Oavgjort i årets andra träningsmatch

2020.01.25, kl 17:22
Träningsmatchen mellan AIK och Västerås SK FK slutade 1–1 (1–0) inför 3 803 åskådare på Skytteholms IP i Solna. Sebastian Larsson gav AIK ledningen i den fjärde matchminuten då han slog in en frispark och ledningen stod sig i 80 minuter då gästerna kvitterade efter en närnick.

Solen sken över Skytteholms IP då det under lördagseftermiddagen var dags för AIK:s andra träningsmatch under 2020. Liksom i den första träningsmatchen mot IF Karlstad Fotboll (2–1) förra helgen var planen att byta ut merparten av startelvan efter den första halvleken. AIK:s chefstränare Rikard Norling saknades på grund av sjukdom och assisterande tränaren Patric Jildefalk fick därmed överta huvudansvaret för matchen. AIK ställde upp med debuterande Jakob Haugaard i mål och med en trebackslinje bestående av Daniel Granli, Per Karlsson och Karol Mets. På mittfältets ytterkanter befann sig Robert Lundström och Erick Otieno samt centralt Sebastian Larsson och Felix Michel. De tre längst fram i planen var Jasir Asani, Bilal Hussein och Saku Ylätupa.

AIK inledde matchen piggt och redan i den tredje matchminuten gjordes framrusande Saku Ylätupa ner precis utanför straffområdet och domaren signalerade för frispark. Frisparksläget var centralt och perfekt och Sebastian Larsson klev fram. Den rutinerade spelaren, med 17 år i engelska Premier League och Championship samt 118 A-landskamper för Sverige, älskar ett sådant frisparksläge och han gjorde ingen besviken då han med högerfoten tryckte in ledningsmålet nere i det högra hörnet.

Matchbilden jämnades efter AIK:s pigga inledning samt ledningsmål ut och i den 13:e matchminuten lyfte Samuel Holm in en frispark från vänsterkanten som nådde huvudet på Pontus Fredriksson, men bollen seglade en bra bit över ribban. Tre minuter senare slog Saku Ylätupa en kort hörna från höger till Sebastian Larsson som lyfte in ett fint inlägg framför mål. Felix Michel, som inlett matchen bra, gick upp och var nära att få pannan på bollen, men det hela mynnade ut i en frispark för Västerås lagkapten Sean Sabetkar. I den 24:e matchminuten fick gästande VSK ett hyfsat läge till höger i straffområdet, men Felix Michel svarade för ett uppoffrande arbete och kastade sig för att täcka bollen som såg ut att träffa en öm punkt.

Resterande del av den första halvleken var ganska händelsefattig med ett spelförande AIK som dock inte noterades för några fler skott mot mål. Inför den andra halvleken bytte AIK nio spelare och endast Jakob Haugaard samt Bilal Hussein stannade kvar på planen. I den 54:e matchminuten lyfte Brian Span in ett inlägg mot helt fristående Douglas Karlberg som från nära håll nickade i den vänstra stolpen. Två minuter senare frispelades nästan Douglas Karlberg, men Jakob Haugaard var snabbt ute utanför straffområdet och sparkade bort bollen framför fötterna på motståndaren. AIK var under en period något tillbakapressade, men man lyfte upp och stabiliserade spelet igen. I den 65:e matchminuten ersattes Bilal Hussein av juniorlagets Abdi Hakim Ali. AIK såg ut att hålla undan till en andra raka seger, men i den 84:e matchminuten lyfte Simon Johansson in ett inlägg från högerkanten som nådde huvudet på William Videhult i bra position framför AIK-målet och hans nick gick in vid den vänstra stolpen.

I den 87:e matchminuten höll bortalagets målvakt Anton Fagerström på att bjuda AIK på ett segermål. Han gick ut utanför straffområdet och blev av med bollen mot attackerande AIK-spelare. Bollen hamnade hos Daniel Mushitu som från ca 25 meters håll sökt mot mål, men på mållinjen stod Sean Sabetkar och kunde brösta ned bollen till den hemrusande målvakten. Matchens sista målchans kom i den 89:e matchminuten då Panajotis Dimitriadis tog sig in i straffområdet från högerkanten och avslutade med ett skott som gick i bröstet på målvakten. Efter en knapp minuts stopptid blåste domaren av matchen.