmärkta domaren Jennifer Björnler av matchen och AIK var därmed klara för sin tolfte säsong i OBOS Damallsvenskan. Spelare och ledare samlades jublande på planhalvan närmast Solna centrum för att fira avancemanget tillsammans innan det var dags för intervjuer med media och återkomsten till det omgjorda omklädningsrummet där firandet fortsatte.

Text: Stefan Mellerborg