Storseger i Svenska cupen

2019.03.10, kl 17:38
AIK:s damlag besegrade Ljusdals IF med hela 7–0 (3–0) inför 128 åskådare på ett kylslaget Skytteholms IP och slutade tvåa i grupp 3. Therese Simonsson svarade för ett hat trick och utsågs till matchens lirare.

AIK tog sig an Ljusdals IF i den tredje och sista gruppspelsmatchen, men möjligheten till avancemang var i praktiken borta redan före avspark då det förutom en stor AIK-seger krävdes en förlust för de regerande svenska mästarna Piteå IF hemma mot Hammarby IF FF. Det stod dock ganska tidigt klart att Piteå inte skulle tappa poäng så möjligheten till avancemang från gruppen var över ganska kvickt. AIK inledde starkt på ett kylslaget Skytteholms IP där vinden plågade publiken på plats. AIK hade två avslut under de första fem minuterna och det var ingen tvekan om vilket lag som ville vinna matchen. Den första heta målchansen kom i den 13:e minuten då Malin Broberg fick tag i bollen till höger i straffområdet och sköt ett farligt lågt skott mot det bortre hörnet som Linnéa Lif Jonsson svarade för en bra räddning på.

AIK kontrollerade matchbilden totalt, men ledningsmålet dröjde. I den 30:e matchminuten slog Sophia Redenstrand ett inlägg från vänsterkanten som nådde Johanna Lindell framför mål och hon satte med en välplacerad nick bollen till vänster om målvakten och 1–0 var ett faktum. Åtta minuter senare spelade Sophia Redenstrand återigen in bollen i offensivt straffområde och denna gång fick Therese Simonsson skottläge och hon gjorde inget misstag. I den 44:e minuten slog Malin Broberg en hörna från höger som nickades in framför mål av mittbacken Eva Nyström och där var Therese Simonsson återigen på rätt plats och slog in 3–0 innan pausvilan.

AIK fortsatte dominansen i den andra halvleken och i den 49:e minuten bjöd bortalagets målvakt Linnéa Lif Jonsson på ett mål då hon spelade bollen till Wilma Ljung Klingwall som med en elegant lobb från långt håll placerade in 4–0 i det övergivna målet. Sophia Redenstrand svarade för en bra insats på vänsterbacken och i den 67:e minuten var hon nära att öka på ledningen, men skottet räddades till en resultatlös högerhörna. 5–0 skulle dock komma i den 70:e minuten då Clara Härdling från högersidan centrerade bollen och vem var där om inte Therese Simonsson som satte sitt tredje mål för eftermiddagen.

Med dryga kvarten kvar av ordinarie tid ökade Emma Engström på till 6–0 efter att ha spelats fram av matchens lirare Therese Simonsson. Det var dock inte slut på målskörden utan i den 83:e minuten slog Emma Engström till igen efter att ha serverats av inhopparen Emma Danielsson som elegant hade tagit sig ner till kortsidan på vänsterkanten innan hon centrerade bollen för AIK-forwarden som enkelt kunde vinkla in bollen i mål och fastställa slutresultatet till hela 7–0.