Matchens fanbärare: Krister Nordin

2019.06.22, kl 16:51
Det är med stor glädje som AIK Fotboll på tisdag välkomnar tillbaka Krister Nordin till AIK och svensk fotbolls nationalarena. Nordin var fightern som aldrig gav sig, som hatade att förlora och som aldrig vek sig i en närkamp och som i AIK-tröjan vann två SM-guld samt tre cupguld. Välkommen hem Krister Nordin.

Krister Nordin, född den 25 februari 1968 på Danderyds sjukhus och uppvuxen i Bergshamra, var som ungdomsspelare duktig i fotboll, bandy och basket. I basket spelade han flera år tillsammans med bland andra Mattias Sahlström som senare blev landslagsstjärna (225 landskamper). I bandy fortsatte han som seniorspelare ett par divisioner under den högsta i bland annat Råsunda IS. Men det var i fotboll som Krister skulle bli elitspelare och så småningom en av AIK:s mest framstående spelare genom tiderna.

Krister Nordin var uppvuxen i en AIK-familj. Pappa Hans hade spelat ungdomsfotboll i AIK, med legendaren Joel Spångberg som lagledare. Systern Annika spelade under många år fotboll i AIK. Ändå var det i Djurgårdens IF som Krister utvecklades till elitspelare. Djurgården hade samlat talanger från Stockholmstrakten till Stora Mossen där Krister snabbt uppmärksammades av Djurgårdens ledare. Han blev värvad och han var med om att vinna allt som man kunde vinna som ungdomsspelare på den tiden. Han kom med i Djurgårdens A-trupp som 16-åring, var ordinarie i A-laget 1987-91 och var en starkt bidragande orsak till att Djurgården under några år kunde konkurrera med AIK om att vara bäst i Stockholm. Men Krister var under alla år i Djurgården ändå AIK:are i hjärtat och efter säsongen 1991 tog Krister själv kontakt med AIK:s värvningsansvarige Stefan Söderberg för att gå över till AIK.
– Jag var AIK:are och Djurgården ville inte satsa lika mycket som AIK så det var naturligt att jag skulle gå över till AIK. Det gick på en halvtimme, sedan var övergången till AIK klar, berättar Krister.

Det blev dock tuffa förhandlingar mellan AIK och Djurgården och bara någon dag innan den allsvenska premiären 1992 blev övergången mellan klubbarna klar. Det innebar att Krister kunde debutera för AIK redan mot Västra Frölunda IF i premiären. Han gjorde en god insats som högermittfältare i en match som AIK vann med 2–0. I den tredje omgången blev Krister målskytt för första gången i AIK – kvittering i slutminuten borta mot Östers IF (1–1) den 20 april 1992. Krister vräkte sig fram på en vänsterhörna och nickade in bollen i mål.

Krister Nordin var ordinarie i det AIK som 1992 blev Svenska mästare, AIK:s första mästarlag på 55 år. I de sista avgörande matcherna spelade Nordin huvudrollen. I bortamatchen mot Östers IF (2–0) gjorde han ett avgörande mål, en lobb över Östers målvakt Pål Lundin, och han gjorde totalt nio mål under säsongen. Men det var nära att Kristers ibland lite hetlevrade spelstil hade fällt AIK:s gulddrömmar.
– I den sista matchen mot Malmö FF orsakade jag, helt onödigt, en straff. Malmöspelaren var långt åt sidan inne i straffområdet och hade ingen målchans när jag hade omkull honom. Jag blev rejält utskälld av Vadim Jevtushenko efter den händelsen.

Malmö FF gjorde mål på straffen, men AIK kunde ändå vinna matchen med 3–2 och säkra SM-guldet. Krister Nordin har sin förklaring till varför det gick så bra för AIK 1992:
– Vi hade en bra mix av gamla och unga spelare. Vi gick runt på få spelare, 13-14 stycken var med i nästan alla matcher, bara Johan Mjällby var skadad. Varje lagdel fungerade bra, från Bernt Ljung i mål till Dick Lidman i anfallet. Trots våra dåliga träningsförutsättningar, vi fick träna i Hagaparken och på Stadshagens grus, var det kanske det starkaste AIK-lag jag har spelat med. Det var lite av en bragd att vi kunde prestera så bra.
– Vi hade också Tommy Söderberg som tränare. Han var en väldigt bra coach, mån om alla spelare även de som låg på gränsen till A-laget. Han var en duktig taktiker och tränare.

Efter SM-guldet 1992 växte förhoppningarna på AIK. Men det gick, resultatmässigt, sämre och sämre 1993-95. 1993 började dock mycket bra med sex AIK-segrar på de sju första matcherna. AIK slutade till sist trea i Allsvenskan och Krister minns framför allt två matcher från denna säsong:
– Vi vann med 9–3 hemma mot IK Brage. En mycket rolig match, jag gjorde två mål och Kim Bergstrand fem.
– I Europacupen mötte vi Sparta från Prag. Vi hade 1–0 hemma och gjorde, trots att vi förlorade med 0–2, en bra match borta. Björn Kindlund hade ett skott i stolpen i slutet, mål där och vi hade gått vidare. Vi var väl så bra som Sparta, en snöplig förlust.

Den stora händelsen 1994 var UEFA-cupspelet med match mot dåtidens storlag Parma FC, med Tomas Brolin i spetsen. AIK började hemma, gjorde en jämn match, men förlorade ändå med 0–1. AIK hade ett mål inne i första halvlek, ett mål som blev bortdömt för offside på Krister Nordin.
– Vi spelade bra fotboll mot Parma, men vi räckte inte riktigt till. Bortamatchen förlorade vi sedan med 2–0.

1995 var året då AIK dominerade match efter match men där poängutdelningen var så skral att AIK inför den sista matchen kämpade för att undvika kvalspel.
– Det var små marginaler. Vi spelade riktigt bra men vann inte de viktiga matcherna. Frustrerande. Mest bitter var förlusten i cupfinalen mot Halmstads BK, 1–3. Vi spelade bra, borde ha vunnit men Janne Erikssons skada, han fick utgå i början av matchen, kan ha avgjort matchen.

1996 började AIK, efter en skral vårsäsong, få stabilitet i spelet. AIK hade under våren vunnit Svenska cupen och förlorade bara en match under hela höstsäsongen. I Cupvinnarcupen avancerade laget till kvartsfinal efter segrar mot isländska KR och franska Nîmes Olympique FC.
– Jag fick göra det avgörande målet borta mot KR, ett volleyskott som målvakten var chanslös på. Mot Nîmes avgjorde vi snabbt, hade 2–0 i början av matchen, i en ganska tråkig match. Oerhört kul att gå vidare, man strävar efter att få spela i Europacuperna.

Och spel i Europa blev det verkligen. Kvartsfinal mot FC Barcelona, då kanske det bästa laget i hela Europa. Barcelona skulle så småningom vinna hela Cupvinnarcupen men det var AIK som tog ledningen med 1–0 nere på Nou Camp efter bara en minuts spel.
– Det var en otrolig upplevelse. Det största laget man mött. Det är få förunnat att bara få gå in på Nou Camp. Mäktigt! När vi gjorde 1–0 kändes det som en skräll i Europa. Trots att vi till sist förlorade med 1–3 ska hela laget ha en eloge, vi spelade bra – riktigt bra.

Krister Nordin fick aldrig spela returen på Råsunda. Han blev utvisad i slutminuterna på Nou Camp efter att i samband med ett inkast skjutit bollen mot en mur för att på så sätt få tillbaka bollen. Men domaren tog fram det gula kortet och eftersom Krister redan hade ett gult kort innebar det utvisning. Även om AIK åkte ut mot Barcelona, det blev 1–1 i returen på Råsunda, så hade AIK all heder av sin insats.

1997 mot Hammarby IF, i Svenska cupen, hade Krister Nordin en uppvisning som Söderstadions publik aldrig sett maken till. Vi klipper direkt från Aftonbladet: “Här snackar vi om att köpa korv. Eller att bli uppsnurrad på läktaren. Hammarbys Filip Bergman vet hur det känns. Årets prestation på Söderstadion kommer från en – AIK:are. Med en viss Krister Nordin med bollen. Han kom kutande på högerkanten, Ola Andersson passade. I höjd med straffområdet attackerade Hammarbys vänsterback Filip Bergman. Och Nordin gör en klassisk fint: drar bollen bakåt med höger fot, klackar till så att den går på insidan av Bergman, medan han själv smiter förbi på utsidan, springer runt och snappar upp bollen precis innan den går över kortsidan. Inlägget prickar Mattias Johanssons skalle, nick och 2–0 och matchen är över.
– Fotboll som skön konst, sade AIK:s tränare Erik Hamrén.”

1998 vann AIK åter SM-guldet. Och nu var Krister Nordin, tillsammans med Johan Mjällby, AIK:s dominerande spelare på mittfältet. Han avgjorde själv ett par matcher, mest minns vi hans frisparksmål mot Halmstads BK.
– Jag hade tränat frisparkar hela veckan tillsammans med vår tränare Stuart Baxter. “Blir det en frispark gör jag mål”, hade jag lovat. Och vi fick ett bra frisparksläge, jag skruvade bollen över muren och in till vänster bakom Håkan Svensson i Halmstads mål. Jag rusade fram till Stuart och skrek “vad var det jag sade”.

Krister Nordin gjorde ytterligare två mål under detta guldår. Dels ett frisparksmål mot Örebro (där Krister hade hunnit skjutit in sig efter flera farliga frisparkar) och dels ett mål mot Häcken där Krister hade fått ta klivet upp som forward i ett måltörstande AIK. AIK hade 1998 ett mycket tätt försvar, med nyförvärvet Mattias Asper i målet som siste utpost, men man hade oerhört svårt att göra mål. AIK gjorde 25 allsvenska mål, minst av alla lag i Allsvenskan men det räckte ändå, tack vare det stabila försvarsspelet, till SM-guld.

1999 kom att bli ett av AIK:s allra bästa år genom tiderna – och Krister Nordins allra bästa år i karriären. Krister blev lagkapten och klev nu fram som AIK:s helt dominerande spelare på mittfältet.
– Det var mitt bästa år. Jag mognade i spelet 1998. Jag hade alltid varit en lojal lagspelare, laget kom alltid i första hand, men nu kunde och ville jag också något med mitt eget spel. Hela säsongen stämde bra, speciellt försvarsspelet eftersom jag främst var en defensiv mittfältare.

Krister Nordin fick 1999 utmärkelsen “Sverige bäste mittfältare”, en utmärkelse som han sätter stort värde på. AIK nådde inte ända fram till allsvensk serieseger 1999 – man slutade tvåa strax efter Helsingborgs IF. Men AIK lyckades desto bättre i Europaspelet. Efter kvalsegrar mot vitryska Dnepr Transmash Mogilev och grekiska AEK blev AIK klart för Champions Leagues gruppspel – mot Arsenal FC, FC Barcelona och ACF Fiorentina.
– När segern mot AEK var klar jublade spelare och fans ikapp. Vi trodde aldrig det skulle ta slut. I dessa sammanhang “lilla” AIK skulle spela i Champions League!
– Och sedan lottningen! Det var helt otroligt! Vi hamnade i samma grupp som tre av världens bästa klubblag. AIK hade ett bra lag och stod upp bra i matcherna.
– Första matchen mot Barcelona spelades inför ett fullsatt Råsunda. Det var världens upphaussning i media inför matchen. Alla pratade om Champions League. Och vi gjorde en riktigt bra match, kanske den bästa i hela Champions League-spelet, men en domarfadäs ställde till det.
– Andra matchen gick mot Arsenal på Wembley. Jag kvitterade till 1–1 i början av andra halvlek efter väggspel med Ola Andersson. Ett riktigt drömmål, en pojkdröm som gick i uppfyllelse. En otrolig känsla att få göra mål på Wembley. Efter matchen frågade Dennis Bergkamp om vi kunde byta tröjor.

AIK förlorade till slut med 1–3 borta mot Arsenal FC sedan engelsmännen gjort två mål på stopptid. Resten av Champions Leauge-spelet gick inte lika bra för AIK, en poäng totalt efter 0-0 hemma mot Fiorentina, men Krister var mycket nära att göra ytterligare ett drömmål – på Nou Camp mot FC Barcelona. Redan efter någon minuts spel fick Krister på ett jätteskott från 30 meter som tog klockrent i ribban! Mål där och matchen kanske hade fått en annan karaktär. Nu vann Barcelona med 5–0.

Krister Nordin fick aldrig göra någon A-landskamp. Men han blev utlandsproffs, 31 år gammal. Det var Bröndbys nya tränare Åge Hareide, tidigare i Helsingborgs IF, som hade satt Krister Nordin högst upp på önskelistan. Det blev 2,5 fina år i Danmark för Krister och hans familj. Han var med om att vinna danska ligan 2001/02 och han blev samma säsong utsedd till ligans bäste spelare. Det var i stort sett klart med en förlängning av kontraktet när en ny tränare gav honom beskedet att han var “för gammal”. Istället avslutade Krister sin karriär med 2,5 år i AIK.

Comebacken i AIK blev succéartad. Krister gjorde mål i sina två första matcher. Segermålet mot Landskrona BoIS kom i slutminuten när AIK låg sist i Allsvenskan och målet var typiskt Krister Nordin. Han vräkte sig fram och stänkte in 3–2-målet på volley från nära håll. Krister bidrog starkt till att AIK under hösten förvandlades från ett bottenlag (AIK låg alltså sist i början av juli) till ett stabilt lag på den övre halvan. AIK slutade till sist på en femte plats.

Höstens stora äventyr var annars spelet i UEFA-cupen. AIK hade vunnit kvalmatcherna mot IBV från isländska Vestmannaöarna och fick sedan möta turkiska Fenerbahce. I hemmamatchen, en fantastisk match som slutade 3–3, gjorde Krister Nordin ännu ett drömmål, kvitteringen till 1–1. Efter en hörna nickade Svante Samuelsson bollen tillbaka till Krister som med en bicycleta slog bollen i mål, otagbart bakom Rüştü Reçber i det turkiska målet. Ett av Krister Nordins snyggaste mål i karriären, dessutom på hemmaplan mot den norra läktaren.

Svenska Spel hade vintern 2003 kört en reklamfilm där tränaren för ena laget, iförd “13-rätt-tröja”, sade till motståndarlaget vid en frispark att “ni i röd-vita laget kan flytta på er” så att den egna frisparksskytten skulle få fritt skottfält. Efter Krister Nordins mål mot Hammarby i 22 april 2003 klipptes Nordins frispark in i reklamfilmen och “13-rätt-tränaren” ändrade sin uppmaning till “ni i grön-vita laget kan flytta på er”. För det var precis så det gick till. AIK fick en frispark mitt på Hammarbys planhalva, långt från målvaktens Ante Čović mål. Čović började ställa upp en mur och domaren ställde sig framför bollen och frågade om Krister ville ha avstånd.
– Nej, flytta på dig, sade Krister och klippte till med en riktig kanonrökare. Målvakten hade lämnat hela målet öppet, han stod vid ena stolpen och dirigerade en mur som stod helt galet. Ett verkligt drömmål för AIK och Krister Nordin.

2003 började resultatmässigt bra, AIK var med i den allsvenska tätstriden långt in på sommaren men hösten 2003 blev en besvikelse.
– Jag var inte nöjd med 2003, menar Krister. Jag kunde ha spelat bättre, jag fick inte ut det maximala.

Krister Nordin fick inte den avslutning i AIK som han hade tänkt. 2004 blev istället en enda lång pina för AIK som slutade med degradering ur Allsvenskan. Krister Nordin kom aldrig upp till sin gamla höga nivå, han missade många matcher på grund av skador, avstängningar och att han helt enkelt inte var tillräckligt bra. Hans enastående fotbollskarriär slutade på sämsta tänkbara sätt. I den sista ödesmättade hemmamatchen mot Örgryte IS, inför ett tomt Råsunda på grund av läktarkravaller i matchen före mot Hammarby, en match AIK var tvunget att vinna för att hänga kvar i Allsvenskan, blev Krister Nordin utvisad vid ställningen 0–2. AIK förlorade till slut med 0–3 och åkte ur Allsvenskan. Det sportsliga fiaskot, efter succéåren i slutet av 1990-talet, var totalt.
– Det är så klart ett dystert minne, berättar Krister. Det finns många orsaker till att vi åkte ur. Vi fick det spelmässigt aldrig att fungera. Vi uppträdde inte som ett lag. Vi kämpade bra men vi hade inte det där flytet man måste ha. Vi gjorde också många individuella misstag, många enkla misstag, som man inte har råd med.
– Jag hade bestämt mig för att sluta redan före säsongen. Det var ett personligt beslut tillsammans med familjen. 19 års elitfotboll fick räcka.

Elva av dessa 19 år spelade Krister Nordin i AIK. Sällan har AIK haft en spelare med sådan “jävlaranamma”, en som så hatar att förlora och alltid gav 100%.
– Man måste ha den inställningen, menar Krister. Det fick kosta blod, svett och tårar. Jag har alltid siktat på SM-guld.

Krister Nordin hade tekniken, spänsten och skottet men kanske inte den där extra snabbheten för att han skulle bli en landslagsman. Men hans tuffa inställning innebar att han ibland gick över gränsen. Han är AIK:s mest varnade (61 varningar i Allsvenskan och Mästerskapsserien) och utvisade (5 allsvenska utvisningar) spelare genom tiderna.
– Det har alltid varit min spelstil, jag gav alltid 110% i varje närkamp, försökte alltid ligga på den där magiska gränsen som domarna sätter men ibland gick jag över gränsen. Jag förtjänade säkert de utvisningar jag fick men det var skillnad på vad som tilläts i Danmark och Sverige. I Danmark tillät domarna mer kroppskontakt än vad man gör i Sverige så det passade mig utmärkt att spela i Danmark. Svenska domare kanske är lite petigare.

En berättelse från AIK:s Champions League-kval borta mot Dnepr Transmash Mogilev visar på Krister Nordins karaktär på fotbollsplanen. Krister berättar själv:
– Inför matchen hade jag fått en kraftigt svullen fot och jag gick på kryckor kvällen före match, kunde inte träna någonting. Men matchdagen fick jag sprutor i foten och hårt tejpad kunde jag spela större delen av matchen. Allt går om man bara vill. Men efter matchen såg foten ut som en ballong. Och gissa om jag hade ont!

Trots, eller kanske tack vare, den tuffa spelstilen har Krister Nordin under sin tid i AIK aldrig haft någon allvarlig skada. Han missade i stort sett ett helt år under sin tid i Djurgården på grund av krånglande ljumskar men sedan dess har han aldrig varit långtidsskadad.
– Kliver man in hårt i närkamper klarar man sig ofta från skador, menar Krister.

Till sist en historia från AIK:s match mot Spånga IS i Svenska cupen 1992. Kjell Friman, gammal allsvensk AIK-spelare, var tränare för Spånga och han berättar vad som hände: “Mitt under matchen, i en pressad situation, skrek AIK:s assisterande tränare Thomas Lyth något till AIK-spelarna. Vad skriker han? frågade någon. Då svarade Krister Nordin högt och tydligt så att nästan alla spelare hörde:
– Träningstiden i morgon är ändrad, den är senarelagd.
Varken AIK:s eller Spångas spelare kunde då hålla sig för skratt.”

De historiska böckerna om AIK Fotboll ”Boken om 500 AIK:are” och ”De första 116 åren” finns att köpa hos Idrottsförlaget.

Den allsvenska matchen mellan AIK och IFK Norrköping FK spelas tisdagen den 25 juni 2019, kl 19:00 och biljetter till matchen köps enklast via länken under denna text.

Text: Anders Johrén

Huvudpartners

Ligapartners dam

Affärspartners

Samhällspartner

Välgörenhetspartner

© AIK Fotboll 2024

Sök på AIK Fotboll