Oscar Linnér matchhjälte i märklig match

2019.09.25, kl 21:15
Den allsvenska hemmamatchen mot IFK Göteborg inför 18 068 åskådare på Friends Arena slutade med seger för AIK (1–0). AIK:s mål gjordes av Sebastian Larsson i den 20:e minuten, men den store matchhjälten var målvakten Oscar Linnér som räddade ett friläge i den andra halvleken och även boxade bort ett farligt avslut i den sista ordinarie minuten.

Tre dagar efter den tunga derbyförlusten mot Hammarby var det dags för ännu ett tungviktsmöte då AIK tog emot IFK Göteborg inför 18 068 åskådare på Friends Arena, däribland familjen Turina. Det var en märklig, något avslagen stämning i luften inför avspark och det kändes inte som ett allsvenskt toppmöte. Matchen inleddes avvaktande, men i den åttonde minuten borde IFK Göteborg ha tagit ledningen. Giorgi Kharaishvili fick bollen på vänsterkanten och slog en fin genomskärare till Nzuzi Toko till höger i straffområdet och han hade ett bra skottläge i fritt läge, man valde att spela in mot straffpunkten där Robin Söder befann sig. Söder fick bollen och skulle bara placera in ledningsmålet då Oscar Linnér blev överspelad av passningen, men i målgården stod Per Karlsson och lyckades hindra bollen från att passera mållinjen.

I AIK-anfallet därefter hamnade Nabil Bahoui fel i en närkamp längs den högra sidlinjen och låg skadad kvar på planen innan han lämnade densamma för en stund. Bahoui återkom i spel, men sjönk ihop efter några sekunder innan han lämnade planen och ersattes av Bilal Hussein. Bytet innebar även att Tarik Elyounoussi klev upp på topp bredvid Henok Goitom. Efter en knapp kvarts spel kom IFK Göteborg i en spelvändning efter en felpassning av Sebastian Larsson och bollen hamnade hos Giorgi Kharaishvili som slog ett kort instick till Robin Söder till vänster i straffområdet. Söder skaffade sig skottläge, men avslutet täcktes bra av Per Karlsson till en resultatlös vänsterhörna.

När matchklockan precis passerade 18 spelade minuter lyfte Anton Salétros från vänsterkanten på mittplan fram en boll mot offensivt straffområde där Henok Goitom befann sig. Bollen studsade i marken och ställde till det för Kristopher Da Graca och André Calisir vilket AIK:s lagkapten läste och utnyttjade genom att ta sig förbi försvararna. André Calisir drog diskret i Henok Goitoms vänsterarm när han passerades och AIK-spelaren stannade upp då hans rusch in mot mål hindrades och domaren signalerade för en straffspark samt delade ut ett gult kort till förövaren. Sebastian Larsson klev fram och då bortalagets målvakt Ioannis Anestis beslöt sig för att gå ut sin högersida så kunde AIK:s rutinerade mittfältare enkelt placera in bollen i det andra hörnet och AIK var i ledning.

Direkt efter avspark satte AIK hög press med fyra spelare mot IFK Göteborgs backlinje och stressade dem till ett misstag då man i en rensning sköt bollen på Heradi Rashidi på AIK:s högerkant och bollen studsade rakt in i straffområdet till Henok Goitom som tog emot, vred sig om och avslutade. Skottet smet precis utanför den bortre, vänstra stolpen. Om matchen dittills hade hållit en relativt hög intensitet skulle den nu tappa det mesta av det. I den 34:e minuten fälldes framrusande Hosam Aiesh av Sebastian Larsson utanför AIK:s straffområde. Giorgi Kharaishvili tog hand om frisparken från ca 29 meter och slog den mot höger kryss, men bollen gick några decimeter över ribban. I slutsekunderna av halvleken skadades Robin Söder och han ersattes av Lasse Vibe inför starten av den andra halvleken.

Den andra halvleken rivstartade med att Sebastian Larsson gjorde avspark genom att slå bollen ner till Panajotis Dimitriadis som siste försvarare. Panos skulle lyfta upp bollen, men attackerades snabbt av inhopparen Lasse Vibe som bröt uppspelet och kom helt fri med AIK-målet. Den blåvite forwarden försökte sätta bollen lågt mot Oscar Linnér, men AIK-målvakten räddade markskottet efter sju sekunders spel av halvleken och höll hemmalaget kvar i ledning.

IFK Göteborg hade mycket bollinnehav under de följande minuterna och fick mer och mer press på AIK vilket skapade en viss frustration på läktarna. I den 49:e minuten tog sig Hosam Aiesh in i straffområdet på vänstersidan och passerade Enoch Kofi Adu innan han gjorde en snurrfint och kastade sig i kamp med Panajotis Dimitriadis trots att AIK-försvararen inte touchade honom vilket också domaren uppmärksammade. Domaren Andreas Ekberg begav sig ut till IFK Göteborgs bänk under nästa spelavbrott och pratade med gästernas tränare Poya Asbaghi och förklarade att det inte var någon straffspark då det inte varit touch. AIK hade inte mycket offensiv i den andra halvleken som därmed blev extra nervös. I den 65:e minuten sköt Giorgi Kharaishvili återigen en frispark från bra läge, denna gång från ca 25 meters avstånd, men avslutet nickades till hörna av en hoppande Panajotis Dimitriadis i muren.

I den 69:e minuten slog Karol Mets en långboll från eget straffområde till vänsterkanten där Tarik Elyounoussi fångade in den bakom ryggen på Kristopher Da Graca och satte fart. Norrmannen slog bollen förbi André Calisir och fälldes med en svepande benrörelse alternativt vänsterarmen. AIK-spelarna hävdade att det var en målchans då motståndaren var siste spelare på egen planhalva och efter några sekunders betänketid valde domaren att visa mittbacken ett rött kort. Kanske förtjänade han endast ett gult kort, men även då hade det röda kortet kommit fram efter straffsituationen i den första halvleken. AIK fick tillfälligt lite mer boll, men det såg oerhört krampaktigt ut och laget slet verkligen för varje meter. Med kvarten kvar började IFK Göteborg att arbeta sig in i matchen igen, denna gång med endast tio spelare.

I den 76:e minuten lyfte Tobias Sana från mittplan fram bollen mot Lasse Vibe utanför AIK:s straffområde. Per Karlsson valde att släppa förbi bollen och Lasse Vibe högg direkt, tog sig förbi Karol Mets och kom igenom i AIK:s straffområde, men Oscar Linnér svarade för en bra utrusning och räddade avslutet. När matchklockan passerade 84 spelade minuter försökte AIK-supportrarna lyfta spelarna med “kom igen Gnaget, kom igen Gnaget”, men då matchbilden var satt hjälpte inga ramsor i det läget. I den 90:e minuten lyfte Giorgi Kharaishvili in en hörna från vänster som nickades upp i luften två gånger om innan den hamnade hos gästernas bäste spelare Hosam Aiesh som från ca 14 meter fick på en farlig bicykleta som gick hårt mot Oscar Linnér. AIK-målvakten boxade bort skottet med högerhanden över huvudet och jublade när bollen for ut ur AIK:s straffområde.

På stopptid ersattes Henok Goitom av Felix Michel. IFK Göteborg försökte lyfta långt under slutet av matchen och satte även upp målvakten i anfallet, men den bästa målchansen blev AIK:s i den 92:a minuten då Anton Salétros bröt fram starkt längs vänsterkanten och centrerade bollen mot Tarik Elyounoussi vid strafflinjen. Alhassan Yusuf Abdullahi bröt bollbanan framför utrusande Ioannis Anestis och blev av med bollen till Tarik Elyounoussi som försökte placera in den i det övergivna målet, men Alhassan Yusuf Abdullahi täckte avslutet. Efter nästan fyra stopptidsminuter blåste domaren av matchen som går till historien som en av AIK:s mest krampaktiga genom tiderna. Stor matchhjälte blev AIK:s målvakt Oscar Linnér som räddade tre poäng åt sitt lag denna onsdagskväll.

Text: Stefan Mellerborg