Snöpligt slut för damlaget

2019.05.04, kl 23:10
AIK:s damlag var på väg mot seger efter att ha vänt 0-1 till 2-1 hemma mot IK Uppsala Fotboll inför 811 åskådare på Friends Arena, men i den 95:e minuten kvitterade gästerna efter en omdiskuterad frispark. AIK:s mål gjordes av Johanna Lindell och Eva Nyström och laget har inlett spelet i Elitettan med två segrar och två oavgjorda matcher.

AIK:s damlag spelade under lördagskvällen sin första match någonsin på Friends Arena och för motståndet stod IK Uppsala Fotboll. AIK låg inför den fjärde omgången på andra plats i tabellen och hade imponerat under inledningen av serien medan motståndarna låg på en nionde plats. I den tredje minuten osade det farligt framför Uppsalas mål efter att Therese Simonsson slagit en vänsterhörna som precis passerade Nicole Odelberg Modin och Elsa Törnblom. Minuten därefter spelade Johanna Lindell ut  bollen till framrusande lagkapten Matilda Rosqvist som kom fri till vänster i straffområdet, men målvakten Lina Lundqvist svarade för en bra räddning med vänsterarmen ovanför huvudet.

AIK var på väg att koppla ett starkt grepp om matchen, men när matchklockan tickade upp mot sex spelade minuter spelade Marika Bergman Lundin fram Cornelia Kapocs på mittplan och hon vände bort stötande mittbacken Eva Nyström och centrerade en passning till Cassandra Korhonen som passerade AIK:s andra mittback Samantha Ammanuel och rundade målvakten Lovisa Koss på utsidan innan hon enkelt rullade in ledningsmålet i det tomma målet. Målet kom som en chock på den kylslagna nationalarenan.

I den nionde minuten bröt Nicole Odelberg Modin fram i högersidan av straffområdet och fick skottläge, men målvakten räddade det forcerade skottet. I den tolfte minuten slog Therese Simonsson hemmalagets andra hörna och vänsterhörnan nådde framrusande Eva Nyström vid den bortre stolpen, men nicken gick utanför. I den 21:a minuten var det ytterst nära att bortalaget ökat på ledningen och det vid två tillfällen. Först sköt Hanna Nordström ett skott från distans som gick i ribban innan Lovisa Koss kunde fånga in den neddroppande returen. Sekunder senare sköt målskytten Cassandra Korhonen ett skott som såg ut att studsa märkligt och Lovisa Koss räddade okonventionellt med benen och returen studsade precis förbi framrusande Sara Olai.

Fyra minuter senare slog Madeleine Tegström ut en crossboll till Matilda Rosqvist på vänsterkanten och hon hittade Johanna Lindell i den vänstra delen av straffområdet och mittfältaren siktade innan hon hårt slog in bollen efter marken mellan den närmaste stolpen och målvakten. 1-1 och AIK var tillbaka. Minuten därefter stal AIK:s målskytt bollen på mittplan, spelade Therese Simonsson och fick tillbaka en löpboll som nästan friställde Johanna Lindell till vänster i straffområdet, men målvakten kom ut och fångade in bollen framför fötterna på AIK-spelaren. Resterande del av halvleken blev ganska intetsägande och inga målchanser skapades.

AIK inledde den andra halvleken förtroendeingivande och tilldömdes efter 50 spelade minuter en frispark till vänster om straffområdet. Eva Nyström tog hand om den och sköt den, trots den snäva vinkeln, mot mål och på vägen dit touchade den huvudet på Sara Olai och gick in i nät. 2-1 till AIK var ett faktum. I den 64:e minuten sköt Hanna Nordström från distans och bollen gick strax över ribban. Avslutet var starten på en stark period från bortalaget som noterade 12-3 i avslut under den sista halvtimmen av matchen. Man kom dock inte fram till några rena lägen utan det var mest distansskott som antingen seglade utanför målramen eller räddades av en kämpande Lovisa Koss i AIK-målet. I den 87:e minuten kom dock chansen efter att ett inlägg från höger nått Marika Bergman Lundin som i fritt läge knäade bollen mot det högra hörnet, men Lovisa Koss var där och styrde bollen till en resultatlös högerhörna.

Domaren signalerade tre stopptidsminuter och efter 93:27 tilldömdes IK Uppsala Fotboll en frispark i bra läge efter att domaren bedömt att inhopparen Malin Broberg svarat för en hög spark i en närkamp. Frisparken var ca 21 meter från AIK-målet och lite till vänster om mitten. Ingrid Wixner petade den kort till Sara Olai vars skott gick över muren och in i AIK-målet. Vilt jubel bland bortaspelarna och matchen blåstes av direkt efter avspark. Ett snöpligt poängtapp för AIK som inte skapade lika många målchanser som i tidigare matcher mot ett kompakt spelande IK Uppsala Fotboll och resultatet innebar att AIK föll ner till fjärde plats i den jämna tabelltoppen.